Alt balcon, acelaşi cartier. Anul trecut, cântăreţul Ionică Radu şi-a construit la bloc, cu acordul autorităţilor locale, Primărie şi Consiliul Local, un balcon extins, intenţionând să-şi deschidă în el un studio de înregistrări. Primăvara trecută, pe 26 aprilie 2018, mai exact, aleşii municipali i-au aprobat muzicantului închirierea directă a 20 de metri pătraţi, în strada Căpitan Ion Becleanu, nr.4, blocul D1, scara A. Pentru terenul generos, care servea construcţiei unui spaţiu cu destinaţia, repetăm, de studio de înregistrări la parterul blocului, s-a încheiat, pe 1 mai 2018, contractul de închiriere, cu un termen de zece ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor, dacă se respectă clauzele contractuale.
Pe 31 iulie 2018, după cum menţionează Ion Radu în cererea înaintată primarului, la începutul acestui an, ca să nu mai plătească chiria aferentă studioului, Primăria i-a eliberat autorizaţia de construire pentru amenajarea spaţiului. Interpretul susţine în adresa depusă la Primărie, pe 21 ianuarie 2019, că este la zi cu plata chiriei în sumă de 1.920 lei pe an. „Menţionez că, până la data de 31 decembrie 2018, nu am prestat niciun serviciu de înregistrări audio, respectiv nu am efectuat nicio încasare în acest sens, neexistând vreun document în acest sens, din care să rezulte că s-au efectuat prestări de servicii în acest domeniu de activitate şi am obţinut venituri. Începând cu data de 3 ianuarie 2019, am luat hotărârea de a-mi schimba locaţia studioului, deoarece am constatat că, din cauza zonei (Vişoi III), unde este amenajat studioul, având în vedere situaţia economică generală, dificultăţile oricărui comerciant, cu care se confruntă, pot duce, în orice moment, la incapacitatea de susţinere a cheltuielilor, respectiv neplata la timp a chiriei către Primăria Câmpulung.”, este motivaţia cam subţirică a lui Radu, ca să scape de chiria aferentă afacerii muzicale, căci bănuim că ştia, de când s-a apucat să-şi construiască studioul în ditamai balconul, care este potenţialul economic al zonei în care domiciliază. Şi potenţialul economic general, cum spune el, al Câmpulungului şi al Muscelului.
„Întrucât domnul Radu Ion nu mai desfăşoară activitate comercială la adresa de domiciliu, având încheiat contractul de închiriere nr.1/15.01.2019 cu Casa de Cultură a Sindicatelor, se impune încheierea unui contract de închiriere pe persoană fizică, pentru terenul de 20 mp, pe care este construit balconul extins, având ca obiect spaţiu de locuit.”, îi sare în ajutor petentului şefa Serviciului Juridic, Mihaela Filipescu, prin raportul care susţine proiectul de hotărâre şi, fireşte, doleanţa acestuia.
Scopul demersului său către autorităţile locale era, astfel, de a obţine convertirea valorii chiriei pentru spaţiu comercial în spaţiu de locuit. Adică să plătească pentru balcon de apartament, nu pentru o activitate generatoare de venituri şi profit. Asta se va întâmpla la Clubul ARO, încheind, pe 15 ianuarie 2019, un contract de închiriere pentru un spaţiu. Contractul cu Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, s-a parafat pentru trei ani. Aşadar, până în ianuarie 2022, Ionică Radu face înregistrări peste drum de Primărie. Asta ca să-i facem niţică publicitate gratuită şi să nu se mai vaite de lipsa clienţilor.
Singurul vot împotrivă, unul de bun simţ, de altfel, l-a primit în plen de la consilierul Nicolae Dumitrescu, a cărui justificare a sunat altfel: „Dacă, până acum, am discutat despre nişte extensii, pe care oamenii le-au cerut pentru o gură de aer în plus, ceea ce aţi prezentat dumneavoastră este o mare şmecherie. Acest om ne-a propus să-i acordăm credit pentru un studio de înregistrare, l-a făcut, dar probabil că el niciodată nu s-a gândit să facă aşa ceva acolo. Dar tot din Primărie, cred, cineva l-a învăţat. Este un tertip. Îl faci şi după aceea îi schimbi destinaţia. Personal, vor fi împotrivă şi trebuie să tăiem din rădăcini asemenea încercări care vor să ne prostească.”