Cu trei zile înainte de ultima întrunire ordinară din acest an a aleşilor municipali, Liviu Ţâroiu i-a convocat la o şedinţă derulată în regim de urgenţă, urgenţa constituind-o bursele şcolare, care, fără votul de luni după amiaza, ratau plata pe 2018. Şi aşa nu li se plătesc integral beneficiarilor, care primesc doar 40% din cuantumurile aprobate în luna septembrie, pentru bursele de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. Singurele noutăţi propuse pentru dezbaterea din 17 decembrie, faţă de 28 septembrie, unele de esenţă, sigur nu sunt pe placul destinatarilor acestei forme de recompensă suportată din bugetul Câmpulungului. Cea mai importantă modificare: bursele nu se plătesc pe lună, aşa cum s-a votat în urmă cu trei luni, ci pe an şcolar. Ceea ce înseamnă, în cazul bursei de performanţă, ca să dăm un exemplu, că elevul nu primeşte 1.000 de lei pe lună – exceptând perioadele de vacanţă -, cum s-au amăgit copiii şi părinţii lor, ci 1.000 de lei pe an. Adică 83,33 pe lună. Era la mintea cocoşului că Primăria nu putea achita lunar aceste stimulente, mai cu seamă după ce directorii instituţiilor de învăţământ i-au stricat socoteala primarului nostru, trimiţându-i un număr de bursieri de şase ori mai mare decât calculase acesta că are de răsplătit din banul public. Concomitent cu numărul merituoşilor, mai mult sau mai puţin, trebuia votată şi suma necesară, pentru consumarea căreia se impunea obişnuita rectificare bugetară. Şi dacă tot se rectifica bugetul pentru plata burselor, s-a mai pus într-o parte şi s-a mai luat din altă parte şi pentru alte nevoi ale Primăriei.
Gestul lăudabil al recompensării performanţei, stricat şi de directorii de şcoli, care au cerut, nu s-au jucat
Euforia managerilor şcolilor, care au umflat – conform legii, care permite elevilor să ia burse de la o medie modestă, de numai 8,50 – necesarul de bursieri, a dezumflat bunele intenţii ale Primăriei, care îşi făcuse planurile de a recompensa lunar 436 de elevi. După ce a primit listele cu necesarul înaintat de unităţile de învăţământ, Liviu Ţâroiu a ordonat: la loc comanda! Calculele s-au refăcut în defavoarea copiilor buni, care învaţă constant, dezavantajaţi de numărul excesiv de bursieri transmis de instituţiile şcolare. Acesta este motivul pentru care, în loc să primească răsplata financiară, într-un cuantum pe care să-l simtă, doar performerii şi, bineînţeles, elevii cu necazuri medicale, fără părinţi ori fără o situaţie materială decentă, banii se dau cu ţârâita şi la cei care merită, şi la cei care nu merită. Vă reamintim numărul de bursieri comunicat de şcoli, 2.695, pentru care a fost nevoie ca Primăria să se pregătească cu 260.450 lei. Cum saltul de la 156.000 lei, cheltuiţi anual cu bursele, la 260.450 lei, lunar, era uriaş, hotărârea din septembrie a fost corectată în decembrie, stabilindu-se ca şcolarul să primească bursa de 1.000 lei, 200 lei, 150 lei, 100 lei, 80 lei sau 50 lei, pe an şcolar.
Şi nici aceşti bani nu-i primesc toţi o dată, întrucât, prin rectificarea de buget de la începutul săptămânii, Primăria a asigurat doar 40% din necesar. Dar iată ce are de spus Liviu Ţâroiu despre transformarea unui gest lăudabil într-o păcăleală, asta şi din cauza directorilor de şcoli, care puteau să-şi limiteze pretenţiile la copiii foarte buni şi cei defavorizaţi social. „În momentul în care a apărut ordinul Ministerului Educaţiei privind bursele de merit, noi am solicitat unităţilor de învăţământ numărul de bursieri, care nu ne-a fost comunicat. Prin acel ordin, noi am încercat să uniformizăm bursele de merit, ca toate şcolile să le dea la aceeaşi valoare. Ulterior, am primit numărul burselor care pot fi alocate pe fiecare şcoală în parte. După care ne-am reconsiderat poziţia, în sensul că valoarea burselor lunare ajunge la 260.000 lei, în condiţiile în care, până acum, am dat 156.000 lei anual, pentru merite. Am venit cu precizarea de a fi schimbată titulatura din bursă lunară în anuală. Mărim cuantumul burselor pe care l-am dat până acum, de la 156.000 la 260.000 lei. Oricum, avem o mărire faţă de ceea ce am dat până acum.”, consideră şeful Executivului că este suficient, comparativ cu anii trecuţi. „Alocarea bugetară a noastră va fi mai mare cu 104.000 lei.”, subliniază efortul bugetar directoarea Violeta Iarca, în completarea primarului.
Ca să se şi plătească bursele în 2018, 40% din sumele aprobate, a fost nevoie de rectificarea bugetului Câmpulungului
Pentru procurarea celor 104.000 lei, necesari acoperirii procentului de 40% din bursele care se vor plăti până la sfârşitul anului, a fost nevoie de o suplimentare a capitolului de cheltuieli al bugetului local. Şi n-a fost singura corectură cerută de Executiv, dacă tot se umbla la cifrele veniturilor şi cheltuielilor pe 2018. „Rectificarea de buget vine ca urmare a depăşirii cotelor defalcate din impozitul pe venit – cu 659.580 lei – şi ca urmare a necesarului de credite bugetare de care am avea nevoie până la finele anului, pentru efectuarea unor plăţi. E vorba despre aceste burse. Vrem să suplimentăm la partea de cheltuieli cu 104.000 lei în vederea acordării procentului de 40% din bursele centralizate. Mai avem o rectificare bugetară, în sensul că au fost încasate în execuţia bugetară sume aferente concediilor medicale pentru Învăţământ şi ajutoare la încălzire, la Asistenţă socială, care trebuie restituite la bugetul central. Faţă de materialul pe care l-am transmis, avem o erată: astăzi, când s-a analizat din nou execuţia bugetară, am mai încasat nişte concedii medicale la Învăţământ, cu care trebuie să rectificăm bugetul.”, a intervenit directoarea economică Violeta Iarca, fiind domeniul ei.
Alte plusuri înregistrate la buget se datorează Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” şi Liceului cu Program Sportiv. Prima instituţie şi-a depăşit veniturile proprii cu 20.000 lei, iar cea de-a doua cu 14.200 lei, graţie elevilor cazaţi la cămin, bani care, pentru a putea fi consumaţi de cele două şcoli, trebuiau „plimbaţi” prin bugetul Câmpulungului.