Şi întrunirea oficială a aleşilor municipali de la sfârşitul lunii mai a abundat în cereri şi hotărâri provenite de la cetăţeni şi firme care doresc să se folosească de domeniul public. Ordinea de zi pregătită pentru ultima oară de Nicolae Ghinea, în calitate de secretar al municipiului, a adunat toate restanţele trecutului, amânate ori picate la votul aleşilor. Pesemne, cel mai vechi jurist al Primăriei a dorit să lase lumea împăcată la plecare, făcându-i pe plac inclusiv liberalii, care au votat şi ce nu le-a convenit odinioară. Singurul proiect de hotărâre respins, din cauza neîntrunirii condiţiei de două treimi din voturile legiuitorilor locali, a fost cel privitor la închirierea prin licitaţie a chioşcurilor din fosta staţie „Romarta”. În ciuda insuccesului înregistrat de Liviu Ţâroiu în încercarea de a legaliza relaţia cu patronii care au plătit corect redevenţa la Primărie, în locul concesionarilor dispăruţi prin efectul falimentului, ne vine greu a crede că punctele comerciale vor fi mişcate de la locul lor. Ca să domolească înflăcărarea petiţiilor anti-staţie, scrise şi verbale, primarul a trecut la fapte, conform angajamentului asumat în faţa comunităţii, la recenta şedinţă de Consiliu, şi a demontat pereţii staţiei. Depăşim subiectul, întrucât închirierea eşuată de la „Romarta” a fost urmată de alte şapte propuneri ale Executivului referitoare la domeniul public: fie închirieri, fie vânzări, fie superficii, fie preluări de suprafeţe omise în proprietatea Câmpulungului. În această ediţie a ziarului nostru ne vom referi la fiecare dintre acestea, „sărind” peste solicitarea lui Dan Şipoteanu, prezentată de curând, de a primi dreptul de superficie asupra unui teren de 29 de metri pătraţi, aflaţi sub construcţia unui fost punct Trafo, aflat peste drum de Mănăstirea „Negru Vodă”.
Prima cerere înaintată autorităţilor locale, de a i se permite să-şi extindă activitatea în afara spaţiului comercial, situat mai sus de Cafeneaua „Trattoria”, îl are ca autor pe Laurenţiu Gabriel Bunoiu. În calitate de reprezentant al firmei Bun General Servicii SRL, cu sediul pe strada Negru Vodă, nr.170, la parterul blocului A12, Bunoiu doreşte să-şi amenajeze o terasă la cafenea, care va fi amplasată la doi paşi de cea a Florinei Vuţei. Ca să-şi deschidă terasa, întreprinzătorul avea nevoie de un teren de 16,86 metri pătraţi, pe care l-a cerut în chirie Primăriei. Iar Executivul lui Ţâroiu a propus Legislativului închirierea directă a suprafeţei din faţa cafenelei, cu o corectură făcută de primar înainte de vot, potrivit căreia terenul se pune la dispoziţia firmei, nu a patronului, cum fusese redactat proiectul de hotărâre. Întreprinzătorului i-a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, să închirieze timp de zece ani. Remarcăm şi iuţeala subalternilor lui Liviu Ţâroiu de a-l servi pe cetăţean, „executând” rapid documentaţia declanşată prin cererea acestuia. Mai precis, cererea a fost depusă la Primărie pe 2 mai 2018 şi, pe 30 mai 2018, a şi fost votată hotărârea care-i permite patronului să-şi deschidă o terasă. Potrivit raportului întocmit de Compartimentul Urbanism, „amenajarea este necesară datorită creşterii solicitărilor pentru activitatea şi serviciile prestate şi nu creează disfuncţionalităţi zonei.” Doar concurenţă vecinilor.
Judecând după menţiunile făcute de unii dintre membrii Comisiei de Urbanism, aceştia n-au avut parte, la şedinţa ce precede dezbaterea în Consiliul Local, de toate informaţiile necesare avizării propunerii ajunse pe masa lor de lucru. Una dintre obiecţiuni, pertinentă, privea prezentarea unei machete sau a unei imagini virtuale a viitoarei terase, cerinţă care ar fi trebuit satisfăcută înainte ca cererea omului să îmbrace forma unui proiect de hotărâre. Aleşii de la Urbanism şi-au dat, totuşi, avizul anterior votului Consiliului, care, la sfârşitul lunii trecute, a acceptat apariţia unei noi terase în peisajul estival, de vreme ce cerere din partea clienţilor există. Conform materialului prezentat în Consiliu, „construcţia care se va realiza nu este definitivă; după încetarea contractului, chiriaşul are obligaţia de a dezafecta terasa şi a aduce terenul la starea iniţială.”