O cerere de cumpărare a unui apartament la Rotunda, picată la votul aleşilor municipali, în luna decembrie a anului trecut, l-a determinat pe autorul ei să se prezinte la Primărie şi să insiste să-i fie vândută casa. Cu orice preţ! Asta pentru că preţul dat de evaluator, de 45.000 de lei, pentru o „cutie de chibrituri” de puţin peste 40 de metri pătraţi, a constituit motivul pentru care cetăţeanul a fost pus în aşteptare, teoretic, până la refacerea expertizei, care a plasat umila locuinţă pe picior de egalitate, ca valoare, cu un apartament spaţios din D22, de pe scara locuinţelor de serviciu vecine cu primele ANL-uri. Practic, cumpărătorul n-a dorit întocmirea altei evaluări, din care este posibil să fi rezultat o sumă mai mică – sau mai mare, după intuiţia Esterei Stămoiu – şi, la următoarea întrunire a Consiliului Local, cea din ianuarie, a venit în faţa lor şi i-a înduplecat să încheie tranzacţia la valoarea reieşită din raportul specialistului în imobiliare. Liberalii, căci aceştia au zădărnicit întrunirea cvorumului de două treimi la şedinţa din 28 decembrie 2017, i-au făcut pe plac, repetând, ca să audă omul aflat de faţă, că dă o grămadă de bani pentru nimic. Totul e bine când se termină cu bine, adică un câştig gras în contul Primăriei, căreia i-a izbutit încercarea de a lua pielea de pe chiriaş, având nevoie de bani pentru salariile scandaloase. Însă, întrucât am pomenit de lefurile care au îngreţoşat comunitatea, nu putem trece peste superficialitatea impardonabilă cu care a fost strecurat în mapa de şedinţă un proiect de hotărâre „contrasemnat” – deşi înainte de vot trebuia doar avizat – de secretarul Nicolae Ghinea, care n-avea nicio legătură cu vânzarea locuinţei de la Rotunda. Cu gândul la sarmale şi cozonaci, fiind ultima şedinţă din an, cei care au lucrat materialul au copiat cap-coadă textul hotărârii prin care consilierului primarului, Mugurel Minciună, i se vindea apartamentul din Grui, din blocul D22, căruia i-au schimbat doar titlul. Altfel spus, titlul se referea la înstrăinarea solicitată de Vasile Daraban, chiriaşul Primăriei de la Rotunda, însă textul care trebuia aprobat de Consiliul Local privea, în integralitatea lui, tranzacţia de care era interesat Mugurel Minciună. Slavă Domnului, mapa de şedinţă – ne referim la cea remisă presei – a conţinut şi versiunea corectă a vânzării, „pitită” după referatul şefelor de la Economic şi Juridic şi după expunerea de motive a primarului.
Ce mai contează dacă e legal? Hotărârea respinsă în decembrie a intrat în dezbatere în ianuarie în aceeaşi formă
La începutul şedinţei Consiliului Local din 31 ianuarie 2018, prima din acest an, înainte de a intra în subiectele ordinii de zi, primarul Liviu Ţâroiu a avut de făcut un anunţ. După votul decepţionant din decembrie, Vasile Daraban, cetăţeanul care doreşte să-şi cumpere apartamentul în care stă, cu chirie la Primărie, de 12 ani, a cerut autorităţilor să reia procedura năruită cu o lună înainte, din cauză că la vot nu s-a întrunit condiţia de două treimi din numărul consilierilor în funcţie, pentru ca hotărârea să fie validă. Pe 28 decembrie 2017, când vânzarea-cumpărarea a intrat prima dată în dezbaterea Legislativului municipal, aleşii PNL n-au respins solicitarea petentului care doreşte să devină proprietar. Contestaţia lor a privit preţul locuinţei situate la etajul IV al blocului 8, scara C, din strada General C.Simonescu, nr.5, preţ care li s-a părut exagerat, raportat la ce-i vindeau omului: o cameră de zi cu o suprafaţă de 11,34 mp, o bucătărie de 3,64 mp, o baie de 3,54 mp, un hol de 4,17 mp, două dormitoare de 18,74 mp. Suprafaţa totală a apartamentului este de 41,43 mp. Referatul comun al Direcţiei Economice şi Fiscale şi al Serviciului Juridic precizează că „împreună cu apartamentul se transmite cumpărătorului dreptul de coproprietate asupra părţilor din imobil, care, prin natura sau destinaţia lor, sunt în folosinţă comună, precum şi dreptul de folosinţă, pe toata durata existenţei construcţiei, asupra suprafeţei de 14 mp, teren aferent locuinţei, respectiv cota indiviză de 3,33% din terenul atribuit de municipiul Câmpulung (…).”
