Investiţia înaintează cu viteza melcului: în 2017, s-a întocmit DALI, în 2018, se va face proiectul tehnic, iar lucrările mare minune să înceapă în 2019!
Mişcare inteligentă a primarului, la care sperăm că n-a apelat doar pentru că era prezent, la şedinţa de aprobare a bugetului local, subprefectul Gabriel Stoian, care a fost impresionat de rapiditatea cu care Liviu Ţâroiu, scuturând vârtos teşchereaua publică, a găsit 159.000 de lei, pentru extinderea Secţiei Oncologie. Pasul doi al investiţiei de la Spitalul Municipal, care nu figura pe lista anului 2018, anexată propunerilor de susţinere din resursele municipalităţii a planurilor de dezvoltare ale instituţiilor subordonate Consiliului Local, a fost, teoretic, rezolvat. Bineînţeles, cu presiuni publice din partea opoziţiei, care a pus puterea într-o lumină negativă în ochii comunităţii câmpulungene, pe motiv că nu se îndură să aloce miliardul şi jumătate, de care instituţia de sănătate are nevoie pentru continuarea documentaţiei privitoare la Oncologie. După dezbaterea proiectului de buget, finanţarea necesară înălţării cu un etaj a compartimentului în care sunt îngrijiţi bolnavii de cancer rămăsese singura recomandare lansată Executivului nebăgată în seamă, financiar vorbind. Pentru celelalte, provenite de la colegul Dumitrescu, Liviu Ţâroiu a găsit bani, reducându-l la tăcere pe gălăgiosul partidului.
Ministerul a tratat cu răceală solicitarea de fonduri a Spitalului Câmpulung
Văzând că, atunci când vrea, poate, opoziţia liberală a profitat de prezenţa unui superior de partid al lui Liviu Ţâroiu, dar şi a delegaţiei Spitalului Municipal, pentru a redeschide subiectul suferinzilor de cancer, supuşi unei duble suferinţe: boala şi insuficienţa locurilor la unitatea medicală. Cum cei mai în măsură să i se plângă conducătorului Câmpulungului, care a jurat să protejeze sănătatea şi viaţa locuitorilor municipiului, erau trimişii instituţiei de sănătate publică, acestora li s-a cerut să vorbească pe şleau despre evoluţia – care aducea mai degrabă a stagnare – etapelor presupuse de intenţia managerilor de mărire a Oncologiei. Potrivit experienţei împărtăşite colegilor consilieri şi publicului prezent într-un număr superior celui al dezbaterii bugetului, în ultimii patru-cinci ani, interval în care a făcut parte, până cu patru luni înaintea alegerilor din 2016, din Consiliul de Administraţie, liberalul Lucian Ionescu a fost părtaş al atâtor discuţii pe această temă: urgenţa lărgirii unei secţii la adresa căreia, din nefericire, au crescut solicitările, în condiţiile în care serviciile sale sunt destinate unei zone cu peste 100.000 de locuitori.
Anul trecut, conform informaţiei cunoscute deja de opinia publică, repetate de Virgil Stoica, inginer şef în cadrul Biroului Achiziţii-Contractare al Spitalului Municipal, participant la şedinţa de Consiliu de vineri, 16 februarie 2018, alături de directorul medical, dr.Toma Berevoianu, şi directorul financiar-contabil, economistul Marinela Cristian, s-a realizat o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii. Un studiu care precede proiectul tehnic, pentru care, însă, nu mai erau bani, deşi suma nu era o avere: 133.000 lei, fără TVA, sau 159.000 lei, cu TVA. „Avem DALI – a precizat Virgil Stoica – făcut în două variante şi, din acest moment, putem demara proiectarea.”
Numai că şefii Spitalului n-aveau cu ce să demareze şi, după cum i-a expus public o întrebare a opoziţiei liberale, nici n-au făcut o solicitare scrisă către Primărie, în ideea de a sprijini unitatea medicală să continue ce a început. Asta ca să accelereze o investiţie care înaintează cu o lentoare inacceptabilă şi care a lăsat indiferent Ministerul Sănătăţii, forul căruia i s-au adresat managerii Spitalului Câmpulung, ca să fie ajutaţi, de vreme ce Primăria are de plătit salarii grase angajaţilor. „Anul acesta, am depus o solicitare la minister, după DALI, iar la Consiliul Local am depus pentru alte lucrări. O să terminăm Secţia ATI şi extinderea-reabilitarea instalaţiei de gaze medicale în tot spitalul, oxigenul ş.a.m.d., în toate saloanele şi secţiile.”, a motivat Virgil Stoica de ce Spitalul nu a încărcat nota de doleanţe înaintată finanţatorului local şi cu fondurile pentru Oncologie.
