20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Acţiune de salvare montană în zona Dâmbovicioara! Turişti străini, rătăciţi în Piatra Craiului

 

actDin fericire, nu a fost decât un exerciţiu comun al jandarmilor montani, pompierilor şi salvamontiştilor

Un exerciţiu de simulare a unei acţiuni de căutare-salvare a persoanelor rătăcite în mediul montan s-a derulat, vineri, începând cu ora 11.00, în zona Cheile Dâmbovicioarei – Punctul Roşu – Pietricica Pietrei Craiului. La această acţiune au participat reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, iar exerciţiul a simulat o serie de intervenţii specifice pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane din masivul Piatra Craiului.

Potrivit scenariului, doi turişti străini au plecat pe traseul Cabana „Piatra Craiului” – Cheile Dâmbovicioarei, iar, după o anumită perioadă de mers, au pierdut traseul marcat şi s-au rătăcit, ajungând într-o zonă greu accesibilă. Turiştii au intrat în panică şi au dat alarma la 112. După primirea apelului, echipaje mixte de intervenţie, formate din jandarmi şi salvamontişti, au localizat apelanţii cu ajutorul coordonatelor GPS şi au plecat în căutarea acestora. Apelul a fost retransmis către instituţiile destinate realizării acţiunii de căutare-salvare a persoanelor accidentate în zona montană; în urma sosirii acestora la faţa locului, au fost instalate echipamentele pentru montarea tirolienei, iniţierea acţiunii de căutare, descoperire şi acordare de prim-ajutor persoanelor rătăcite. Evacuarea primului turist, care acuza stări de vomă şi atac de panică, s-a făcut din peretele stâncii, cu ajutorul unui salvator montan, care a coborât la victimă prin procedee specifice de alpinism, asigurând-o şi coborând-o în rapel spre echipajul SMURD. Al doilea turist a fost evacuat după eliberarea zonei cu ajutorul unei tiroliene, instalată la 50 de metri înălţime de sol între doi versanţi, deasupra drumului. Victima a fost aşezată pe o targă, fiind asistată în permanenţă de un salvator montan, după care a fost lansată pe tiroliană până la mijlocul acesteia. Targa (în limbaj specific akia) a fost apoi coborâtă cu un dispozitiv de lansare pe coardă până la şosea. Aici, rănitul a fost preluat de un alt echipaj de salvatori, care l-a transportat cu o autospecială la spital. Principalele obiective ale exerciţiului au fost dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie, verificarea modului de aplicare a procedurilor operaţionale de intervenţie şi verificarea disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi a vulnerabilităţii legăturilor de comunicaţii operative, pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale. La acest exerciţiu au participat forţe din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Sinaia, precum şi din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş. Jandarmeria Montană intervine şi coordonează operaţiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată; de asemenea, derulează, în cadrul acţiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate şi acţionează ca echipă de prim – răspuns, în apropierea sediului subunităţii de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!