Ca să-i poată vinde locatarului Vasile Daraban apartamentul în care locuieşte din data de 3 mai 2006, autorităţile locale au apelat la serviciile expertului evaluator autorizat ANEVAR Stan Cîrstian, care a calculat preţul de vânzare, stabilit la 45.000 lei (9.700 euro, la un curs valutar de referinţă al BNR la data evaluării de 4,6416 lei/euro).
În luna decembrie, membrilor Consiliului Local li s-a cerut să-şi însuşească raportul de evaluare, pentru ca Executivul să poată trece la formalitatea încheierii actului de vânzare-cumpărare cu chiriaşul. În acest punct s-a întrerupt povestea, pentru că, fără să-l întrebe pe cetăţean dacă îi convine sau nu să dea aproape o jumătate de miliard pe „chichineaţa” de la etajul IV, liberalii s-au erijat în apărătorii lui Vasile Daraban, făcându-i mai mult rău decât bine. Invocând o eroare în evaluarea care a pus semnul egalităţii între metrul pătrat de construcţie în blocul D22 din Grui şi aceeaşi unitate de măsură în blocul 8 de la Rotunda, liberalii au scos la înaintare absurdul situaţiei în care o locuinţă de 41 de metri pătraţi se apropie, ca preţ, de unele mai mari cu 20-30 de metri pătraţi. Aşa cum este apartamentul de 72,25 de metri pătraţi, vândut lui Mugurel Minciună, cu 54.900 lei, sau cel al medicului Nicolae Benga, cu o suprafaţă de 60,52 de metri pătraţi, pentru care Primăria a cerut 45.400 de lei.
Liviu Ţâroiu le-a reproşat opozanţilor teoriile greşite, care nu ţin cont de îmbunătăţirile prin a căror eliminare din valoarea de vânzare s-a ajuns şi la înjumătăţirea preţurilor finale. Or nu era cazul locuinţei de la Rotunda, lipsită de modernizări, al cărei preţ era neafectat de deducerea lucrărilor de confort întreprinse de chiriaş.
La sfârşitul anului trecut, ca să nu cheltuiască alţi bani cu alt raport de evaluare, căci Consiliul Local ar fi suportat paguba, şi nu chiriaşul, care n-apucase să-l conteste, Liviu Ţâroiu a zis aşa: cumpărătorul Vasile Daraban să fie consultat în privinţa preţului de 45.000 de lei şi, dacă este de acord, bine, dacă nu, să ceară altă expertiză, ale cărei costuri cădeau, bineînţeles, în sarcina lui. Liberalii n-au agreat sugestia primarului şi, prin votul lor, au compromis tranzacţia Primăriei cu chiriaşul.
Scăparea ciornei într-o mapă cu documente oficiale, dovadă de nepăsare
Cu ce l-or fi „îmbrobodit” pe cetăţean autorităţile executive, de la sfârşitul lui decembrie, până la sfârşitul lui ianuarie, că Vasile Daraban a apărut ferm în faţa Consiliului Local, la prima întrunire din an, cu rugămintea de a i se vinde apartamentul chiar la preţul considerat de opoziţie nerealist, calculat prin comparaţie cu vânzările din „blocul rechinilor”. Probabil, l-au speriat pe bietul tânăr cu cheltuiala suplimentară a evaluării locuinţei, din care erau toate şansele – căci la omul sărac nici boii nu trag – să reiasă un preţ mai mare! Înainte de intrarea petentului în sala de şedinţe, aleşii au fost întrebaţi dacă acceptă includerea pe ordinea de zi a acestei chestiuni neprevăzute, iar aceştia, dată fiind dorinţa exprimată public de cumpărător să achite cei 45.000 de lei, au încuviinţat completarea agendei de lucru.
