Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea de Consiliu aprobată pe 19 octombrie 2017, într-o şedinţă convocată de Liviu Ţâroiu de îndată, pentru a aproba contribuţia locală la investiţia de reabilitare a podului de pe Şoseaua Naţională, că aleşii au fost solicitaţi s-o revoce. Motivul: documentaţia făcută în grabă, incompletă, după cum a reclamat doctoriţa Anca Dumitrescu, pusă de puţinătatea informaţiilor furnizate de Executiv în situaţia de a se abţine, s-a dovedit a fi şi greşită! Reamintim că, la convocarea de urgenţă, căreia i-au dat curs prea puţini consilieri municipali ca să-i livreze primarului o majoritate liniştită la vot, abţinerea liberalei putea, într-un scenariu pesimist, să genereze riscul pierderii finanţării de la Ministerul Dezvoltării, dacă nu-şi făcea apariţia, cu o uşoară întârziere, colegul Ionel State, care a salvat podul! Primarul Ţâroiu era decis să repete şedinţa o jumătate de oră mai târziu, în aceeaşi zi, dar ar fi avut şanse să-şi asigure chiar şi acea prezenţă anemică numai dacă îi sechestra pe aleşi în sala de Consiliu. Ce s-a votat pe 19 octombrie, sub presiunea Executivului că, până pe 31 octombrie, trebuiau înaintate hârtiile cerute de Ministerul Dezvoltării, s-a anulat pe 30 octombrie, la şedinţa lunară a Consiliului, nevoit de eroarea Investiţiilor să aprobe din nou cheltuiala suportată din bugetul local, care, în noua versiune, era dublă. Acum trei săptămâni, subalternii primarului au propus, iar legiuitorii locali au votat un cuantum al costurilor care nu se finanţează de la bugetul de stat, prin P.N.D.L., de 90.209,61 lei. La începutul săptămânii trecute, s-a revenit asupra contribuţiei municipalităţii, care creşte la 184.021,18 lei.
Ghinea şi-a cerut scuze de trei ori în două ore doctoriţei Dumitrescu
Boroboaţa oamenilor de la Investiţii, a căror ameţeală i-a pus pe primarul Ţâroiu şi secretarul Ghinea într-o situaţie stânjenitoare, a reprezentat o confirmare a adevărului exprimat de liberala Anca Dumitrescu la dezbaterea soldată cu o abţinere din partea ei, abţinere care a schimbat culoarea conducerii municipiului din roşu în negru catran. De furie că opoziţia, deşi mică şi mai mereu înjumătăţită numeric pe la şedinţele de Consiliu, are puterea de a sabota finanţarea unei investiţii cu un vot. Ce-i drept, în contextul absenţei masive a majorităţii PSD-iste. Iată cum a argumentat autorul greşelii, Sorin Bălăşcan, şeful Compartimentului Investiţii, revocarea hotărârii care… bine că n-a fost trimisă la minister, cu tot clocotul în care a dat Ţâroiu când a sunat adunarea de urgenţă! „Având în vedere că în raportul Compartimentului Investiţii, aferent H.C.L. nr.115/2017, a fost omisă suma aferentă cheltuielilor pentru obţinerea şi amenajarea terenului, supunem spre aprobare Consiliului Local revocarea H.C.L. nr.115/2017 şi adoptarea unei noi hotărâri privind asigurarea din bugetul local a finanţării cheltuielilor care nu se finanţează de la bugetul de stat, prin P.N.D.L. (…), în sumă de 184.021,18 lei (!), cuprinzând inclusiv cheltuielile deja decontate din bugetul local, pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea podului pe Şoseaua Naţională”.”, scrie în referatul său Sorin Bălăşcan, căruia i-a scăpat din hotărârea revocată jumătate din suma pe care o are de plătit municipalitatea.
