Sarcinile de serviciu şi natura unora dintre proiectele de hotărâri pregătite pentru ultima şedinţă pe 2018 a Consiliului Local i-au adus în faţa aleşilor pe câţiva directori subordonaţi şi angajaţi responsabili de punerea în aplicare a ceea ce urma să se voteze. Printre aceştia, Ionel Vlădescu, de la SRL-ul Consiliului, care a adăugat încă un an îndelungatei şi mult contestatei sale cariere de şef al Pieţelor, începute în 2005. Prezenţa lui Vlădescu era motivată de votul aleşilor dat în Adunarea Generală a Acţionarilor, ţinută înaintea şedinţei de Consiliu, dublat de votul în plenul dezbaterii ordinare asupra tarifelor practicate de Pieţe. Multe crescute de la anul. Alt director, „rezolvat” în 2018 de Liviu Ţâroiu, prezent la dezbaterea de final de an: Liviu Popescu, ale cărui atribuţii de ADP-ist şef au fost înlocuite de răspunderea transportului public de călători pe teritoriul municipiului. Punctul la care a asistat de pe margine nu a necesitat explicaţii din partea sa, aleşii fiind puşi în faţa faptului împlinit de patronul firmei de maxi-taxi, Dumitru Colonescu, prin scumpirea biletului cu de la el putere. Ca să intre în legalitate cu tariful practicat de ceva vreme, i s-a acordat, retroactiv, permisiunea de a umfla preţul justificat prin scumpirea combustibililor. Alţi directori, pregătiţi cu lămuriri de care legiuitorii locali n-au avut nevoie: Dragoş Nicolae, şeful Poliţiei Locale, prin intermediul căreia Primăria implementează taxa de gunoi, Roxana Bragă, şefa Evidenţei Persoanelor, serviciu al cărui stat de funcţii suporta o modificare, şi nelipsitul Cătălin Bădiţa, şeful Direcţiei Sociale, asta pentru că locuinţele Primăriei nu ratează nicio ordine de zi. Însă, cea mai interesantă prezenţă sau, mai corect, singura prezenţă interesantă era cea a noului şef al ADP, Bogdan Pătru, de la care ne-am fi dorit să auzim câteva idei de însufleţire a unui serviciu sleit de forţă umană şi mecanizată. Dacă ar fi fost lăsat să vorbească de unii care persistă în a ne demonstra „valoarea” vorbitului înaintea gânditului.
Deszăpezirea incompletă, urmarea unui trecut în care s-a muncit superficial
Bogdan Pătru a venit la şedinţa ordinară aferentă lunii decembrie, ca să se prezinte celor care îi vor fi superiori de acum înainte, ADP-ul fiind instituţia subordonată Consiliului Local. Din păcate, gestul lui respectuos nu a fost întors cu aceeaşi consideraţie de unii dintre aleşii învăţaţi să se audă vorbind numai ei. Peste preşedintele de şedinţă, peste colegi şi peste musafirii lor. Aşa că, în loc să auzim şi altceva, poate ceva inovator pentru serviciul public, graţie experienţei dobândite de Pătru la Primăria Piteşti, am ascultat aceleaşi prostii învechite ale unor imitaţii de politicieni în vrie, cu camerele video aţintite asupra lor. Bogdan Pătru s-a prezentat la şedinţă de la bun început, asistând inclusiv la debutul întâlnirii în sunet de colinde, lângă bradul din holul Primăriei, unde aleşii au fost poftiţi să coboare, ca să fie uraţi de artiştii în devenire, pregătiţi de Gina Pavel. După momentul artistic, în al cărui public s-a numărat, noul director şi-a făcut apariţia în sala de Consiliu, aproape de secţiunea „diverselor”. Primarul i-a făcut o scurtă introducere, în care l-a descris ca un vechi şi de încredere colaborator, însă, când i-a venit rândul să spună şi el câteva cuvinte, timpul alocat speech-ului i-a fost puternic bruiat de câţiva inşi pe care Liviu Ţâroiu i-a inclus, asemenea lui, în categoria „ne-deştepţilor”. Cu alte cuvinte, „nu sunt nici eu deştept, nu sunteţi nici voi deştepţi”, prin urmare, să-i lăsăm pe cei care se pricep să propună şi să întreprindă proiecte derulate şi prin intermediul ADP.
Ca să-i arate că ei se exclud din categoria nominalizată de Ţâroiu, fiind, de pe margine, cei mai deştepţi, liberalii au intrat cu bocancii peste mesajul de prezentare al lui Bogdan Pătru, pe care îl recomandă o experienţă de peste două decenii. N-am remarcat mulţii ani de practică în aspectul Câmpulungului hibernal, unde acţiunile de degajare a zăpezii s-au limitat la carosabil, trotuarele fiind lăsate în plata Domnului. Dacă lumea nu s-a sinchisit să cureţe în dreptul proprietăţilor, nici ADP-iştii nu s-au sinchisit să arunce pe trotuarele îngheţate o cât de modestă cantitate de nisip cu sare din stocurile îndestulătoare. Iarnă de iarnă, se repetă aceeaşi poveste supărătoare: cetăţenii, din proprie iniţiativă, nu deszăpezesc spaţiul din dreptul porţii, Poliţia Locală nu le bate la poartă măcar să-i notifice în privinţa obligaţiei, iar ADP-ul se alătură indiferenţei generale, făcând economie la antiderapant cu trotuarele pe care îţi nenoroceşti picioarele.