Probabil, li s-a spus limpede că, în afară de ce le trebuie ca să finalizeze ce au început, altceva nu primesc şi să ceară bani în altă parte. Iar cei de la Spital s-au conformat şi au înaintat hârtia către minister, care i-a tratat cu răceală. Adică nu a transmis niciun răspuns încurajator, având prioritate în judeţ două unităţi de la Piteşti şi Mioveni.
Ca politician versat, Liviu Ţâroiu a acceptat fără replică să dea bani pentru Oncologie
Întrucât exista riscul pierderii banilor cheltuiţi cu DALI, a cărui valabilitate este de doar doi ani – scenariu contrazis de primar, potrivit căruia „nu expiră DALI, că n-are cum, că e recent, nu este decât de un an”, deşi cu 2018 se fac doi -, susţinătorii lucrării au presat să se aloce din bugetul local suma pentru efectuarea proiectului tehnic. Totul în ideea de a nu întrerupe cursul investiţiei, care era poticnită pe durata lui 2018. Iar dacă oficialii de la minister reveneau la gânduri mai bune, se revoca decizia de susţinere financiară a documentaţiei din dările câmpulungenilor.
Speranţele celor de la Spital erau agăţate, la nivel declarativ, de rectificarea bugetară de la jumătatea anului, dar de ce să aştepte, când comanda pentru proiectul tehnic putea să fie lansată până atunci? „S-ar putea ca la rectificarea bugetară să înaintăm o solicitare, ca să facem proiectarea. Putem face proiectarea în acest an, iar, la anul, să începem lucrările.”, spunea, parcă fără să fie convins, şeful Achiziţiilor. În timp ce din tabăra primarului a răsunat o remarcă periculoasă, care avea următorul iz: cum să fie forţat Spitalul să accepte finanţarea dacă n-a cerut-o?! – deşi, probabil, Spitalul n-a cerut-o ca să nu deranjeze Primăria şi partidul cu pretenţiile referitoare la Oncologie -, secretarul Ghinea a plusat la capitolul afirmaţii sfruntate cu o remarcă în stilu-i caracteristic: aleşii opoziţiei îşi fac propagandă electorală pe seama muribunzilor.
Înainte ca dialogul să capete o notă de penibil, din cauza celor cu mâncărimi de limbă pe un subiect dureros pentru atâţia câmpulungeni şi musceleni, martori ai dramei celor dragi, Liviu Ţâroiu, pe post de împăciuitor al „combatanţilor”, a lăsat impresia că rumegă cerinţa liberalilor şi, de aceea, nu ripostează. Era şi riscant să reacţioneze în sensul de a respinge finanţarea de care depind Spitalul şi pacienţii săi loviţi de teribila maladie. Electoral vorbind, îşi săpa groapa, livrându-le politicienilor care îi vânează funcţia text pentru un slogan de alegeri: primarul care a refuzat banii pentru bolnavii de cancer!
„Noi, oricum, cofinanţăm 10% din toate proiectele. Mai avem şi fondul de rezervă, şi excedentul.”, a apărat Liviu Ţâroiu reputaţia instituţiei pe care o reprezintă, în timp ce-şi făcea în cap calcule de unde ia banii, care, repetăm, nu erau un capăt de ţară. Adică se aruncau impozitele câmpulungenilor pe proiectul unui teren de fotbal sintetic, dar pentru cei loviţi de tragedie, nu! Ca dovadă că este un politician uns cu toate alifiile, i-a lăsat pe preşedintele de şedinţă, Constantin Ivan, şi pe Ghinea, să poarte discuţia în contradictoriu cu opozanţii, în timp ce el a acceptat fără cârtire cererea liberalilor: cei 159.000 lei vor fi folosiţi din rezervele municipalităţii, iar dacă ministerul se răzgândeşte şi virează suma, la rectificarea bugetară, banii Câmpulungului trec înapoi în buget.
