Nicio şedinţă de Consiliu fără Ghinea, despre care, în prezent, se discută în lipsă. Motivul pentru care fostul secretar al Primăriei a devenit subiect de „diverse” l-a constituit ceea ce opoziţia lui Liviu Ţâroiu numeşte finanţare ilegală din bugetul local a salariului încasat de juristul pensionar în calitate de consilier personal al primarului. Altfel spus, Nicolae Ghinea n-a luat pauză în activitate, ci şi-a schimbat funcţia, intrând în tabăra sfătuitorilor declaraţi ai edilului şef, alături de conducătorul auto Mugurel Minciună şi fosta directoare economică Gheorghiţa Nestor. Cine-ar fi crezut că Ghinea va face echipă cu Nestor, după ce s-au încăierat pe la şedinţe, în timpul lui Călin Andrei?! Iată că lui Liviu Ţâroiu i-a ieşit o misiune asemănătoare realizatorilor de emisiuni tv cu împăcări înlăcrimate, aducându-i în echipa de consilieri personali pe cei doi şefi pensionari. Echipă care, susţine principalul adversar politic al lui Ţâroiu, e cam mare şi pe lângă lege, cu trei persoane în componenţă. Asta pentru că Legea 215/2001, a administraţiei publice locale, actualizată şi republicată, prevede maximum două persoane (persoane, nu norme!) în cazul oraşelor şi municipiilor.
Liviu Ţâroiu: „Mai are încă multe de făcut la Primărie. O parte dintre ele pe care nu le-a făcut până acum”
Deşi, oficial, Nicolae Ghinea n-a fost prezentat niciodată în noua postură ocupată la Primărie, faptul că a rămas pe mai departe „mâna dreaptă” a lui Liviu Ţâroiu a reieşit din speech-ul acestuia de la festivitatea oficială a Zilelor Câmpulungului, când i-a înmânat o diplomă de excelenţă. Primarul l-a prezentat pe fostul şi actualul său colaborator, în momentul premierii, drept „cineva mai apropiat şi mai de suflet” decât restul recompensaţilor cu distincţiile municipiului. Pentru ce l-a premiat Ţâroiu pe cel cu decizia de pensionare caldă la data recepţiei de la „Ciobănaşul”? „Pentru activitatea depusă în slujba comunităţii locale.” „O să-mi fac singur lauda – asta pentru că secretarul n-a beneficiat, ca restul, de un „laudatio” susţinut de o persoană în măsură să-i prezinte activitatea -, deci o să mă laud singur.”, astfel şi-a început mesajul de mulţumire Ghinea. „Dacă vrei, te laud eu.”, i-a sărit în ajutor primarul, dar n-a fost nevoie, căci premiantul s-a descurcat singur în a-şi aduce omagii. „Pe 17 mai 1953, am văzut lumina zilei în comuna Coşeşti. Cu câteva luni înainte, tot în acel an, în comuna Corbi, se năştea domnul primar. În 21 decembrie 1989, am intrat în Primărie, iar la data de 1 iunie (n.r. 2018), de Ziua Copiilor, am devenit pensionar. Dar nu de lux. În cei 28 de ani şi jumătate petrecuţi în Primărie, am căutat de fiecare dată să respect legea. C-a fost bună, c-a fost rea, am încercat să-mi fac datoria cu cinste şi cu onoare. Am parcurs aceşti 28 de ani şi jumătate alături de şapte primari, de peste 150 domni consilieri, de colegii din aparatul propriu, am colaborat cu toate instituţiile aflate în subordinea Consiliului Local şi cred că, în această perioadă, mi-am făcut, cât de cât, datoria. În momentul în care am luat decizia de pensionare de la Casa de Pensii, m-am oprit la Coşeşti, la mama mea. Şi i-am spus: „Mamă, de astăzi, sunt pensionar.” I-am arătat decizia de pensionare. Sărăcuţa, mi-a zis: „Când ai intrat la liceu, m-am rugat la Dumnezeu să te văd că termini liceul.” La începutul anilor ’70, dacă aveai liceul şi făceai şi armata, erai un om aranjat. „Apoi, ai intrat la facultate. M-am rugat la Dumnezeu să mă ţină sănătoasă să te văd terminând facultatea. Apoi să te văd la casa ta. I-am mulţumit de fiecare dată lui Dumnezeu. Dar nu m-am rugat niciodată să te văd pensionar. Aşa că să fii activ, să cauţi să faci în continuare lucrurile bune pe care le ştii” şi n-aş vrea s-o dezamăgesc. De altfel, nu vreau să dezamăgesc pe nimeni (…).”, cu aceste vorbe s-a adresat Nicolae Ghinea publicului de la „Ciobănaşul”, căruia i-a mărturisit că n-a prea avut emoţii la viaţa lui. Cu excepţia evenimentului în cadrul căruia cuvânta.
