13.4 C
Campulung Muscel
28/03/2024

Ample manifestări, dedicate lui Tudor Muşatescu

În amintirea celui mai mare umorist român, dramaturg, poet şi prozator, Tudor Muşatescu, administraţia locală din oraşul marelui artist a hotărât ca, an de an, să se organizeze un Festival de Satiră Socială. Astfel, anul acesta, Primăria Municipiului Câmpulung, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Casa de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” au organizat, în perioada 8 octombrie – 29 noiembrie, Festivalul – Concurs de satiră socială „Tudor Muşatescu” ediţia a VIII-a. Pe 28 şi 29 noiembrie, au avut loc evenimentele dedicate festivalului, Gala de Premiere şi spectacolele pentru marele Muşatescu. 

Seria evenimentelor din cadrul festivalului a luat startul miercuri, 28 noiembrie, la ora 16.00, la Primăria Municipiului Câmpulung, acolo unde a avut loc o expoziţie de caricatură, reviste şi carte umoristică, o evocare a lui Tudor Muşatescu şi lansarea numărului 9 al revistei ACIDAVA. 

Joi, în holul de la Big&Small, a avut loc, tot în cadrul festivalului, o expoziţie personală a Mariei Răduţ, intitulată „Flori din rădăcina lui Muşatescu”. Aici, toţi cei prezenţi la festival au fost alături de autoarea expoziţiei, numărul participanţilor fiind deosebit de mare pentru un vernisaj, la Câmpulung. „Iată că suntem într-un număr destul de mare. Ne aflăm în arealul Festivalului de Satiră şi Umor „Tudor Muşatescu”, iar această expoziţie este cuprinsă tot în activităţile festivalului. Este o legătură între festival şi autoarea de astăzi.  Mioara are rădăcini comune cu cele ale lui Tudor Muşatescu. Avem un urmaş al lui Tudor Muşatescu. Este membră a Cenaclului de Arte plastice „I.D. Negulici”, este o artistă care ne face marea bucurie că există în Cenaclul nostru şi iată, astăzi, o expoziţie personală, să îmbrăcăm frumos activităţile festivalului de care am amintit.”, a declarat Liviu Cioacă, directorul C.C. „Tudor Muşatescu”.

Au fost prezenţi invitaţi din ţară din Iaşi, Vaslui, Constanţa, Craiova, Bucureşti, Bistriţa, Prahova, câştigători ai concursului din cadrul festivalului. Preşedintele cenaclului, Nelu Constantin, a descris evenimentul şi importanţa sa. „În două zile la vremuri noi… tot noi. Aşa cum cenaclul a reuşit de-a lungul vremii să strângă valori din ţară, aşa şi epigrama şi umorul au reuşit să aducă aici valorile literaturii şi ale umorului de peste tot. Suntem singura Casă de Cultură din ţară, care nu avem casă, dar aşa cum spunea şi domnul director Cioacă, Casa de Cultură suntem noi. Faptul că ne sunteţi alături contează. Vorbind de doamna Răduţ, o tânără absolventă a şcolii de artă de la Galerie şi, treaptă cu treaptă, a ajuns să fie un pictor de excepţie. Oricâtă profesie aţi avea, dacă nu sunteţi scriitor, pictor, artist, nu veţi avea nimic să lăsaţi în urmă.”, a transmis Nelu Constantin.

Maria Răduţ, realizatoarea expoziţiei, a povestit că s-a născut în satul Măţău şi că a avut ocazia să îl cunoască pe Muşatescu. „Îl văzusem de câteva ori pe Tudor Muşatescu, împreună cu tinerimea din satul Măţău. Eu eram un copil mic…Tudor Muşatescu făcea petreceri şi acolo aveau loc între tinerii studioşi, se desfăşurau cu epigrame, cu poezii, cu cântece. Bunica mea se trage din familia lui Muşatescu, după tată, şi ştiam că tatăl lui Tudor a ţinut să fie înmormântat la Măţău şi acolo era un bust în marmură neagră, al tatălui lui Muşatescu. A iubit rădăcina de unde a răsărit. Atunci, am înţeles că e foarte important să ne păstrăm rădăcina, să o cunoaştem, să o ducem mai departe.”, povestea artista.