Acum, nu-l învinovăţim pe noul şef al ADP-ului, care nu putea să schimbe în câteva zile mentalitatea unui serviciu condus cu blândeţe şi un stil de lucru departe de a produce o cât de redusă stare de mulţumire. Noi ştim că ADP-ul a constituit o eternă bătaie de joc la adresa banului public consumat cu funcţionarea lui, crescând şi în acest sector salariile nejustificate prin performanţă ori, cel puţin, prin îmbunătăţirea manierei de acţiune. O avea serviciul public personal insuficient, dar şi lucrătorii pe care îi are demonstrează dispreţ pentru locul de muncă recompensat decent, raportat la prestaţiile dezamăgitoare. Mai mult, dotarea cu utilaje eficiente continuă să rămână una decepţionantă, în concluzie, nu doar Liviu Popescu era veriga slabă, ci tot serviciul – oameni + maşini – este la pământ. Din acest motiv, nu e corect să i se impute lui Pătru că n-a topit zăpada şi gheaţa dintr-o suflare, cum au încercat consilierii PNL-ului să insinueze, făcându-l voalat responsabil de aceeaşi deszăpezire superficială, când iarna „îşi umflă muşchii” la Câmpulung, întâmplată şi la începutul mandatului său de director.
Din nou, primarul anunţă un studiu de fluidizare a circulaţiei în Câmpulung
Revenind la calităţile noului director, lăudate de Liviu Ţâroiu, punctul forte al lui Bogdan Pătru este vechimea dobândită în sectorul privat şi la un municipiu mare, cum este Piteştiul. „Lucrează în domeniul stradal de circa 20 de ani. E pe drumuri de 20 de ani., a glumit Liviu Ţâroiu, care a continuat: Şi are o experienţă destul de bună în acest domeniu. Va fi un domeniu mai vast pentru dânsul de acum încolo, pentru că, pe lângă asta, avem şi salubritate, şi spaţii verzi, de care trebuie să se ocupe, dar sunt convins că va face faţă cu brio şi n-o să avem probleme.”
Printre demonstraţiile de mari reformatori ai ADP-ului, făcute din gură de opozanţii lui Ţâroiu, câteva vorbe a apucat să spună şi succesorul lui Popescu, lansând o sugestie de lucru la una dintre temele aflate pe agenda anului/anilor următori: sensuri giratorii în zonele-problemă ale municipiului. Liviu Ţâroiu spunea că prin viitorul proiect, care leagă cele două amenajări urbanistice – cea de la Bărăţie-Dinicu, încheiată, şi cea aflată în lucru, în Piaţa Primăriei – atinge şi această chestiune a înmulţirii sensurilor giratorii. Investiţia care continuă reabilitarea centrului, cu „miezul” lui, Bulevardul „Pardon”, propune astfel de soluţii de înlesnire a circulaţiei. „La propunerea domnului arhitect din Câmpulung – am avut-o şi eu ca idee -, intenţionăm să facem sens giratoriu şi vă dau câteva locaţii: 1.în capătul bulevardului, la „Tudor Muşatescu”; 2.la Turn, dacă este posibil. 3.la Gardă, dacă este posibil. Inclusiv aici să vedem dacă ne dă un arhitect, pentru că sensurile giratorii sunt şi limitatoare de viteză. Vom face un studiu de fluidizare a traficului la Câmpulung, că nici eu nu sunt deştept să-l fac, niciunul dintre noi, nici cel de la ADP.”, a afirmat Liviu Ţâroiu.
O idee de cum ar putea să înceapă acest proiect a fost lansată de musafirul ultimei şedinţe din an, care, mai mult ca sigur, va fi cooptat în echipa de implementare a soluţiilor gândite de autorităţi, împreună cu proiectanţii şi Poliţia. „Vizavi de sistematizarea circulaţiei, în municipiul Piteşti, la Primărie, există constituită o comisie de circulaţie, care se întruneşte o dată la şase luni. Vă spun în cunoştinţă de cauză, căci am activat acolo şi ştiu ce vorbesc. Din ea fac parte specialişti din cadrul Primăriei, de la Direcţia Tehnică, Poliţia Naţională, Poliţia Locală şi câţiva dintre consilierii locali. Timp de şase luni, se adună toate propunerile, de sensuri giratorii, de treceri de pietoni denivelate, puncte sensibile în oraş periculoase. Se pun în discuţie şi se aprobă, după care se transmit către Administraţia Domeniului Public, se pun în execuţie, se fac proiecte, dacă este cazul.”, a afirmat Bogdan Pătru, care ar fi trebuit ascultat mai mult, nu bruiat de unii, leşinaţi să absoarbă întreaga atenţie a camerelor tv.