La acel moment, fără să spună ce rol va juca pensionarul Ghinea în Primărie, Liviu Ţâroiu le-a dat vestea cea mare câmpulungenilor: „Noi îi promitem că nu-l lăsăm să stea liniştit, mai are încă multe de făcut la Primărie. O parte dintre ele pe care nu le-a făcut până acum. Şi aşa că-l ţinem lângă noi.” În concluzie, Ghinea rămâne la Primărie, pe post de consilier personal al primarului, dar şi al noului secretar, Ramona Simion, care are nevoie de îndrumare o perioadă.
„Primăria Câmpulung nu are voie decât la doi oameni în calitate de consilieri. Dacă pe al treilea îl plătiţi din banii dumneavoastră, nu este niciun fel de problemă”
Numai că ţinutul „pe lângă noi”, ca să facă şi lucruri pe care nu le-a făcut până acum, nu se prea „pupă” cu legea, susţin rivalii lui Ţâroiu. Legea administraţiei publice locale 215/2001, versiunea actualizată, care ar fi scăpat lecturii întâiului cititor al urbei, prevede următoarele, la Capitolul III „Primarul şi viceprimarul”, articolul 66: „(1) Primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraşelor, municipiilor şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot înfiinţa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct, format din: a)maximum două persoane, la oraşe şi municipii; b)maximum patru persoane, la municipii reşedinţă de judeţ.”
Cu această prevedere a legii, diferită de cea în vigoare pe vremea lui Călin Andrei, care avea voie la trei consilieri personali, Bogdan David a transmis un „bun venit” înecat în ironie noului intrat în echipă. „Am înţeles că domnul primar şi-a mărit structura organizatorică şi funcţională, spre binele municipiului Câmpulung, cu încă un post de consilier. Eu am citit cu atenţie Legea 215.”, moment în care destinatarul remarcii l-a întrerupt: „Poate n-am citit eu atent.” Liberalul a anunţat că are două răspunsuri la două adrese înaintate de el, unul de la Ministerul Muncii, celălalt de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş, „în care scrie foarte clar că Primăria Câmpulung nu are voie decât la doi oameni în calitate de consilieri. Dacă pe al treilea îl plătiţi din banii dumneavoastră, nu este niciun fel de problemă. Dar bugetul local nu-şi mai permite, mai ales că este plătit pe lângă lege. Poate aţi citit o lege abrogată.” „Probabil că pe aia am citit-o.”, şi-a pus cenuşă în cap Liviu Ţâroiu, care a avut, bineînţeles, o explicaţie pentru exploatarea pe mai departe a experienţei profesionale a fostului secretar. Cu trei persoane, nu s-a depăşit norma de lucru a doi inşi, asta pentru că doar Gheorghiţa Nestor este angajată cu normă întreagă, Mugurel Minciună şi Nicolae Ghinea fiind cu jumătate de normă. „Am gândit două norme întregi.”, este sigur că va avea dreptate şi de această dată, cum a avut şi în cazul secretarului interimar. Numai că legea, din care v-am prezentat un extras mai înainte, nu prevede nimic despre norme, ci despre posturi şi persoane. „Dacă am eu dreptate, vă rog frumos să spuneţi cine suportă cheltuielile.”, a insistat David, care, probabil, a primit răspunsul în particular.