Picturile sale, puse în expoziţia intitulată „Flori din rădăcina lui Muşatescu”, reprezintă o varietate de tablouri cu flori, dar şi cu peisaje, în care se poate observa talentul artistei. „Că pictez, atunci când fac asta mă gândesc să fac ceva să bucur oamenii din jurul meu. Când văd că cineva se opreşte asupra lucrării mele, simt că plesnesc de bucurie. Oamenii sunt fericiţi pe lângă lucrările mele. Vreau să ştiu că, dacă cineva ia o lucrare de a mea acasă, să nu o arunce după mobilier, vreau să ştiu că îi dă onoarea, ca şi când aş fi eu acolo. Am dat lucrări şi la oameni care aveau lumina în casă o lumânare. Am dat acolo să-i lumineze sufletul şi acelui om necăjit.”, a continuat Maria Răduţ.

Un alt moment impresionant a fost realizat de Mariana Filipescu, cea care a cântat pentru toţi cei prezenţi două romanţe impresionante. 

La ora 17.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” a avut loc Gala de Premiere a concurenţilor din toată ţara, care au trimis pe timpul concursului, lucrările realizate la diverse secţiuni. 

 „Anul acesta am avut o secţiune de creaţie cu mai multe laturi şi anume: epigrama, poezia, proza satirică şi caricatura. A fost o mare bucurie, pentru că nu ne aşteptam să primim atâtea lucrări şi au fost în număr de 76. Mă bucur că toată ţara a aflat de acest festival şi aş putea spune că au fost înscrişi care au trimis lucrări, sunt cei din elita cluburilor de specialitate, respectiv de umor şi epigramă.”, a transmis Liviu Cioacă, directorul C.C. „Tudor Muşatescu”. 

Juriul a fost format din caricaturistul Bogdan Petry, preşedintele juriului, Liviu Cioacă, director CCTM, Sergiu Cicu, director CCSCD, Constantin Agricola Miu, preşedinte CUM, scriitoarea Maria Chirtioacă, jurnalistul, prof. univ. dr. Elis Râpeanu şi epigramistul Laurenţiu Ghiţă. 

A fost acordate nouă menţiuni, iar premiul III a fost înmânat de Constantin Agricola Miu. La proză, câştigător a fost Lică Pavel, la poezie Grigore Chiţul, iar la epigramă, Mihai Haivas şi Vasile Larcom. 

Premiul II a fost înmânat de scriitoarea Maria Chirtoacă. La secţiunea epigrame au fost doi concurenţi cu număr egal de puncte: Niki Ursei şi Vasile Vojoga. La poezie, au fost tot două persoane premiate şi anume: Mihai Sălcuţan şi Petre Ioan, iar la proză: Ananie Gavliuc. 

Epigramista Elis Râpeanu a acordat premiul I la epigrame, premiul ajuns la Pasionaria Stoicescu. Laurenţiu Ghiţă a acordat premiul la poezie, câştigat de Janet Nică, iar Sergiu Cicu a acordat premiul I la secţiunea proză, câştigat de Nicuşor Constantinescu. 

A căzut cortina peste ediţia a VIII-a a Festivalului Concurs de Satiră Socială „Tudor Muşatescu”, însă încheierea a fost marcată într-un mod spectaculos, de trupa de teatru „Vouă”, una dintre primele trupe de acest gen, cu o vechime de peste 35 de ani. Mulţi câmpulungeni, cunoscând această trupă, au ţinut să fie prezenţi, iar artiştii de la „Vouă” au făcut ce de mult alţi artişti nu au mai reuşit şi anume să ridice sala în picioare, iar printre ropote de aplauze, toţi cei prezenţi să cânte şi să recite împreună cu trupa. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!