În această perioadă, cinci militari ai Armatei Române, veterani răniţi în misiunile pe care le-au desfăşurat în teatrul de operaţii, sunt în vizită în Kandahar, în Afganistan, în cadrul unui program de recuperare a memoriei. Acest program este dedicat militarilor răniţi, care au fost într-o stare foarte gravă în momentul evacuării medicale.
Plutonierul adjutant principal Mihai Ion Toma, plutonierul adjutant Cristian Gabriel Hanganu, plutonierul major Constantin Buturugă şi caporalii clasa a III-a Florin Drehluţă şi Emanuel Cornel Berdei, militari în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, făceau parte, în perioada când au fost răniţi, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu” din Focşani şi Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Municipiul Câmpulung. Militarii primei unităţi, cea de la Focşani, se află în prezent în teatru, iar cei din cea de-a doua se pregătesc să execute, timp de şase luni, o nouă misiune. Programul se află la cea de-a doua ediţie şi este organizat de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia „Calitatea Vieţii”, cu sprijinul Statului Major al Apărării.
Sute de militari, departe de casă, pentru patrie
Potrivit M.A.p.N., armata României are 920 de militari în misiuni internaţionale, peste 600 dintre aceştia fiind dislocaţi în Afganistan.
În ultimii 20 de ani, 29 de militari români au căzut la datorie în teatrele de operaţii, aproape 180 fiind răniţi în aceste misiuni. Din nefericire, şi militarii batalionului de la Câmpulung se află pe aceste liste. În 2008, militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 Qalat – Kabul, la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
În urma exploziei, Dragoş Alexandrescu a fost ucis. Militarul, în vârstă de 32 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi era angajat al Ministerului Apărării din 2003. Tot în acest tragic eveniment au fost răniţi şi plutonierul Gheorghe Irinel Matei şi Ionuţ Butoi, acesta din urmă rămânând infirm. Totuşi, Ionuţ Butoi a dat dovadă de multă putere, chiar dacă, la trei ani după eveniment, a fost părăsit de soţie, în anul 2016 s-a recăsătorit şi are o familie frumoasă. În anul 2017, a câştigat în premieră medalia de aur, la Campionatul Naţional de Tir cu arcul outdoor, Secţia Paralimpic, care s-a desfăşurat în perioada 8-10 septembrie, la Baza Sportivă Anena, din localitatea Aninoasa, judeţul Hunedoara. După doar două săptămâni, acesta a participat la Invictus Games Toronto, în Canada, unde a cucerit medalia de aur, cu echipa, şi medalia de argint, la individual.
„Vulturii Carpaţilor” se reunesc, în Afganistan
Încă de pe 28 ianuarie, când a fost dislocat primul Detaşament din Batalionul Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, aproape 100 de militari au ajuns atunci în Afganistan, iar următorii au plecat luni, 12 februarie, şi joi, 15 februarie, la ora actuală, în baza Kandahar reunindu-se aproape toţi cei pregătiţi pentru misiune. Pe 27 februarie şi 2 martie vor avea loc ultimele două zboruri, în care şi restul militarilor vor fi dislocaţi.
Vă reamintim că Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” va acţiona în cadrul misiunii „Resolute Support” şi va executa misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei în zona de apărare terestră apropiată a Bazei Aeriene Militare Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane, în perioada februarie-august 2018.
De asemenea, batalionul a participat în teatrul de operaţii din Kosovo, în anii 2005 şi 2007, şi în teatrul de operaţii din Afganistan, în anul 2008.
Ziarul Evenimentul Muscelean le urează militarilor misiune uşoară!