=Poliţiştii din comună sunt invitaţi la şedinţa de Consiliu din această lună, cu o informare pe tema infracţionalităţii şi despre cât de utile le sunt camerele video în depistarea autorilor faptelor care încalcă legea
O formalitate îndeplinită la final de an de autorităţile de la Schitu Goleşti constă în organizarea pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor în 2018. Hotărârea adoptată pe 19 decembrie 2017 stabileşte că „în primul trimestru al anului 2018, serviciul de pază se va efectua cu paznici proprii, prin patrulare în sectoare determinate, conform planului de pază întocmit de primarul comunei Schitu Goleşti şi avizat de Secţia de Poliţie Rurală nr.14 Schitu Goleşti. Începând cu trimestrul II şi până la finele anului 2018, serviciul de pază se va efectua cu o societate specializată, prin contractarea acestor servicii conform legislaţiei în vigoare.”
Planul de pază, la care se referă norma votată luna trecută, enumeră obiectivele publice aflate pe itinerarul patrulărilor lucrătorilor de pază, publici şi privaţi: sediul Primăriei şi al Consiliului Local, Şcoala Gimnazială nr.1 Schitu Goleşti, Şcoala Gimnazială Lăzăreşti, Şcoala Primară Lăzăreşti – strada Gării şi Dispensarul Medical. Cu această ocazie, aleşii au actualizat în cuprinsul hotărârii prevederea potrivit căreia cheltuielile cu organizarea pazei se vor asigura şi din taxa specială de 10 lei/an, datorată de fiecare familie care locuieşte în comună sau care deţine bunuri pe teritoriul comunei, şi din bugetul local.
Propunerea ca, din această primăvară, activitatea să fie organizată apelându-se la serviciile unei societăţi specializate i-a aparţinut primarului Vasile Tudorel Miriţă, ale cărui argumente au constat în „eficienţa serviciului cu pază proprie, restricţiile bugetare ale anului 2018, costurile pentru asigurarea cheltuielilor de personal (85% buget local şi 15% taxe speciale) şi faptul că numărul de paznici angajaţi la Primărie, cu contract individual de muncă, s-a redus de la cinci la doi din cauza pensionării acestora.”
Propunerea de a lucra cu paznici particulari le-a fost comunicată de primar componenţilor Consiliului Local cu o lună înainte de a reglementa pentru 2018 această activitate. „Din cele cinci posturi care asigură paza localităţii, au rămas ocupate doar două – Malancu şi Eftene -, două sunt deja vacante şi al treilea este ocupat de Geaptar, care este în prag de pensionare.”, au fost motivele liberalului Vasile Tudorel Miriţă de a contracta o firmă specializată. Din ofertele solicitate unor societăţi din domeniu a reieşit un cost necesar de aproximativ 100.000 lei pe an. „Până acum, pentru plata salariilor celor cinci paznici se depăşea cu mult 100.000 lei pe an. Pentru o patrulă formată din doi angajaţi se pot cheltui din buget aproximativ 50.000 lei.”, a adăugat şeful Executivului, autorul ideii de schimbare a actualului sistem de pază. Aşadar, o decizie în acest sens poate fi luată, după cum a considerat primarul, în luna martie, însă nu toţi membrii Consiliului au primit cu frenezie propunerea sa. De pildă, consilierul Pătraşcu s-a declarat un susţinător al sistemului de pază public, prestat de angajaţi ai Primăriei, pentru faptul că „această activitate importantă poate fi prestată de locuitori ai comunei Schitu Goleşti”. „Să nu ne grăbim cu serviciile unei firme de pază, a intervenit Constantin Bâlcă. Mai ales că, în ultimul an, s-a investit prin montarea unor camere video. Dacă vor fi instalate mai multe camere video, nu ar mai fi nevoie de serviciile unei firme de pază.” Acesta a cerut să fie informat dacă Poliţia are acces la camerele video şi dacă infracţionalitatea a scăzut în comună după implementarea investiţiei de monitorizare video. La aceste întrebări i se va răspunde la şedinţa din luna ianuarie 2018, la care, după cum s-a angajat primarul Miriţă, vor fi invitaţi reprezentanţii Secţiei de Poliţie nr.14 Schitu Goleşti, pentru a susţine în Consiliu o informare pe acest subiect. Suma cheltuită în anul 2017 pentru sistemul de supraveghere video s-a cifrat la 29.000 de lei. Claudiu VIŞAN