AGA la Edilul, sporovăială ca la piaţă, presărată cu ameninţări
Reunirea aleşilor municipali într-o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Edilul CGA SA, în după amiaza zilei de joi, 12 octombrie, desfăşurată cu uşile închise, presa nefiind acceptată la dezbaterile în AGA, n-a condus la nicio concluzie fermă. Adică adoptarea unei hotărâri în sensul abandonării pe motiv de vădită ilegalitate a tranzacţiei cu SC Financiar Urban SA, grăbită să vândă Consiliului Local pachetul de 31% din totalul de acţiuni ale operatorului câmpulungean de apă-canal. Iar Consiliul Local, suspect de grăbit să cumpere, chiar în condiţiile în care afacerea cu Gheorghe Văsâi înfrânge legea. Am arătat în precedentele relatări pe acest subiect, insuficient documentat – ca să nu spunem intenţionat nedocumentat – de garnitura de specialişti în Drept şi Economie din subordinea primarului Liviu Ţâroiu, întărită cu fostul director economic, reactivat la pensie – că principala cerinţă din Legea 31/1990, Legea societăţilor comerciale, încălcată de maniera în care Liviu Ţâroiu are de gând să efectueze răscumpărarea, priveşte valoarea nominală a acţiunilor proprii, limitate de procentul de 10% din capitalul social subscris.
Această restricţie impusă de lege plasează tranzacţia Consiliului Local cu afaceristul Gheorghe Văsâi la valoarea maximă de 91.292,53 lei, adică 10% din capitalul social subscris al societăţii Edilul, care, potrivit Statutului Societăţii, Capitolul II – Obiectul de activitate şi capitalul social, articolul 5, este de 912.925,30 lei. Exclus să se plătească 3.340.046,25 lei, suma rezultată din imitaţia de negociere purtată de câţiva aleşi apropiaţi lui Văsâi, dispus la o concesie de 17.404 lei, pentru a se crea o aparenţă de tratative între părţi. Raportând prevederile articolului 103 indice 1 din Legea 31/1990, care stabileşte condiţiile redobândirii acţiunilor proprii, la speţa de la Câmpulung, Consiliul Local poate răscumpăra un număr maxim de 77.353 de acţiuni, adică 2,73% din acţiunile societăţii. Nicidecum 2.830.068 de acţiuni, la o valoare nominală de 1,1802 lei/acţiune, care, în actul constitutiv al societăţii, figurau la 0,1 leu per acţiune.
Ţâroiu continuă negocierea ca la piaţă: dacă nu i se pot plăti lui Văsâi cele 33,4 miliarde, atunci să-i achite măcar 23,8 miliarde, preţul acţiunilor în 2007
Aşa stând lucrurile, celelalte frământări ale Edilului, forţată să facă plata ilegală în numele Consiliului Local, sunt inutile. În ciuda argumentelor legale expuse, nu numai că cea mai mare parte a majorităţii PSD-iste din Consiliu, împreună cu amicii din coaliţie, dirijată de primarul Liviu Ţâroiu, n-a dat un pas înapoi, ci, dimpotrivă, este croită să continue tranzacţia cu iz penal de la o poştă. Dacă, până acum, aleşii aveau scuza necunoaşterii, în lipsa unor sfătuitori pregătiţi, după şedinţa de joi, când a rămas „să-i dăm înainte!”, intenţia de a comite o infracţiune nu mai poate fi scuzată în niciun fel. Iar cel mai înverşunat să ducă la îndeplinire înţelegerea este Liviu Ţâroiu, care continuă negocierea ca la piaţă, de parcă respectarea legii ar fi opţională. Adică dacă nu-l poate satisface pe partenerul Văsâi cu 33,4 miliarde de lei vechi, atunci să-i fie răsplătită colaborarea măcar cu preţul plătit în 2007, 23,8 miliarde de lei vechi. Or nici această variantă, găsită de Ţâroiu, care ţinteşte un succes obţinut la „mica înţelegere”, odată apărută riposta Edilului, nu se încadrează în lege. Repetăm, maximul posibil este 91.292,53 lei, adică 912 milioane de lei vechi, nu zecile de miliarde, pe care Ţâroiu dă în clocot să le „mărite”.
Cererea Edilului către aleşi, de a revoca hotărârea ilegală, motiv de ameninţare din partea primarului cu „decapitarea” societăţii dacă nu renunţă la acţiune
Cât despre plângerea prealabilă a reprezentanţilor conducerii societăţii Edilul, luată şi ea în discuţie, cu titlu informativ, la şedinţa de săptămâna trecută, s-a pretextat că hotărârea din 28 septembrie 2017, a cărei revocare este cerută de operator, n-a sosit avizată de la Prefectura Argeş. Şi nici nu va sosi curând, deoarece grupul PNL a atacat hotărârea care, în esenţă, prevede că: „Se aprobă transferul sumei de 3.340.046,25 lei din bugetul local pe anul 2017 al Municipiului Câmpulung la SC Edilul CGA SA, în vederea efectuării plăţii pachetului de acţiuni de 31% deţinut de societatea cu capital privat SC Financiar Urban SRL la capitalul social al SC Edilul CGA SA Câmpulung.”
Motivele liberalilor n-au, însă, legătură cu imposibilitatea efectuării tranzacţiei în condiţiile pe care vi le-am expus. Condiţii pe care nişte aleşi prudenţi, interesaţi să-şi apere pielea în caz că afacerea trezeşte interesul DNA, le-ar fi studiat la sânge măcar acum în ultimul ceas, când li s-a deschis ochii că nu procedează legal. Când colo, ai noştri îi dau ca oile înainte, mizând, probabil, pe faptul că la DNA e „omor”. Culmea tupeului lui Liviu Ţâroiu, care a manevrat admirabil povestea gogonată cu „Constanţa”, ca să aibă un pretext de a grăbi plata către Văsâi, este că n-are nicio reţinere în a ameninţa conducerea Edilului cu demiterea dacă nu-şi retrage plângerea care-i împiedică tranzacţia. Altfel spus, „decapitează” societatea dacă împiedică sfârşitul unei afaceri derulate fără impedimente până în acest moment.
În concluzie, săptămâna trecută, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Doar au pierdut vremea trăncănind două ore ca la piaţă, pentru ca, în final, să se pună de acord să aştepte punctul de vedere al Registrului Comerţului cu privire la procentul de acţiuni care poate fi răscumpărat. Asta pentru că, cu câteva zile înainte de şedinţa A.G.A., reprezentanţii Edilului au înaintat instituţiei o adresă în acest sens. „E.M.”