25/01/2025

Chiar dacă are o listă lungă, Primarul de la Bughea de Jos aşteaptă sugestii de investiţii de la cetăţeni

Fiind la primul mandat de primar, Dorel Tănăsescu, de la Bughea de Jos, a debutat anul în forţă, făcând public noul plan de dezvoltare al comunei pentru 2018. Pe lângă lucrările pe care vrea să le facă în localitate, pentru dezvoltarea ei şi crearea de condiţii civilizate de trai, edilul aşteaptă de la bugheni sugestii şi pentru alte investiţii, care să fie prinse în noul proiect de buget, la care se lucrează în această perioadă. Dorel Tănăsescu, împreună cu consilierii locali şi angajaţii Primăriei Bughea de Jos, a conturat deja o listă cu obiectivele pe care vrea să le atingă anul acesta. Pentru realizarea unor proiecte, cu valoare mai mare, edilul speră ca, pe lângă banii din bugetul local, să folosească şi fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile.

Prima lucrare, enumerată în lista de investiţii, se referă la realizarea unui bazin de apă potabilă, de 250 metri cubi, în punctul Mlăci, cu staţie de pompare, care este estimat la suma de 399.520 lei. Al doilea punct constă în executarea unei punţi pietonale, din beton armat şi apărare de mal, plus calibrare albie aval, pe Râul Bughea, în punctul Stoieni (stadion), lucrarea ridicându-se la 753.976,79 lei. Ambele investiţii urmează să se facă cu fonduri de la bugetul local sau prin programe cu fonduri europene nerambursabile ori de la bugetul de stat.

Cu ajutorul aceloraşi fonduri, administraţia de la Bughea de Jos urmăreşte să facă o amenajare şi să pună în valoare Monumentul Eroilor din comună, plus incinta în care este amplasat. Acţiunea a fost estimată la 200.000 lei.

Pentru că este o lucrare obligatorie, comuna trebuie să-şi actualizeze Planul Urbanistic General, pentru care, în 2018, vor fi alocaţi 29.750 lei.

Începută în 2017, amenajarea terenului multifuncţional de sport, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bughea de Jos, va continua şi în 2018, din totalul de 212.631,91 lei rămânând de achitat suma de 94.305,22 lei.

Pentru reabilitarea drumului comunal Poenandre, care presupune asfaltarea a 3,5 kilometri, au fost obţinute fonduri europene nerambursabile, prin PNDL, contractul de finanţare fiind semnat pe 30 noiembrie 2016, cu o valoare totală de 2.167.753,03 lei. Până în prezent, pe punerea în practică s-au achitat 1.254.729,23 lei, rămânând de adăugat 1.086.601,80 lei, pentru finalizarea investiţiei.

Datorită valorii foarte mari a investiţiei, de un milion de euro, primarul Tănăsescu speră să poată accesa fonduri europene, prin submăsura 7.2, pentru realizarea unei reţele de canalizare în comună, plus o staţie de epurare a apelor uzate. Alt milion de euro speră să-l poată primi de la Uniunea Europeană, având în plan să modernizeze mai multe drumuri de interes local, prin asfaltare, ca drumul de la Grădiniţa Poenandre, drumul spre stadion, la Bădeşti, Brezoiu, uliţa Bisericii Hulubeşti, Valea şi Piscul Calului, Mlăci (monument-brazi) şi Bratia.

Începută anul trecut, va continua modernizarea a 1.500 de metri de drumuri locale, pe care se va aşterne îmbrăcăminte bituminoasă uşoară. Este vorba de Uliţa Stănoieşti – Valea Caselor, Uliţa Remiză şi Valea Ciocanului – Piscul Vlazilor, care, în total, au avut alocaţi din bugetul local 450.000 lei.

Alte drumuri locale neasfaltate vor fi pietruite cu calcar în 2018. Pentru operaţiunile de transport şi aşternut calcar, dar şi achiziţia de material antiderapant pentru această iarnă, în bugetul comunei Bughea de Jos vor fi prevăzuţi 50.000 lei.

În bugetul local pe 2018 vor fi prinse sume şi pentru modernizarea reţelei de apă, pe o lungime de circa 400 metri, în punctul Bădeşti, de la locuinţa lui Spirea Fundătureanu la cea a lui Vasile Oprişoiu (10.000 lei); dar şi amenajarea a şapte traversări de stradă, pe o lungime de circa 70 de metri, cu şanţ betonat şi grilaj, în punctele: intrate Uliţa Piţigoi, Grui – Loturi, ulicioară spre Bughea de Sus, Valea şi Piscul Calului, intrarea pe Uliţa Bordeianu, Popescu – Hulubeşti şi Poenandre – Ion Măluşanu (15.000 lei).

Prin asocierea cu Consiliul Judeţean Argeş se doreşte modernizarea drumului judeţean DJ 732C, care leagă Câmpulungul de Bughea de Jos.

Tot în viitorul apropiat, instituţia vrea să înceapă să amenajeze un Muzeu al Satului în sediul vechi al Primăriei. Clădirea, dar şi anexa lipită de ea au nevoie de reparaţii, atât la interior, cât şi la exterior, reabilitarea ridicându-se la aproximativ 70.000 lei, bani care vor proveni din bugetul propriu.

Pentru a crea condiţii mai bune locuitorilor din comună, care fac naveta, Primăria Bughea de Jos va reface staţiile de autobuz. Va fi refăcută cea din centrul localităţii, cea de la Bădeşti şi Ulicioară (Mlăci-monument), pentru care vor fi prevăzuţi 8.000 lei. 

Zona Mlăci va avea parte de două investiţii. În acest sat va fi amenajat un loc de joacă, dar şi un spaţiu de picnic (în punctul „Brazi”). Spaţiu de picnic, cu toate utilităţile, va fi înfiinţat şi la „Brezoiu”. Cu aproximativ 10.000 de lei se va concepe un parc de joacă şi în comunitatea de romi din Valea Măcelarului.

O altă modernizare, adică crearea unui spaţiu verde şi a trotuarului, sunt stabilite pentru zona staţiei de la Bădeşti.

Lista de „dorinţe” a primarului Dorel Tănăsescu se încheie cu mai multe investiţii, care sunt la stadiul de proiectare. Este vorba despre întocmirea documentelor pentru modernizarea stadionului Bădeşti; pentru construcţia drumului Valea Crasan, pe o lungime de 350 metri, plus studiu de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaze naturale în comună; dar şi întocmirea documentaţiei cadastrale a comunităţii de romi Valea Măcelarului, în vederea aplicării legilor de fond funciar şi stabilirea proprietăţii. Mircea SIMIONESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!