5.6 C
Campulung Muscel
26/01/2025

Investiţie de 5,8 milioane în iluminat

Miercuri după amiază, aleşii municipali au fost convocaţi din nou la o întrunire de urgenţă, pentru aprobarea unor chestiuni de interes public care nu suportau amânare. Ordinea de zi, consistentă pentru o şedinţă de îndată şi foarte importantă, prin conţinutul proiectelor de hotărâre, trei dintre ele legate de iluminatul public, domeniu pe care municipalitatea îl doreşte modernizat. Prima propunere a Executivului înaintată Legislativului municipal privea încheierea contractului privind folosirea infrastructurii sistemului de distribuţie a energiei electrice, pentru realizarea serviciului de iluminat public la nivelul municipiului Câmpulung. Iar următoarele două subiecte dezbătute de consilierii locali, au fost legate de acesta, făcând referire la reabilitarea reţelei. „Ne-au apărut câteva oportunităţi. Avem un termen de depunere până mâine (n.r. joi, 18 octombrie 2018), pe iluminatul public şi n-am avut toată documentaţia strânsă pentru şedinţa ordinară din septembrie. Intenţionăm să putem obţine o finanţare, pe P.O.R., pentru înlocuirea iluminatului pe lămpi clasice cu lămpi LED. Eu am avut intenţia de a găsi fonduri europene, când va apărea oportunitatea depunerii unui proiect. Am mai făcut o modernizare pe banii noştri şi efectul a fost acelaşi. (…)”, a susţinut în deschidere Liviu Ţâroiu.                      

Contract între municipalitate şi proprietarul sistemului de distribuţie a energiei electrice 

Potrivit raportului ce susţine proiectul de hotărâre, raport întocmit de înlocuirea Emiliei Ilie la conducerea Serviciului Juridic, consilierul juridic Mihaela Filipescu, împreună cu colega Clara Maria Ferigeanu Moroe, „serviciul de iluminat public face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice”, reglementate de Legea 51/2006, care dă posibilitatea autorităţilor publice să decidă în privinţa „elaborării şi aprobării regulamentelor serviciilor, a caietelor de sarcini, a contractelor de furnizare/prestare a serviciilor şi a altor acte normative locale referitoare la serviciile de utilităţi publice, pe baza regulamentelor cadru, a caietelor de sarcini-cadru şi a contractelor-cadru de furnizare/prestare ori a altor reglementări-cadru elaborate şi aprobate de autorităţile de reglementare competente.”

Autorii documentaţiei de şedinţă preiau din Legea 230/2007, Legea serviciului de iluminat public, câteva prevederi menite să lămurească ce înseamnă sectorul de activitate pe care Primăria doreşte să-l îmbunătăţească. Legea menţionată explică în ce constă sistemul de iluminat public, de care edilii vor să se ocupe la nivel local: „ansamblul format din puncte de aprindere, cutii de distribuţie, cutii de trecere, linii electrice de joasă tensiune subterane sau aeriene, fundaţii, stâlpi, instalaţii de legare la pământ, console, corpuri de iluminat, accesorii, conductoare, izolatoare, cleme, armături, echipamente de comandă, automatizare şi măsurare, utilizate pentru iluminatul public.” 

Mai departe, legea precizează că „sistemul de iluminat public destinat exclusiv prestării serviciului de iluminat public este parte componentă a infrastructurii tehnico-edilitare a unităţilor administrativ-teritoriale care (…) aparţin proprietăţii publice a acestora şi se evidenţiază şi se inventariază în cadastrale imobiliar-edilitare” ale U.A.T.-urilor. Autorităţile locale au drept de folosinţă, cu titlu gratuit, asupra infrastructurii sistemului de distribuţie a energiei electrice, pe toată durata existenţei acesteia, pe baza unui contract încheiat între autorităţile administraţiei publice locale şi proprietarul sistemului de distribuţie a energiei electrice. Prin acest contract se reglementează toate aspectele cu privire la asigurarea condiţiilor pentru prestarea serviciului de iluminat public, cu respectarea echitabilă a drepturilor şi obligaţiilor tuturor părţilor implicate.

Potrivit explicaţiilor lui Liviu Ţâroiu, contractul se încheie între CEZ şi municipalitate. „Sunt nişte corespondenţe de mult timp. Dat fiind faptul că am ajuns la punctul de depunere a proiectului, pentru finanţare, le cerem acordul de utilizare a stâlpilor. Ne trebuie acordul că putem lucra pe structura lor de distribuţie a energiei electrice.”, a afirmat acesta. Primăria nu plăteşte chirie pentru folosirea stâlpilor societăţii de electricitate şi nici ea nu plăteşte Primăriei o chirie pe teren. După obţinerea finanţării, Primăria organizează licitaţie, pentru desemnarea firmei care va înlocui becurile.               

Proiect de reabilitare a reţelei de iluminat cu o valoare de 5,8 milioane lei  

Pentru investiţia de „Reabilitare a sistemului de iluminat public”, care a făcut obiectul următoarelor două hotărâri incluse în dezbaterea de urgenţă, s-a întocmit documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie. Aleşilor li s-au prezentat, pentru aprobare, indicatorii tehnico-economici extraşi din D.A.L.I.: valoarea totală a investiţiei: 5.802.830 lei, din care construcţii + montaj, 5.297.460 lei. Proiectul, cu o durată de execuţie estimată la 12 luni, urmăreşte reducerea cu 57% a consumului, în condiţiile suplimentării cu 660 de unităţi de corpuri de iluminat, şi o rată internă a rentabilităţii de 5,84%. 

Necesitatea investiţiei decurge dintr-un document realizat de curând de către Primăria Câmpulung, Planul de Acţiune privind Energia Durabilă pentru perioada 2016-2020-2030, care „stabileşte obiectivele privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon pe teritoriul localităţii, printr-un set de măsuri în sectoare cheie de activitate: sector municipal, sector terţiar, sector rezidenţial, iluminat public şi transport public.” În privinţa domeniului abordat prin cele trei hotărâri de Consiliu, pentru care a fost convocat de îndată Consiliul Local, P.A.E.D. prevede, ca măsură pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, reabilitarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea lămpilor existente cu lămpi care utilizează tehnologie de tip LED sau similar şi modernizarea punctelor de aprindere. Pe lângă înlocuirea tuturor corpurilor din prezent, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie propune suplimentarea lor de la 3.211 bucăţi la 3.871 bucăţi, precum şi implementarea unui sistem inteligent de management al sistemului de iluminat public al Câmpulungului.

Primăria încearcă să obţină banii dintr-o finanţare europeană 

A treia hotărâre aflată în legătură cu cele două prezentate a constat în aprobarea valorii proiectului, pentru derularea căruia se urmăreşte obţinerea unei finanţări europene, şi a contribuţiei municipiului. Valoarea totală a investiţiei de reabilitare este cea menţionată mai înainte, 5.802.830 lei. Contribuţia proprie a municipiului este de 71.400 lei, inclusiv TVA, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 114.597 lei, reprezentând cofinanţarea „Reabilitării sistemului de iluminat public în municipiul Câmpulung”. 

Hotărârea mai prevede că sumele reprezentând cheltuieli conexe, ce pot apărea pe durata implementării investiţiei, se vor asigura din bugetul local. „Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.” 

S-au iniţiat aceste hotărâri, întrucât municipalitatea are posibilitatea accesării unei finanţări nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea C – Iluminat public. Finanţarea se va realiza astfel: 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13 din bugetul de stat şi 2%, contribuţia municipiului Câmpulung. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!