Aşadar, după ce Ţâroiu şi Ghinea au făcut spume la întrunirea din 19 octombrie 2017, că liberalii nu vor să se construiască un pod, la nici două săptămâni distanţă, când, din cauza superficialităţii Investiţiilor, au fost nevoiţi să ceară din nou votul pentru exact acelaşi lucru, ambii şi-au pus cenuşă în cap cum s-au priceput mai bine. Liviu Ţâroiu, în stilu-i mucalit, s-a lăudat singur pentru simţul prevăzător de a organiza o dezbatere de îndată, cunoscând meteahna unora de la Investiţii de a-şi executa sarcinile la „jumătate de preţ”. Altfel spus, timpul pierdut pe 19 octombrie, cu tensiunea cauzată de opţiunea medicului Anca Dumitrescu şi vorbele grele aruncate din ambele tabere, a fost o repetiţie pentru hotărârea validă din 30 octombrie 2017. Dintr-odată, dacă a fost vorba de bâjbâiala Executivului, a dispărut şi urgenţa, căci termenul maxim de depunere a actelor la minister era 31. „El (n.r. materialul) trebuie să fie depus până mâine. Când am făcut calculul, s-a strecurat o eroare, căci altfel era depus acest proiect la Ministerul Dezvoltării, cu toate documentele la zi. S-a găsit eroarea strecurată şi am revenit cu el, ca să anulăm cealaltă hotărâre şi s-o depunem mâine.”, a prezentat Liviu Ţâroiu, ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic, de ce a fost nevoie de repetarea procedurii.
Primarul n-a ezitat nici când a trebuit să răspundă la îngrijorarea liberală legată de ce s-ar fi întâmplat dacă documentul greşit ajungea la minister. „De aia am venit cu el mai înainte. Am prevăzut că s-ar putea să apară şi altceva.”, s-a scos Ţâroiu, ajutat de Bălăşcan, după care era posibil să nu se piardă finanţarea, pentru că s-ar fi sesizat ministerul şi ar fi pus întrebări.
Dacă primarul – căruia nu i se poate imputa, în acest caz, în care el a fost convins că totul este în ordine, decât toleranţa excesivă în relaţia cu subalternii – a reuşit cu succes minimalizarea gestului aiurit al Investiţiilor, în schimb, Nicolae Ghinea n-a contenit în a-şi cere scuze faţă de vecina sa de cartier, doctoriţa Dumitrescu. „Şi noi putem greşi – a admis liberala, ca replică la remarca lui Constantin Ivan, potrivit căruia greşeala constând în omiterea unui capitol de cheltuieli este umană -, dar putem avea aceste materiale mai devreme, mai ales când este vorba despre finanţare. Indiferent că este finanţare din bugetul Primăriei, din bugetul Guvernului şi, atunci, să nu ne mai supărăm că unii se abţin la vot.” „Iertaţi-mă, doamna doctor, intervenţia a fost a mea atunci, dar n-a fost făcută cu niciun fel de răutate. Am avut încredere în datele care au fost prezentate de Serviciul Tehnic. Având convingerea că datele prezentate de Serviciul Tehnic sunt reale, atunci am zis, tocmai asta am menţionat, că ar fi păcat să pierdem un proiect pentru o bănuială. N-am menţionat nici reaua credinţă a dumneavoastră, nici faptul că n-am avut cunoştinţă de faptul că s-a strecurat o eroare. Eu am vorbit despre un principiu. Nu m-am referit la dumneavoastră, fiindcă vă cunosc foarte bine, vă ştiu intenţiile şi am toată admiraţia pentru dumneavoastră.”, a intervenit în dialog, cu scuzele pentru răbufnirea de la şedinţa de îndată, secretarul Ghinea. „Este a treia oară când o spuneţi.”, a remarcat primarul galanteria secretarului. „Suntem vecini şi lucrurile trebuie să le îndreptăm.”, a justificat acesta de ce ţine ca doctoriţa de la TBC să nu rămână supărată pe el.
Tensiunea dintre vecinii din zona Târgoviştei – Profesor Gheorghe Mitu părea că s-a stins la întâlnirea de luni după amiază, doctoriţa concluzionând împăciuitoare că informările trebuie remise gestionarilor banului public mai pe larg şi mai din timp.
Podul actual se dărâmă şi se construieşte un acces temporar între şosea şi calea ferată
Cu ocazia revocării „vechii” hotărâri, cu o existenţă de o săptămână şi jumătate, s-a clarificat pentru ce sunt necesari cei 94.406,58 lei, scăpaţi votului din 19 octombrie. Capitolul referitor la cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului cuprinde următoarele categorii: amenajarea terenului – 77.372,84 lei şi amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială – 17.033,74 lei. De ce sunt necesare aceste operaţiuni în cazul podului de pe Şoseaua Naţională? „Este un pod care se va dărâma total şi pe lângă el se face un pod provizoriu, care înseamnă amenajări, care, după aceea, iarăşi se vor distruge, când se pune noul pod. La această cheltuială se referă hotărârea. Ea există, numai că bugetul de stat n-o plăteşte.”, a explicat Sorin Bălăşcan. Amenajarea terenului priveşte o deviere a traficului, pe un acces realizat între drum şi calea ferată.
