La final de an, managerii de la Muzeul Municipal şi Casa de Cultură “Tudor Muşatescu”, Alexandru Oprea şi Liviu Cioacă, au prezentat raportul de activitate şi au adus la cunoştinţă Executivului propunerile pentru anul viitor. În urma evaluării, Alexandru Oprea a primit aviz favorabil şi, astfel, va rămâne managerul Muzeului încă un mandat.
Pe 20 noiembrie s-a desfăşurat prima activitate cuprinsă în calendarul concursului de ocupare a postului de manager al Muzeului, având loc aducerea la cunoştinţă a caietului de obiective, a regulamentului şi a datelor desfăşurării examenului, iar data de 10 decembrie a fost limita pentru depunerea proiectului de management, iar pe 11 decembrie s-a realizat prima etapă a proiectului. Pe 19 decembrie a avut loc interviul, moment în care Alexandru Oprea a susţinut proiectul de management, iar în aceeaşi zi, comisia formată din consilierul local Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor “C.D. Aricescu”, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş, şi Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului din Curtea de Argeş, a stabilit rezultatul final, prezentat oficial pe 27 decembrie, conform calendarului de concurs. Ieri, Managerul Muzeului Municipal a prezentat, într-o conferinţă de presă, planul de management actual şi obiectivele stabilite pentru anul 2019 şi pentru întreg mandatul.
Numărul activităților culturale și educative a crescut considerabil de la an la an, evoluția fiind remarcabilă și la numărul de beneficiari neplătitori – 12910, plătitorii fiind în număr de peste 24.000 doar în anul 2018, iar veniturile proprii din activitatea de bază ajungând în 2018 la 88.560 lei şi cele din alte activităţi la suma de 94.172lei.
“Am zis ca Muzeul Municipal Câmpulung să îşi înceapă activitatea din acest an prin a prezenta activitatea din mandatul anterior şi, în decembrie anul trecut mi-a expirat mandatul de management, iar în urma concursului de proiect susţinut, am rămas în continuare manager al Muzeului pe perioada 2019-2023. Mandatul 2014-2018 a plecat de la nişte obiective fixate pe 10 ani, urmate de ţinte tactice. Unul dintre acestea, pe termen lung, a fost dobândirea statutului informal de muzeu de importanţă regională, însă acum, să nu se înţeleagă greşit. În legea din România nu există Muzeu Regional, decât prin recunoaşterea activităţilor noastre de mai multe instituţii, însă muzeul este local. Ţintele s-au îndeplinit în baza a 7 programe muzeale, unele îndeplinite cu succes, altele nu în totalitate. Spre exemplu, muzeul virtual nu a mers, asta din cauza insuficienţei bugetare. El se referea la digitizarea obiectelor, realizarea ghidurilor audio şi a tururilor muzeale virtuale. Nici programul universitatea bunicilor nu a mers chiar foarte bine. El prevedea găsirea unor persoane de vârsta a III-a, care să vină la secţiile muzeului şi să-i înveţe pe copii tradiţii şi meşteşuguri. Din păcate, nu am reuşit atât de mult cât mi-am dorit eu. Programul istoria vie a fost unul reuşit, aici vorbim de reconstituirea istorică, de la Străjerii Voievodului din anii trecuţi şi până la Detaşamentul Mateiaş. În 2018, peste 15.000 de persoane din afara Muscelului au luat contact cu istoria noastră fără a veni aici, deoarece am fost noi în toată ţara. Din punct de vedere al realizărilor, modul în care veniturile proprii şi numărul de vizitatori au variat de la un an la altul ascendent este un lucru îmbucurător.”, a transmis Alexandru Oprea.
Tot în conferinţa de presă, managerul muzeului a prezentat activităţile propuse pentru următoarele luni, dar şi lipsurile cu care se confruntă muzeul de ani întregi, precum şi câteva idei de restaurare şi consolidare a secţiilor muzeului, lucruri pe care le vom prezenta în ediţiile viitoare.