Şi de data aceasta era o problemă care, după opoziţie, înfrângea legea. Mai precis, un proiect de hotărâre respins nu poate reintra în dezbaterea Consiliului Local în forma în care a ratat votul, ci, ca să poată fi rediscutat, se impune identificarea unei noutăţi în respectiva speţă, care justifică reluarea procedurii. Or în cazul lui Vasile Daraban nu intervenise nicio noutate, exceptând acordul expres al acestuia faţă de raportul de evaluare. Acord care era bine să fi existat de prima dată, că să nu se ajungă la deznodăminte generatoare de emoţii şi supărări, cum i s-a întâmplat lui.
Cum jurnaliştilor nu li s-a înmânat, aşa cum era normal, completarea adusă ordinii de zi, punctul introdus de Liviu Ţâroiu în regim de urgenţă, folosim în susţinerea acestei relatări mapa de şedinţă a lunii decembrie, unde avem parte de o surpriză de proporţii în conţinutul fişierului intitulat „PH vânzare apartament”, textul care, teoretic, trebuia votat, devenind, prin opţiunea aleşilor manifestată într-un cadru solemn, hotărâre a Consiliului Local, adică lege locală. „Proiectul de hotărâre” purta în titlu propunerea Executivului de „însuşire a raportului de evaluare şi aprobarea preţului de vânzare al apartamentului şi cotelor indivize aferente acestuia, situat în Câmpulung, strada General C.Simonescu, nr.5, bloc 8, scara C, etaj 4, apartament 28.” Însă conţinutul vorbea, de la început până la sfârşit, despre însuşirea raportului de evaluare întocmit de cu totul alt evaluator, PFA Georgescu Cristian Ion, în cazul vânzării apartamentului 8, situat pe scara A a blocului D22, apartament pe care l-a cumpărat chiriaşul, şi anume consilierul personal al primarului, Mugurel Minciună. Totodată, se aprobau şi preţul de 54.900 de lei şi restul formalităţilor de vânzare stabilite în şedinţa din 30 octombrie 2017. Ce s-a întâmplat, după bănuiala noastră? Autorul hârtiei aiurite a luat hotărârea aprobată şi contrasemnată de secretar, referitoare la încuviinţarea preţului şi a tranzacţiei cu Mugurel Minciună, şi a schimbat doar denumirea ei, cu noua vânzare pe cale să se încheie.
Mai pe înţeles, proiectul de hotărâre era, după cum presupunem, o ciornă strecurată din neglijenţă în mapa de şedinţă, în al cărei cuprins găsim, totuşi, şi varianta corectă, dosită în coada celui de-al doilea fişier, intitulat „referat vânzare apartament Daraban.” Apropo de referat, nici acesta nu este fără cusur, căci apartamentul lui Vasile Daraban apare ba pe strada General C.Simonescu, ba pe strada Emil Gârleanu. Probabil că lui Ghinea şi oamenilor săi li se par nişte fleacuri, perpetuate şedinţă după şedinţă, în ciuda repetatelor reproşuri în Consiliu la adresa materialelor lucrate în bătaie de joc.
Omul, recunoscător că plăteşte o căruţă de bani pentru o „găoace” de apartament
Cum a arătat documentul transmis aleşilor înainte de dezbaterea din ianuarie, când cumpărătorul a fost şi el prezent, ca să se asigure că votul merge şnur, n-avem de unde să ştim, întrucât, după cum am spus mai înainte, Executivul nu s-a obosit să facă acest oficiu şi pentru presă. Lui Vasile Daraban i s-a permis să spună şi el două vorbe în apărarea cauzei sale: „Am depus nişte acte, ca să pot să cumpăr apartamentul, am spus că sunt de acord, numai că nu mi-a fost acceptat.” „Sunteţi de acord să-l cumpăraţi la preţul reieşit din raport?”, l-a întrebat Ionel State, care a primit un răspuns afirmativ. „Treaba dumitale, noi am vrut să te ajutăm, să obţii un preţ mai mic. Dacă vrei atât, asta e!” „Vă mulţumesc!”, şi-a manifestat gratitudinea cumpărătorul după rezultatul votului. „N-ai de ce, că dai o grămadă de bani pe nimic.”, a conchis State.