Dosarul de incompatibilitate al consilierului local PSD de la Rucăr, Gabriel Avram, a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În prima fază, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în noiembrie 2016, constatând starea de conflict de interese administrativ şi fiscal. Dar raportul de evaluare ANI a fost contestat de Gabriel Avram la Tribunalul Argeş, care şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Piteşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pe 29 mai 2017, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţia lui Gabriel Avram, ca neîntemeiată. Şi cum hotărârea Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, nu a fost definitivă, consilierul a atacat-o la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a înregistrat dosarul pe 4 iulie 2017, primul termen de judecată urmând a fi alocat.
Conform comunicatului, publicat de Agenţia Naţională de Integritate pe 19 august 2016, „s-a constatat starea de incompatibilitate, precum şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Gabriel Avram, consilier local pentru mandatele 2012-2016 şi 2016-2020 al comunei Rucăr. Gabriel Avram s-a aflat în starea de incompatibilitate în perioada deţinerii mandatului 2012-2016 de consilier local, întrucât societatea comercială Nic-Com-Geo SRL (la care acesta, împreună cu soţia sa, deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator) a încheiat cu Primăria Rucăr contracte comerciale de furnizare produse, prin care societatea amintită a furnizat Primăriei Rucăr materiale de construcţii şi materiale de întreţinere în cuantum de 135.328,65 lei.”
Astfel, consilierul a încălcat dispoziţiile articolului 90 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al Consiliului de Administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. (2) Prevederile alineatului (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung a fost sesizat să verifice şi indiciile privind săvârşirea de către Gabriel Avram a infracţiunii de fals de declaraţii, întrucât acesta nu şi-a trecut în declaraţiile de interese depuse în calitate de consilier local la Rucăr, în mandatul 2012-2016, nici deţinerea calităţii de asociat şi a funcţiei de administrator la SC Nic-Com-Geo SRL, nici contractele comerciale de furnizare de produse, încheiate între societate şi Primăria Rucăr. „E.M.”