22/04/2025

Patronilor li se iau bani mai mulţi pentru gunoi fără hotărâre de majorare a tarifului!

În ciuda insistenţelor liberalilor noştri la primarul Ţâroiu, de a-şi invita colegii de partid de la ADI Servsal la Câmpulung, ca să discute şi treburi serioase, nu numai să ne aprindă, ipocrit, lumânări electorale, întâlnirea nu a avut loc. Şi se roagă de el de vreo jumătate de an, dacă nu mai bine, căci ar cam fi cazul să se dea cocoşi la cei care „taie şi spânzură” în materia gunoiului în judeţ. Asta după ce le-au înghiţit, spăşiţi, aerele de zapcii voraci, în slujba operatorului de salubritate, care prosperă pe spatele abonaţilor. Când a preluat conducerea judeţului, Manu începuse o treabă bună, rămasă, din păcate, la stadiul de debut: întâlniri în teritoriu – cum a fost şi cea de la Primăria Câmpulung, din septembrie 2016 -, unde a adus în faţa primarilor majoritatea directorilor din subordine, ca să le explice lucruri care nu le erau clare. Printre aceştia, şi şeful ADI Servsal, Gabriel Moiceanu, pe care n-am sesizat să fi tăbărât cineva cu întrebări, comentarii ori critici, deşi, şi atunci, existau nemulţumiri legate de colaborarea administraţiilor locale cu firma agreată de asociaţia care gestionează problematica gunoiului în Argeş.

În prezent, Moiceanu este dorit la Câmpulung de opozanţii lui Liviu Ţâroiu, în privinţa cărora n-am înţeles de ce nu preiau ei iniţiativa de a-l invita, în calitate de consilieri locali, îngrijoraţi de trendul ascendent al preţului gunoiului. Şi vorbim despre o ascensiune rapidă, de la o lună la alta, tradusă într-un procent de creştere de 55% pentru agenţii economici. Acum, nu susţinem că patronii noştri o duc atât de rău încât să-i sărăcească o factură mărită cu 55%, dar e vorba de principiu. Cum nu te-ai „omorât”, ca judeţ, să ajuţi şi prăpăditul acesta de Câmpulung, măcar abţine-te de la a-i buzunări populaţia care s-a obişnuit să nu primească de nicăieri. Şi nu primeşte, după cum îşi apără superiorii Liviu Ţâroiu, de fiecare dată când se deschide discuţia despre „felia” invizibilă revenită municipiului, la alocările de fonduri, pentru că municipiul a stat, mandat după mandat, pe un munte de bani. Aşteptăm cu sufletul la gură să fim inundaţi, de la anul, de şuvoiul de generozitate a purtătorului de „pâine şi cuţit”, căci muntele de bani, clădit de Călin Andrei, a fost adus de Liviu Ţâroiu la nivelul unui dâmb. 

Ca să se convingă cum a votat Câmpulungul în Adunarea Generală a asociaţiei care face jocurile în domeniului gunoiului, liberalii au consultat procesul-verbal al respectivei şedinţe, pe care, în mod curios, Primăria Câmpulung nu-l are. Îl au, în schimb, Primării de comune şi de la una dintre acestea, cel mai probabil, liberală, l-au obţinut şi consilierii PNL din municipiu. Aşa s-au convins că Liviu Ţâroiu, ca reprezentant al Câmpulungului, n-a minţit când a spus că n-a votat suplimentul de 55% la factura de gunoi, smuls deţinătorilor de firme. Şi n-a votat, pentru că n-a participat. Ce-i drept, a fost prezent viceprimarul Blidaru, trimis de Ţâroiu cu mandat de a vota împotrivă. Însă n-a votat nici el nicicum, asta pentru că n-a votat nimeni! Dacă e posibil aşa ceva – şi este, după cum se vede treaba -, firmele din judeţ suportă o creştere a tarifului fără să fi fost supusă votului în A.G.A. asociaţiei judeţene! De ce nu contestă nimeni? De ce nu-i dă nimeni în judecată? Pentru că operatorul încasează de la patroni, cu care are contracte directe, fără Primărie, ca intermediar, ca în cazul persoanelor fizice, preţuri majorate fără să existe o hotărâre de majorare!           

După trosnirea patronilor cu un salt şocant al taxei, aplicat hoţeşte, fără înştiinţare de mărire, ca să nu facă apoplexie la deschiderea plicului, li se pregăteşte ceva şi restului muritorilor fără firme. Vorba aruncată în treacăt la întrunirea aleşilor municipali, în contextul jupuirii societăţilor, cu un ditamai procentul, ticluit pe la jumătatea anului, că în noiembrie, în Consiliul Local, va fi votată taxa de gunoi pentru câmpulungeni, ne-a cam dat nişte fierbinţeli. Aşa că vă avertizăm de pe acum: nu urmăriţi şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie fără un Aspacardin în prealabil, căci avem o bănuială că îi mănâncă palma stângă şi pe ai noştri. Acum, n-or fi nebuni să ne ceară 55% dintr-odată, dar ne vine greu a crede că rămâne neschimbat tariful de 7,50 lei, cu care am fost convinşi să acceptăm experimentul mutării încasării de la Financiar Urban (sau Edilul, unde îşi avea casieria principală) la Primărie. Milostenia a ţinut, după anul de probă 2017, şi în 2018, însă, de la anul, avem un presentiment că… s-a zis cu binefacerea! Asta pentru că au crescut foarte mult salariile bugetarilor, creştere cu consecinţe nefaste asupra veniturilor statice ale angajaţilor din privat, care plătesc mâncare şi utilităţi mai scumpe. Şi, în general, s-a scumpit simţitor viaţa după majorarea lefurilor la stat. Cel mai probabil, acest considerent va sta la baza noii taxe de gunoi plătită de persoanele fizice, pe care o anticipăm mai mare de la anul.    

Chestionat pe tema răspunsului din partea invitaţilor ADI Servsal şi Financiar Urban, căci şi „executantul” contractului a fost poftit la masa tratativelor, Liviu Ţâroiu a lăsat-o pe secretarul Ramona Simion să informeze pe acest subiect. Iar informarea a sunat în sensul anticipat: că nu există un răspuns. Noi avem o temere că nici măcar n-a existat o invitaţie transmisă de reprezentanţii municipalităţii celor care ar trebui să-i fie egali, nu superiori în chestiunea gunoiului. Or dacă Primăria vrea să obţină ceva în folosul cetăţenilor, întâlnirea ar trebui să aibă loc până la sfârşitul lunii, când sunt intenţii de a introduce pe ordinea de zi a dezbaterii aleşilor nivelul taxei pentru 2019. În plus, întâlnirea este dorită şi pentru că – reclamă opoziţia – prestaţiile privatului sunt din ce în ce mai jalnice. Îi contrazice categoric primarul, care a sesizat o îmbunătăţire a aspectului platformelor cu ghene. Şi este normal să vadă o îmbunătăţire a serviciului, căci altfel n-ar putea propune mărirea preţului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!