Contractul de execuţie cu firma câştigătoare a licitaţiei, Group Concif SRL, din comuna Stoeneşti, satul Bădeni, a fost semnat, dar Primăria nu poate emite ordinul de începere a lucrărilor, din cauză că nu este semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, instituţia care plăteşte lucrarea. Şi pe acest subiect au existat temeri din partea opoziţiei, că nota de plată va cădea în sarcina municipalităţii, mai cu seamă că în bugetul local sunt prevăzute sumele necesare realizării noului pod. „După ce depunem documentul, o să cerem P.N.D.L.-ului să ne comunice dacă finanţează în acest an din bugetul de stat vreo sumă, dacă nu, să ne dea scris că putem finanţa din bugetul local şi vom primi rambursări.”, a precizat Liviu Ţâroiu.
Cel mai probabil, Programul Naţional de Dezvoltare Locală nu va vira niciun ban în 2017, neavând fonduri în acest an. Din acest motiv, alocarea din bugetul local este menţinută. Economia înregistrată la licitaţiile pentru construcţia unui pod nou în zona Sudică a municipiului a reprezentat motiv de rectificare a bugetului local cu suma de 481.000 lei. Reamintim că pentru obiectivul de „Reabilitare a podului pe Şoseaua Naţională – DN 73, km 45+030” s-au rezervat în buget 1.391.000 lei, însă sunt necesari, ca valoare totală a investiţiei, 910.000 lei. Ofertantul declarat câştigător s-a angajat că duce lucrarea la capăt contra sumei de 620.914,01 lei (738.888 lei, cu TVA).
Aşadar, cei 910.000 lei sunt păstraţi pe mai departe în buget cu destinaţia iniţială, pentru ca municipalitatea să aibă asigurată finanţarea până când vin banii de la minister. „În lista investiţiilor publice pe 2017, regăsim la poziţia 58 reabilitarea podului pe Şoseaua Naţională cu finanţare din excedentul bugetar al anilor precedenţi în valoare de 1.391.000 lei. Această finanţare se menţine. În materialul pentru şedinţă este vorba despre disponibilizarea sumei reprezentând diferenţa între 1.391.000 lei şi 910.000 lei, cât s-a licitat. Cu privire la finanţarea care se va acorda prin P.N.D.L., suntem în situaţia în care Guvernul României, printr-o hotărâre de Guvern, a aprobat la finanţare acest obiectiv de investiţii. Or aprobarea la finanţare presupune şi încheierea unui contract de finanţare. Noi, în momentul de faţă, nu avem acest contract de finanţare încheiat cu Ministerul Dezvoltării. Drept urmare, noi nu putem să retragem sumele pe care deja le-am licitat şi pentru care avem contract de lucrări încheiat cu agentul economic. Pe măsură ce se fac decontări, ele se vor solicita sub formă de transferuri din bugetul de stat, de la Ministerul Dezvoltării. (…) Ni s-a dat posibilitatea să putem facem noi plăţile, urmând ca ulterior să recuperăm sumele. La apariţia Ordonanţei 28 nu puteai să plăteşti din bugetul local, pentru că trebuia mai întâi să mergi cu factura la decontat. Acum se acceptă şi plăţi făcute din bugetul local, urmând ca ulterior să se recupereze.”, a explicat directorul economic Violeta Iarca.
Potrivit primarului, care ar vrea să vadă şantierul instalat la Pescăreasa până la sfârşitul anului, „sursa de P.N.D.L.2 o avem. În situaţia în care se semnează foarte târziu contractul şi noi ne apucăm, fiindcă am făcut licitaţia şi sunt termenele respective (n.r. de plată către constructor, purtătoare de penalităţi pentru Primărie, în caz de nerespectare), ne-am prevăzut în bugetul local să cheltuim această sumă, pe care o recuperăm de la Ministerul Dezvoltării. (…) Banii se plătesc pe parcurs. Se finanţează chiar mai rapid decât P.N.D.L.1.”, a încheiat Liviu Ţâroiu.