„Ministerul n-a alocat niciun ban pentru Spitalul nostru, prioritare au fost Spitalul Judeţean şi Spitalul Mioveni”
Potrivit lămuririlor delegaţilor Spitalului la întrebarea medicului Silviu Mănescu referitoare la conţinutul adresei către minister, doleanţa managerilor unităţii medicale privea şi finanţarea, şi numărul de paturi, care se dublează, fiind vorba despre extinderea secţiei. Din cele douăzeci de paturi solicitate, cinci sunt pentru paliaţie, au explicat Marinela Cristian şi Virgil Stoica. „Eu vreau să întreb reprezentanţii Spitalului dacă paturile de spitalizare aţi considerat că trebuie să fie de spitalizare continuă sau spitalizare de zi? Pentru că specificul Oncologiei şi nevoia cea mai mare sunt de spitalizare de zi.”, a punctat dr.Silviu Mănescu.
În acest punct, sarcina explicaţiilor a fost preluată de directorul medical Toma Berevoianu. „Numărul de paturi, în momentul de faţă, la Compartimentul Oncologie este de zece. Noi dorim o extindere a Compartimentului Oncologie de la 10 la 20 de paturi. Spitalizare şi de zi, şi continuă. Noi avem, la nivelul Spitalului, pentru spitalizare de zi, 40 de paturi. În afara celor 390, plus 11 paturi pentru însoţitori. Dorim extinderea pentru spitalizare continuă, nu numai de zi. Sigur, sunt cei care vin şi îşi fac curele de chimioterapie, este cu totul altceva. Şi pentru asta ne trebuie paturi. Noi nu avem aprobarea ministerului. Ministerul n-a alocat niciun ban pentru Spitalul nostru, prioritare au fost Spitalul Judeţean şi Spitalul Mioveni, pentru noi nu este niciun leu aprobat anul acesta. Dumneavoastră, Consiliul Local, veniţi cu o cofinanţare de 10%, puteţi participa cu mai mult, niciun fel de problemă. Asta este ideal, n-avem nimic împotrivă şi să facem, dacă se poate, acest proiect multianual. Într-un an, sumele sunt destul de mari şi nu cred că pot fi suportate nici de Consiliul Local.”, a afirmat dr.Toma Berevoianu.
„Intervenţia mea – a continuat Silviu Mănescu – a fost în ideea de a debloca această situaţie, ştiind faptul că paturile de spitalizare continuă se aprobă foarte-foarte greu şi nu reprezintă neapărat o nevoie a Spitalului, iar paturile de spitalizare de zi se aprobă după o altă procedură, mult mai uşor, şi sunt mai utile şi, în felul acesta, lucrurile se pot debloca.” „Problema de paturi – a replicat directorul medical – nu este prin aprobare de la minister, pentru că, în niciun caz, nu se mai pune problema de mărire a numărului de paturi, ci de distribuire a paturilor din interiorul secţiilor Spitalului. Şi la spitalizarea de zi va fi destul de greu. Noi avem 40 de paturi şi acolo vor fi redistribuite pe secţii.” „Sugestia mea era să încercaţi pe spitalizare de zi, pentru că este mult mai eficientă şi aveţi şanse mai bune.”, le-a recomandat Mănescu responsabililor de la Spitalul Mare.
După acest schimb de replici serios şi de interes pentru cetăţeni, s-a trezit Ghinea vorbind: „Cei de la Spital o susţin?” Adică dacă şefii Spitalului susţin propunerea de a fi ajutaţi cu bani de la bugetul local, ca să-şi pună în practică intenţiile. „Dacă domnii n-o susţin, să şi-o asume. N-o susţin şi să ştim. Să nu vorbim degeaba, poate n-au nevoie de bani. Spune (n.r. Ghinea) că este propagandă! Nu este nicio propagandă.”, a replicat tăios Lucian Ionescu la adresa lui Ghinea, căruia i-a închis gura şi preşedintele de şedinţă Ivan: „Domnul secretar, vă solicităm la momentul oportun.” Iar un moment oportun nu s-a ivit pe durata şedinţei de buget.
„Putem să alocăm bani pentru proiectul tehnic exact cum s-au alocat bani pentru DALI. Nici când am dat bani pentru DALI nu ştiam că vom avea finanţare de la minister şi, totuşi, i-am dat. Faceţi cum doriţi, este o propunere cu care continuăm latura propagandistică, cum spune domnul secretar.”, a conchis ironic Ionescu. În ciuda uşoarei tensiuni resimţite pe parcursul dezbaterii singurei propuneri omise la finanţare, Liviu Ţâroiu a dat un final optimist unui subiect cu deznodământ amar în cele mai multe dintre cazurile de pacienţi internaţi la Oncologie. Din economiile Câmpulungului, în 2018, va fi plătit proiectul tehnic al lucrării de construcţie a unui etaj al secţiei. Măcar atât.