10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

ADEVĂRUL CREŞTIN (continuare din numărul trecut)

 

 

Capitolul II

RELAŢIILE DINTRE SOŢI ÎN CĂMINUL CREDINŢEI 

(1 Corinteni 11:3; Efeseni 5:20-23)

b.Dragostea soţului

„Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea” Efeseni 5:25. Poate părea surprinzător că lucrurile încep cu femeia, în loc să înceapă cu bărbatul şi încep cu supunerea, în loc să înceapă cu dragostea. Dar supunerea este prezentată mai întâi, pentru că se vorbeşte despre o ordine ierarhică, iar acolo unde se stabilesc relaţii ierarhice, cel dintâi aspect este supunerea.

Dar, de ce dragostea este prezentată aparent la urmă? O, dragostea este prezentată întâi! Ea nu este raportată la soţ sau la soţie, ci este prezentată faţă de Hristos. Dacă suntem atenţi, lucrurile cu privire la Domnul Hristos sunt redate în două timpuri: la prezent şi la trecut. La prezent este observată supunerea Adunării faţă de Hristos, iar la trecut este prezentată dragostea Domnului Hristos faţă de Adunare. Astfel, întâi de toate este dragostea Domnului Hristos. Deşi ordinea de prezentare este alta, ordinea normală începe cu dragostea lui Hristos care a iubit Biserica. În ordinea reală, lucrurile sunt aşa cum se presupuneau, ele încep cu Hristos, cu dragostea, încep cu ceea ce-i revine soţului şi continuă cu ceea ce-i revine Bisericii, cu ceea ce-i revine soţiei pentru prezent. Ca să existe un prezent bun, trebuie să existe ceva anterior şi pentru ca soţul să se poată bucura de relaţii bune în căsnicie, trebuie să anticipeze el acestea. Dragostea face un pas înaintea supunerii, este anterioară supunerii soţiei faţă de soţ.

„Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea”. Din nou este prezentat un aspect ceresc al etalonului: Hristos a iubit Biserica, El S-a adus jertfă atunci când nu era nimic din această Biserică, pe când Biserica nu exista încă pe pământ.

S-ar putea ca soţiile noastre să nu îndeplinească totdeauna condiţiile spre a fi iubite, dar trebuie procedat după modelul Domnului Hristos. Ele trebuie privite în perspectiva cerească. El „S-a dat pe Sine pentru ea” ca s-o facă vrednică – deci nu pentru că era vrednică, „ca s-o sfinţească” – nu pentru că era sfântă, „ca s-o curăţească” – nu pentru că era curată şi, ca „să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică  slăvită”, El a făcut-o desăvârşită; ea nu era desăvârşită, ci El a făcut-o aşa. Dragostea nu priveşte calităţi care sunt, ci priveşte spre calităţile dorite.

Dacă doreşti o calitate sau o virtute oarecare, trebuie să-ţi iubeşti soţia, iar dacă spui: „n-o iubesc pentru că nu are această calitate”, atunci n-ai înţeles nimic de la Domnul Hristos – Capul. El nu iubeşte pentru că observă calităţi vrednice să fie iubite, ci El a iubit tocmai ca să poată fi tot ceea ce dorea să găsească în chipul spiritual al Bisericii, pentru care S-a dat pe Sine Însuşi. Această dragoste nu este sentiment, nu este doar simplă declaraţie, ci este faptă de sacrificiu suprem, care are în vedere să împlinească ceea ce nu este. Lipsesc multe lucruri, dar dragostea se dă spre a fi cele ce nu sunt, căci dacă  aceste lucruri ar fi, atunci n-ar mai fi nevoie de dragoste.

Ce frumos apare chipul Bisericii iubite de Domnul Hristos: „fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană”! Din aceste aspecte ale mântuirii Bisericii, în context am putea înţelege câte ceva din mântuirea femeii în viaţa de familie. O femeie slăvită este o femeie iubită, care se supune soţului ei în respect faţă de Hristos. Se spune despre această trăsătură: „fără zbârcitură”; este o şansă a unei frumuseţi care durează dincolo de trecerea vremii: mântuirea în relaţii de supunere faţă de dragostea soţului. Putem verifica că, respectând relaţiile puse de Hristos – Capul, frumuseţea se va păstra nezbârcită de trecerea timpului. Şi invers, făcând cum credem noi că este bine, călcând ierarhiile sfinte, vom vedea cum apar zbârciturile înainte de vreme.

(continuare în numărul viitor) 

Publicat din cartea ,,Căminul credinţei sau familia” de Ion Socoteanu şi cu acordul autorului.

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3, Câmpulung Muscel. Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!