Acum doi ani, se credea că mafia pădurilor a primit o lovitură grea, după ce oamenii legii au făcut 37 de percheziţii, 76 de persoane din Câmpulung, Dragoslavele, Cetăţeni, Stoeneşti şi Rucăr fiind bănuite de comiterea unor ilegalităţi silvice. Persoanele în cauză era bănuite că, în perioada 2014-2015, ar fi tăiat ilegal şi sustras aproximativ 1.900 de metri cubi de material lemnos, cu ajutorul unor angajaţi din cadrul unui ocol silvic privat, iar, ulterior, ar fi transportat şi comercializat arborii la patru societăţi de prelucrare a lemnului. Cele mai multe gospodării au fost verificate minuţios în cătunul de rudari de la Valea Hotarului, din Dragoslavele. La finalul acţiunii, 56 de bărbaţi au dat declaraţii la sediul Poliţiei Câmpulung, iar nouă au fost reţinuţi preventiv. Rechizitoriul Parchetului a fost acceptat de Judecătoria Câmpulung la începutul lunii februarie 2016, moment în care a început judecarea a 56 de bărbaţi pentru abuz în serviciu. În afară de inculpaţi (în număr de 56), în dosarul de la Judecătoria Câmpulung au mai fost părţi responsabile civilmente: PFA Grancea Jan şi Ocolul privat Dragoslavele, dar şi Obştea Moşnenilor Dragosloveni, parte civilă. După doi ani, acţiunea s-a încheiat, Completul 8 Penal de la Câmpulung dând hotărârea în acest caz pe 27 noiembrie 2017. Soluţia a indicat că 53 de bărbaţi au fost achitaţi, iar restul de trei, condamnaţi. Cu această ocazie, a fost dispusă şi restituirea a 15 drujbe, a 17 căruţe, a unei autoutilitare ARO, dar şi a mai multor sume de bani, reţinute la percheziţiile din noiembrie 2015.
Au fost condamnaţi trei inculpaţi
Prin hotărârea de la finele lunii noiembrie, trei bărbaţi, dintre cei 56 judecaţi, au fost condamnaţi. În acelaşi timp, doi dintre ei, obligaţi să achite, în solidar, părţii civile Obştea Moşnenilor Dragosloveni suma de 187.779,70 lei, cu titlu de prejudiciu.
Radu Gheorghe Răuţă a primit 1.800 de lei amendă penală, corespunzătoare unui număr de 180 de zile amendă, pentru furt de arbori. De la acesta, instanţa a dispus confiscarea celor două motoferăstraie marca Stihl, dar restituirea sumei de 3.000 de lei, confiscată pe 24 noiembrie 2015.
Florin Păun a fost condamnat la 4.000 de lei, amendă penală, reprezentând 200 de zile amendă, pentru neglijenţă în serviciu.
Ion Răduţă a primit doi ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu suspendarea executării pe un termen de trei ani, timp în care este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe parcursul termenului de supraveghere, Ion Răduţă trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către Serviciul de Probaţiune, dar şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Dragoslavele. Ca pedeapsă complementară, lui Ion Răduţă i s-au interzis mai multe drepturi, pe o perioadă de trei ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a alege; de a exercita meseria de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Din pedeapsa primită, completul penal a dedus perioada în care bărbatul a fost arestat preventiv, de 4 luni şi 6 zile.
Instanţa Judecătoriei Câmpulung a mai hotărât ca ultimii doi, Florin Păun şi Ion Răduţă, împreună cu partea responsabilă civilmente, Ocolul Silvic Privat Dragoslavele, să achite prejudiciul calculat la 187.779,70 lei, către partea civilă Obştea Moşnenilor Dragosloveni. Aceştia trebuie, conform hotărârii instanţei, să plătească fiecare câte 1.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, dar să suporte şi cheltuielile de judecată ale părţii civile, în valoare de 1.747 lei.
Radu Gheorghe Răuţă va suporta şi el suma de 1.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.
Cine sunt cei 53, achitaţi după ce au fost acuzaţi de furt de arbori
=Lidoraş Burulea, căruia i se va restitui motoferăstrăul marca Stihl şi atelajul hipo;
=Constantin Cristian Coşcodaru, care va primi înapoi drujba Stihl MS 361;
=Ion Furdui, căruia i se va da căruţa confiscată;
=Vasile Crinu Onică, care va primi motoferăstrăul marca Stihl înapoi;
=Gheorghe Mădălin Brumaru, care-şi va putea ridica drujba marca Stihl MS 170;
=Ion Coşcodaru, Liviu Coşcodaru, Laurenţiu Ionuţ Prundaru, Ilie N.A. Furdui, Ionuţ Prundaru, Romulus Prundaru, care-şi vor lua acasă căruţele reţinute;
=Costinel Petruţ Furdui, Ilie Trandafir Furdui, Gheorghe Dragoş Bloj, Paul Bloj, Petre Burulea, Codruţ Viorel Coşcodaru, Dumitru Coşcodaru, Ovidiu I.L. Coşcodaru, Ilie Coşcodaru, Ion Mugurel Coşcodaru, Ion Valeriu Coşcodaru, Ovidiu O. Coşcodaru, Vasile Coşcodaru, zis „Ceafă”, Vasile Coşcodaru zis „Sinel”, Laurenţiu Feraru, Gigel Floca, Ilie I.L. Furdui, Puiu Furdui, Gheorghe Silviu Grancea, Gheorghe Luca, Marian Luca, Tiberiu Marian Muşavelea, Constantin Onică, Adelin Marian Prundaru, Daniel Prundaru, Cristian Vasile Prundaru, Gelu Tinca, Florin Alin Furdui, Dumitru Iosivoiu;
=Marian Constantin Burulea, care va primi motofierăstrăul marca Anne, cu carcasă albastră şi lamă inscripţionată Oregon;
=Florin Daniel Coşcodaru, care-şi poate ridica motoferăstrăul marca Stihl MS 361, dar şi atelajul hipo;
=Ionuţ Elvis Coşcodaru, căruia i se restituie drujba marca Stihl;
=Irinel Coşcodaru, căruia i se dau înapoi motoferăstrăul marca Stihl şi căruţa;
=Virgiliu Coşcodaru, care primeşte motoferăstrăul marca Stern şi atelajul hipo;
=Dumitru Feraru, căruia i se eliberează motoferăstrăul marca Stihl şi autoşasiul confecţionat artizanal;
=Costinel Furdui, care îşi va lua acasă drujba marca Micul Pădurar şi atelajul hipo;
=Petruţ Sebastian Muşavelea va primi înapoi motoferăstrăul marca Husqvarna şi căruţa;
=Lui Robert Constantin Feraru i se vor înapoia motoferăstrăul marca Stern Austria şi căruţa;
=Dragoş Ioan Feraru îşi va primi înapoi drujba marca Stihl şi căruţa;
=Lui Ion Onea i se vor da înapoi motoferăstrăul marca Stihl MS 170 şi atelajul hipo;
=Jan Grancea va primi înapoi două motoferăstraie marca Husqvarna;
=Ionuţ Ciopleiaş va primi înapoi sumele de 2.000 de lei şi 7.835 euro, ridicate cu ocazia percheziţiei şi depuse la CEC Bank, Sucursala Câmpulung, dar şi suma achitată cu titlu de cauţiune (24.000 lei).
Hotărârea Judecătoriei Câmpulung nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, cererea depunându-se tot la instanţa câmpulungeană. Mircea Simionescu