4 C
Campulung Muscel
18/01/2025

Oprea a propus acces gratuit pentru câmpulungeni la Mausoleul Mateiaş în 2018

 

Prima acţiune anunţată pentru anul Centenarului Marii Uniri, care obligă instituţiile de cultură, de învăţământ şi nu numai să organizeze evenimente pentru cinstirea unui moment istoric de o importanţă covârşitoare, constituie, practic, un start dat de administraţia publică locală. Este normal ca autorităţile să dea un exemplu pentru comunitatea câmpulungeană, a cărei implicare şi participare este de dorit să se întâmple într-un număr care să demonstreze că sunt şanse de trezire după 28 de ani de regres continuu din toate punctele de vedere. La nivel intelectual, poate, mai mult ca în celelalte, din nefericire. În ideea de a le redeschide sau deschide apetitul – pentru cei care nu l-au simţit niciodată – de a vizita unul dintre cele mai impresionante edificii comemorative de pe teritoriul Muscelului, aleşii, mobilizaţi de propunerea directorului Muzeului Municipal, au avut de reflectat la posibilitatea unei gratuităţi la intrarea în Mausoleul Mateiaş, facilitate destinată numai câmpulungenilor şi numai pe durata anului 2018. Şi au reflectat mai bine de o lună dacă să lase sau nu accesul liber pentru locuitorii municipiului, de vreme ce cerinţa înaintată lor de directorul Alexandru Oprea ar fi trebuit, conform dorinţei acestuia, să prindă ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din luna noiembrie. Ocupaţi cu cele două strategii de dezvoltare a Câmpulungului, care au consumat fiecare câte o oră din timpul întrunirii, lungite la o durată de trei ore, edilii au amânat doleanţa lui Oprea pentru decembrie. Chit că, la final de an, erau de tranşat alte daravele precum taxele şi impozitele locale pentru 2018 şi, urgenţa nr.1 a municipiului, salariile bugetărimii din Primărie. 

Şefii Muzeului îşi permit un an de gratuitate la Mateiaş, datorită încasărilor în creştere din 2014 încoace 

Executivul lui Liviu Ţâroiu a acceptat propunerea şefului Muzeului Municipal, în subordinea căruia funcţionează Ansamblul Monumental al Mausoleului Eroilor de la Mateiaş, de a elimina taxa de vizitare percepută cetăţenilor Câmpulungului – aşadar, cei fără buletin de Câmpulung plătesc bilet -, mai cu seamă că nu excelează la capitolul idei de a aniversa împlinirea a o sută de ani de la Unirea din 1918. Alexandru Oprea le-a dat una, care, cu o mică întârziere, a îmbrăcat forma unui proiect de hotărâre inclus în dezbaterea de aseară a Consiliului Local. Argumentele iniţiatorului au alcătuit o Notă de Fundamentare, al cărei conţinut vi-l prezentăm în continuare.                   

„CONSIDERAŢII GENERALE

Ridicat din iniţiativa filialei locale a Societăţii „Cultul Eroilor”, cu participarea materială a localnicilor, Mausoleul de la Mateiaş a fost construit de antrepriza italianului De Nicolo, între 1928-1935, după planurile arhitecţilor D.I.Berechet şi State Balosin. Obiectivul reprezintă o pioasă capelă pentru rememorarea faptelor de arme ale celor căzuţi la datorie, pe durata luptelor din octombrie-noiembrie 1916. La subsolul construcţiei au fost aşezate, într-o criptă, osemintele a peste 400 soldaţi şi ofiţeri aduse din cimitirele localităţilor învecinate sau direct de pe câmpul de luptă. Pe pereţii laterali sunt aşezate 31 de plăci de marmură, pe care au fost dăltuite numele tuturor celor aproximativ 2.100 de eroi cunoscuţi, care au căzut în luptele din noiembrie 1916.

Cu prilejul lucrărilor de consolidare şi restaurare, între anii 1979-1984, parterul monumentului a fost decorat cu un amplu şi original mozaic gen „Murano”, intitulat „Glorie eternă eroilor neamului românesc”. Tot în această perioadă, pe baza unui proiect conceput de un grup de arhitecţi argeşeni, s-a trecut la terasarea şi modelarea terenului, au fost amenajate spaţii pentru festivităţi, o scară monumentală, basoreliefuri şi două săli de expoziţie şi o terasă de paradă, înconjurată de un zid de piatră, inaugurate în 1986.

Conform datelor puse la dispoziţie de către istorici, Mausoleul Eroilor de la Mateiaş a fost ridicat sub egida Societăţii „Cultul Eroilor”, prin fonduri asigurate şi prin subscripţie publică, cea mai mare parte a acestora din oraşul Câmpulung (vezi Petre Popa, „Memorialul de Război Mateiaş”, Ed. TIPNASTE, Piteşti, 2009). 

În procesul de restaurare a mausoleului şi edificare a complexului muzeal, o contribuţie permanentă au adus-o cetăţenii câmpulungeni (elevi, muncitori, ingineri, militari, etc.), care au prestat un mare număr de ore de muncă patriotică, atât la lucrările de construcţie, cât şi la cele de amenajare a zonei (plantarea de brazi pe versanţii munţilor din împrejurimi şi în perimetrul monumentului, introducerea iluminatului exterior şi interior, amenajarea platformelor, a locurilor de parcare şi a altor dotări) (vezi Ştefan Trâmbaciu, I. Batalli, George Bălan, „Bătălia din zona Bran-Câmpulung”, Ed. EuroPress, Piteşti, 2003). 

REGIM JURIDIC 

Mausoleul Eroilor de la Mateiaş figurează pe lista obiectivelor aflate în proprietatea Municipiului Câmpulung şi este înscris în lista LMI sub codul AG-IV-m-A-14017. Prin decizie a Consiliului Local, Mausoleul este dat în administrare Muzeului Municipal Câmpulung (MMC). 

ARGUMENTAŢIE 

Având în vedere că: =Anul 2018 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru identitatea culturală şi istorică a României, marcând 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România; =Mausoleul Eroilor de la Mateiaş este un monument comemorativ recunoscut la nivel naţional, dedicat eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie în timpul Războiului de Reîntregire; =Monumentul şi spaţiile aferente au fost ridicate prin sprijin financiar, uman şi logistic de către (dar în principal) locuitorii municipiului Câmpulung; =În perioada 2014-2017, veniturile proprii ale Mausoleului Eroilor de la Mateiaş au crescut constant, de la an la an, prin implicarea directă a personalului muzeal şi prin măsuri administrative dedicate creşterii eficienţei economice; =Resursele financiare dedicate funcţionării, întreţinerii şi dezvoltării Mausoleului sunt asigurate, în comun, de către Primăria Câmpulung şi din resursele proprii; =Activităţile conexe muzeologice, precum magazinul de suveniruri, etc., realizează un cuantum al veniturilor proprii crescut față de anii precedenţi anului 2014.

PROPUNEM 

Pe durata anului 2018, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, cetăţenii municipiului Câmpulung să aibă acces gratuit la Ansamblul Monumental al Mausoleului Eroilor de la Mateiaş. Detaliile practice ale acestei decizii se vor realiza prin act administrativ al managerului MMC.”, este prezentarea realizată de managerul Alexandru Oprea, împreună cu referentul de specialitate Emanuela Ştefănescu. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!