O parte din locatarii blocurilor din Câmpulung se mai încălzesc şi astăzi ca în Evul Mediu, cu sobe improvizate. Acest lucru se întâmplă ori din cauza lipsei reţelei de gaz în zonele respective, ori pentru că oamenilor le este mai uşor să taie un lemn în faţa blocului, să mai ardă un fotoliu sau un dulap vechi, decât să plătească factura la gaze şi până acolo, o posibilă racordare la reţea. Însă există şi o parte dintre locatari care ar vrea să schimbe acest mod de încălzire, însă nu au veniturile necesare pentru acest lucru. Doar în ultima perioadă, la SVSU de la Primăria Câmpulung şi la ISU Argeş au fost înregistrate mai multe sesizări, prin care locatarii blocurilor se plâng de vecinii care afumă toată scara sau sparg lemne în timpul orelor de odihnă, ba chiar sunt scări în care se mai taie şi cu drujba din când în când.
“Un singur bloc este în municipiul Câmpulung care, prin proiectul de execuţie al blocului, are coş de evacuare de fum şi acela cred că este utilizat corespunzător. Alexandru cel bun. D25. Singurul bloc din Câmpulung. La celelalte blocuri, niciunul nu a fost prevăzut din proiectare pentru a utiliza coşuri de fum şi sobe de teracotă. Celelalte blocuri care mai utilizează sobe cu acumulare de căldură nu trebuie să le mai folosească, întrucât evacuarea fumului se face ori prin aerisirea blocului şi este pericol de incendiu şi de intoxicare pentru vecinii de la etajele superioare, ori pe faţada blocului, care şi estetic şi din punct de vedere al faţadei, pe care acum se pune polistirenul acela, care este periculos la incendiu şi cred că şi deranjează din punct de vedere al mediului, cetăţenii de la etajele superioare”, ne-a spus loc. col. Daniel Milea, şef al Inspecţiei de Prevenire ISU.
Orice sesizare de acest gen se face la SVSU din Primărie
Oamenii nemulţumiţi de fumul care le intră în casă şi de gălăgia făcută de cei care taie lemnele pe casa scării, indiferent de oră, au făcut mai multe sesizări în ultima perioadă. Cele mai vizate zone sunt cele de peste drum de Grădiniţa “Sfânta Marina”, blocurile 17 şi 18 Vişoi, blocurile de la Uzina ARO şi de la Pescăreasa, însă şi în celelalte zone există cetăţeni care s-au săturat de fumul care îi intoxică în propria casă şi de faptul că faţadele blocurilor sunt din ce în ce mai mizere. “Orice sesizare se poate face la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la Primărie şi dacă Primăria are în competenţă să rezolve sesizările cetăţenilor din zonele respective, nu face faţă sau e complexă petiţia, atunci se poate adresa şi la ISU Argeş. Noi am acordat sprijin de fiecare dată. Mergem în teren, verificăm, nu stăm degeaba.”, mai spune loc. col. Daniel Milea. Nu mare ne-a fost uimirea să găsim în teren mai multe blocuri decât credeam că sunt. Pe strada Izlaz, locatarii blocurilor din colonie şi-au amenajat un mic depozit de lemne, cu drujbe pregătite şi topoare la îndemână. La blocurile ARO, imaginea este mai mult una ca din filmele din vestul sălbatic, iar faţadele blocurilor atât de afumate încât nici culoarea nu li se mai poate deosebi, iar în faţa blocului 2 se află o stivă de lemne mai mare decât cea din depozitul lui Ţâroiu pregătit pentru câmpulungeni. Pompierii de la ISU fac permanent verificări în teren, însă rezultatele nu pot rămâne pe lungă durată, asta din cauza explicaţiei date de oamenii vizaţi. “La sesizările pe care le avem noi de la cetăţeni, sunt oameni care nu au un venit stabil sau nu au avut bani să îşi facă acele lucrări de introducere a sistemului de gaze şi nu avut cum să îşi cumpere o centrală, iar asta cu lemnele, cu sobele de acumulare de căldură, reprezintă o situaţie provizorie, până când toată lumea va trece la sistemul centralizat. Noi am avut sesizare la blocurile de la ARO şi la Grădişte şi prin Vişoi. Aceste sesizări încep pe timpul sezonului rece, pe timpul anului nu apar. Când mergem noi cu aceste sesizări, dacă oamenii nu au bani, nu au niciun venit, este o formă de încălzire a oamenilor cu venituri mici.”, a continuat loc. col. Daniel Milea, şef al Inspecţiei de Prevenire ISU.
O altă problemă găsită de pompieri o reprezintă şi sobele pe lemne care au fost mutate pe gaz. Şi acestea reprezintă o mare problemă şi un pericol permanent pentru locatarii blocurilor, cele mai întâlnite situaţii fiind cele de intoxicare, ajungându-se chiar şi la explozii. “Aici iar nu ştiu dacă este foarte corect atâta timp cât nu există un proiect de la gaze. Dacă proiectantul i-a făcut proiect şi i-a trecut un focar la sobă, înseamnă că îşi asumă responsabilitatea. Dar de asemenea, sunt foarte periculoase, pentru că teracota, sobele cu acumulare de căldură, sunt făcute pentru lemne, pentru că, dacă apar fisuri în teracotă, acele gaze arse ies în camere şi oamenii pot muri intoxicaţi. Au fost cazuri şi atunci neapărat ar fi trebuit să aibă detectoare de gaze ca să poată fi avertizat în timp util cetăţeanul. De obicei nu se montează acele detectoare decât la bucătărie.”, mai spune loc. col. Daniel Milea.