3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Prezenţi la Câmpulung, ministrul Fifor şi Ambasadorul SUA Hans Klemm au dezbătut mai multe subiecte de interes

Ceremonialul de repatriere a celor 448 de militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” a cuprins momente de care nu orice Batalion din România are parte. După decorarea Drapelului de Luptă de către preşedintele Klaus Iohannis, un alt moment unic a fost creat de prezenţa unor înalte oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dar şi de la Armata din SUA. 

Ceremonialul de repatriere a militarilor musceleni a fost cu adevărat un real succes, asta datorită faptului că a fost raportat: Misiune îndeplinită, dar, mai ales, datorită faptului că în cadrul festivităţii au avut loc o serie de activităţi rar întâlnite la alte Batalioane din ţară. În faţa celor 448 de militari reveniţi acasă după opt luni de misiune în Teatrul de Operaţii din Afganistan, acolo unde au executat misiunea NATO “Resolute Support” s-au aflat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, alături de Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul Maior Ovidiu Uifăleanu, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul de brigadă Dorin Ioniţă, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul de Brigadă Virgil Ovidiu Pop, dar, mai ales, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm şi ataşaţi militari ai Statelor Unite ale Americii, colonel Scott Weston şi maiorul Pickle Matthew. După ceremonial, atât ministrul Mihai Fifor, cât şi ambasadorul Americii Hans Klemm au ţinut o scurtă conferinţă de presă, în care şi-au prezentat părerile asupra evenimentului, asupra misiunii ce tocmai s-a încheiat, dar s-au deschis şi alte subiecte mult aşteptate de musceleni, dar şi de toată ţara. 

Un lucru important vorbit de ministru, la Câmpulung, a fost chiar anunţul întâlnirii cu secretarul apărării SUA, James Mattis, ce a generat de la sine relaţia solidă actuală dintre ambele părţi implicate în misiunea pe care militarii musceleni au încheiat-o în Afganistan. “Vom continua să ne îndeplinim obligaţiile asumate în cadrul parteneriatului strategic, dar şi în cadrul alianţei. Ne întâlnim cu secretarul Apărării, James Mattis. Faptul că ne vedem a doua oară în formatul unei vizite în SUA vorbeşte de la sine despre relaţia foarte bună pe care o avem cu partenerul nostru strategic.”, a declarat ministrul Fifor. 

O întrebare la care mulţi musceleni, dar şi întreaga ţară încă mai aşteaptă un răspuns, este aceea legată de accidentul de la Valea Urdii din 30 iunie 2017. Întrebat despre acest caz, ministrul Fifor a vorbit la fel ca în luna ianuarie, atunci când a fost la Câmpulung. “Răspunsul meu îl ştiţi. Este acelaşi: nu Armata României face această anchetă. Este o anchetă în desfăşurare. Cu toţii aşteptăm rezultatul acesteia. E o procedură pe care eu nu o pot comenta, nu pot decât, ca şi dumneavoastră, să îmi doresc să se finalizeze şi să vedem care au fost rezultateleşi ce s-a întâmplat de fapt.”, a spus ministrul. 

O altă dilemă a muscelenilor a fost situaţia în care se află cei opt militari implicaţi în atacul de pe 30 aprilie, din Afganistan. “Vreau să vă spun că, încă din momentul în care s-a întâmplat acest incident în Afganistan, am fost alături de colegii noştri. Ne-am bucurat cu toţii să vedem că lucrurile nu au fost atât de grave încât să avem alt tip de eveniment, aţi văzut că s-au întors în activitate la foarte scurt timp, cu excepţia unui singur coleg care a trebuit să fie extras din Teatrul de Operaţii şi care, şi în prezent, efectuează recuperare pentru a trece peste această perioadă extrem de dificilă. Nu suntem nicidecum desprinşi de ideea că, odată ce ai trecut printr-un astfel de eveniment, rănile nu sunt doar fizice. Şi prin urmare, împreună cu colegii psihologi, lucrăm alături de militarii noştri pentru a putea avea o perioadă de recuperare foarte serioasă.”, a completat ministrul Fifor. 

Alături de ministru, la discuţie, s-a aflat permanent şi Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm. Şi acesta a ţinut să transmită câteva cuvinte, mai ales că, pe parcursul ceremonialului, s-a arătat mulţumit de misiunea Batalionului de la Câmpulung. “Sunt foarte recunoscător, onorat să reprezint membrii Statelor Unite, aici, în dimineaţa asta, şi să le urez bun venit membrilor Batalionului 30 Vânători de Munte, care au servit cu aşa multă vitejie în ultimele nouă luni de Afganistan. SUA a fost recunoscătoare pentru parteneriat. Armata are cel mai mare respect pentru deprinderile acestor militari, curajul şi dedicaţia lor şi a fost onorată să lupte împreună cu ei. De asemenea, am fost foarte încântat să aflu că toţi membrii acestui Batalion s-au întors acasă şi sunt prezenţi în această dimineaţă, în ciuda incidentului serios care a avut loc în aprilie. Dacă te uiţi la bocancii militarilor prezenţi, încă poţi observa nisip din Kandahar, care, în curând de solul negru şi bogat de aici, plus bucuria românilor care îi iubesc şi a americanilor deopotrivă.”, a declarat Ambasadorul SUA, Hans Klemm. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!