11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

În timp ce se juca prin curte, un băieţel de 4 ani a fost muşcat de un şarpe veninos

Un băieţel în vârstă de 4 ani, din Câmpulung, a fost transportat la spital, marţi după-amiază, în stare de şoc, după ce a fost muşcat de un şarpe veninos, cel mai probabil o viperă, în curtea casei. Medicii câmpulungeni au reuşit să-l stabilizeze, după ce i-au administrat tratamentul de urgenţă şi vaccinul antiviperin, însă, pentru siguranţa sa, copilul a fost transportat la un spital din Bucureşti. Victima se poate considera extrem de norocoasă că a scăpat cu viaţă, în condiţiile în care, dacă muşcătura nu a fost „uscată”, veninul de viperă poate ucide în cinci ore de la inoculare.

Băieţelul se juca prin curtea casei în care locuieşte alături de părinţi, iar la un moment dat a simţit o arsură puternică la piciorul stâng. A început să ţipe de durere, alertând părinţii. Aceştia au observat că băiatul era muşcat la nivelul gleznei stângi şi l-au dus repede la spital, unde a primit îngrijiri medicale de urgenţă, fiindu-i administrat şi serul antiviperin, pregătit din timp de cadrele medicale de la Unitate de Primiri Urgenţe. După ce a primit tratamentul adecvat, dat fiind faptul că băiatul continua să se simtă rău, medicii au decis să-l transfere la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. În munţii din România trăiesc trei specii de vipere foarte veninoase: vipera cu corn (vipera ammodytes), care cuprinde două subspecii: vipera ammodytes ammodytes şi vipera ammodytes montadoni; vipera comună (vipera berus); vipera de stepă (vipera ursini), divizată în două subspecii: vipera ursini renardi şi vipera ursini rakosiensis. Muşcătura viperei poate cauza stări deosebit de grave sau chiar moartea. Acest şarpe evită omul şi atacă doar dacă este provocat sau surprins, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Cei mai mulţi oameni sunt muşcaţi de vipere pentru că le-au călcat din neatenţie. Victima poate muri în cinci ore, prin sufocare, hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil (veninul acesteia este o hemotoxină). Totuşi, moartea cauzată de muşcătura unei vipere survine în cazuri rare. Mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt „uscate”, fără inoculare de venin. Efectele unei muşcături variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!