Mai mulţi cetăţeni din cartierul Rotunda se confruntă, de câţiva ani, cu un adevărat coşmar. Oamenii trăiesc într-un focar de infecţie, după ce, periodic, mizeriile şi mirosul insuportabil emanat din canalizare le umplu casele. Ultima avarie s-a înregistrat marţi după-amiază, când apele menajere au intrat în beciurile şi garajele localnicilor şi au inundat o stradă întreagă.
„Locuinţele noastre s-au deteriorat!”
Cetăţenii de pe strada Emil Gârleanu se plâng că, mereu, au de suportat aceste probleme, care se acutizează, mai ales când afară e cald. Oamenii au mai încercat să facă ceva reparaţii, dar, de fiecare dată, au fost „cârpeli”. Acum, dejecţiile din întreg cartierul Rotunda au ajuns în beciurile şi garajele lor. Mai mult decât atât, apa mizerabilă din canalizare a refulat şi pe conductele care se aflau în căminele de apă. „Am văzut că iese apă pe stradă şi mi-am sunat vecinul, care, întâmplător, era acasă, să-i spun că vin apele din canalizare peste el. A ieşit, a văzut despre ce e vorba, a sunat la Edilul şi au venit trei oameni, cu pompe, pentru a scoate mizeria. Nu ştiu ce au făcut, că a început să răbufnească apa în toate curţile. Aceasta este o chestiune tehnică, ce ţine de Edilul, de domnul primar, dumnealor trebuie să vină şi să găsească soluţii, pentru că noi suntem nişte oameni care ne plătim impozitele, taxele, suntem nişte oameni care respectăm, dar nu suntem respectaţi. Vom face o sesizare la Primărie şi vom aştepta un răspuns de acolo, ca orice om civilizat din această ţară. Aşteptăm un răspuns, pentru că locuinţele noastre s-au deteriorat, gardurile, beciurile s-au deteriorat, ca să nu mai vorbim de pericolul contaminării cu viruşi şi bacterii. Eu sunt venită cu toţi nepoţii mei în vacanţă. Îi aduc la munte să facă aeroterapie şi le dau să inhaleze toate dejecţiile de la blocuri?!”, ne-a mărturisit cu amărăciune în glas Doina Ficu. „Probabil că apa se infiltrează când se înfundă canalizarea şi se răspândeşte peste tot. Intră în beci, în cămine, iar toată lumea ridică din umeri. Nu ştim ce să mai facem, pentru că nu e prima dată când se întâmplă. Anul trecut, în primăvară, la o săptămână, veneau şi desfundau. Uitaţi cum iese peste tot apa! E din canalizare şi miroase, vine cu tot felul de mizerii… Efectiv, nu ştim ce să mai facem! Au promis că vor face o trecere aici, la canalizare, dar nu s-a făcut nimic. Canalizarea de pe stradă e a Edilului, nu e a noastră. Eu am săpat să văd ce se întâmplă, nu am găsit nimic. Suntem într-o situaţie disperată şi nu numai atât. Îmi intră apa în beci, cu toate dejecţiile, e un focar de infecţie acolo!”, susţine Aurelian Bălan.
Primarul Ţâroiu: „Va trebui să demarăm un proces de reabilitare a întregii reţele, atât de apă, cât şi de canalizare”
La faţa locului a ajuns o echipă de la societatea furnizoare de servicii edilitare, însă aceasta s-a văzut depăşită de gravitatea avariei. Reprezentanţii Edilul CGA dădeau vina pe localnicii care aruncă în reţeaua de canalizare articole casnice. Primarul Liviu Ţâroiu a recunoscut faptul că respectiva conductă este una subdimensionată, impunându-se schimbarea acesteia. De altfel, edilul a precizat că atât reţeaua de canalizare, cât şi cea de alimentare cu apă sunt vechi şi depăşite, necesitând un proces de reabilitare. „Avem o situaţie deosebită, a căzut canalizarea, s-au înfundat câteva tuburi, nu mai sunt în contact şi trebuie să luăm măsuri. Am discutat cu cei de la Edilul, au început acţiunea, urmând să înlocuiască tot tronsonul de pe strada respectivă, ca să fie funcţional. Avem şi vom avea asemenea evenimente pe străzi diferite, pentru că reţeaua de canalizare la Câmpulung e foarte veche, la fel reţeaua de apă. Va trebui să demarăm un proces de reabilitare a întregii reţele, atât de apă, cât şi de canalizare. Sper să reuşesc în acest an să facem o cartografiere a întregului oraş, astfel încât să ne dăm seama care sunt zonele ce trebuie abordate cu prioritate. Va trebui s-o facem, nu avem altă soluţie. Unde vom face reabilitări de străzi, va trebui să facem şi partea de apă-canal, ca să nu mai intervenim ulterior, să fie totul în ordine.”, a precizat primarul Ţâroiu. Până se va rezolva problema, oamenii vor trăi în continuare cu duhoarea în nas, care se simte mai ales în perioadele calde ale anului, dar şi cu pericolul răspândirii unor boli grave.