22 C
Campulung Muscel
17/04/2025

„Filmul” deschiderii şcolii la Lereşti a avut un invitat special: creatoarea „Veronicăi”, regizoarea Elisabeta Bostan

Astăzi, la 86 de ani, alături de primarul Marian Toader (foto: Comuna Turistică Lereşti)

Copiii din Lereşti se pot considera nişte elevi privilegiaţi, având în mijlocul lor cel mai select invitat, care a onorat cu prezenţa şi mesajul adresat din inimă o festivitate de deschidere de an şcolar în zona noastră. Cu siguranţă, celor mai mulţi şcolari nu le spun nimic nume care au înveselit copilăria părinţilor precum „Veronica”, „Saltimbancii” ori „Năică” şi nici numele creatoarei lor, Elisabeta Bostan. Dar, cu siguranţă, peste ani, când vor fi adulţi, privind fotografiile şi filmările realizate în prima zi de şcoală a anului 2017-2018, îşi vor aminti că le-a vorbit un titan al cinematografiei româneşti şi vor înţelege importanţa momentului istoric căruia i-au fost părtaşi pe când erau prea mici şi nerăbdători să-şi revadă colegii, în loc să soarbă poveţele oferite de marea doamnă a filmului pentru copii. În faţa unui public matur consistent, cu siguranţă, copleşit de o asemenea prezenţă – ne referim la dascălii şi părinţii năzdrăvanilor veniţi din vacanţă cu energie -, Elisabeta Bostan a rostit un discurs, atât la Şcoala Voineşti, cât la Şcoala Lereşti, marcat de emoţia revederii lereştenilor, de o politeţe şi un respect sincere pentru oamenii acestor locuri cum, astăzi, mai rar ai ocazia să simţi. Personalitatea dedicată unei arte sinonime cu candoarea copilăriei nu a contenit să-i complimenteze pe muscelenii de la Lereşti pentru calitatea umană, pentru copiii lor şi grija de a le cultiva gustul pentru frumos, orientându-i către un proiect născut dintr-o dorinţă absolut altruistă. Dorinţa de a le insufla elevilor de şcoală generală şi liceu plăcerea de a viziona filme şi de a învăţa să facă filme, prin intermediul cursurilor gratuite oferite prin proiectul „CinemaDorit”. 

Elisabeta Bostan îşi doreşte ca adolescenţii şi copiii din Lereşti s-o ţină minte prin filmele sale, nu ca persoană ajunsă la 86 de ani  

Gazda acţiunii, directorul Robert Maria, a pregătit manifestări similare la toate cele trei unităţi de învăţământ de pe teritoriul localităţii: Voineşti, Lereşti şi Pojorâta, avându-i în „comitetul de primire” pe primarul Marian Toader şi viceprimăriţa Adriana Cicu. Iar cu rol de oaspete special, sosit cu o misiune clară, de a descoperi viitori cineaşti în rândurile elevilor care se vor înscrie în programul derulat gratuit, la sfârşit de săptămână, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” din Voineşti, pe doamna Elisabeta Bostan. „CinemaDorit”, un festival în festival, a fost lansat la ediţia 2017 a „CineSat” şi va funcţiona din 2018, ca secţiune distinctă, în cadrul manifestării dedicate filmului românesc. Am început relatarea despre întoarcerea copiilor în bănci cu programul care îmbină filmul cu muzica şi pictura, întrucât mesajul distinsei musafire a constat şi într-un apel către părinţi de a-i direcţiona pe copii spre cursuri care nu-i costă nimic. 

Primul episod din cele trei ale „filmului” deschiderii şcolii, derulat în numai o zi, de fapt, o jumătate de zi, a avut ca loc al desfăşurării acţiunii Şcoala Voineşti, unde directorul Robert Maria şi oaspeţii săi i-au întâmpinat pe cei mici şi cei mari cu un salut de „bun venit”. „Dragi părinţi, vă mulţumim că, astăzi (n.r. 11 septembrie 2017) aţi ales să fiţi alături de noi, la începutul unui nou an şcolar, anul şcolar 2017-2018. Aşa cum obişnuim în fiecare toamnă, cu aceleaşi emoţii, cu aceeaşi bucurie în suflet pentru cei mici, pentru cei care păşesc pentru prima dată pe porţile acestei şcoli. De aceea, în numele meu personal şi în numele colectivului de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Voineşti, vă urăm: „Bine aţi venit!”, le-a urat beneficiarilor unităţii de învăţământ managerul ei. 

Invitata zilei, doamna Elisabeta Bostan, a mărturisit că o încearcă o emoţie atât de puternică, de parcă ea ar începe şcoala: „Este atât de frumos ce se întâmplă aici, încât… nu ştiu dacă vă daţi seama. În primul rând, daţi-mi voie să mulţumesc domnului primar şi domnului director al şcolii, profesoarelor şi profesorilor pentru invitaţia pe care mi-au făcut-o şi să-i asigur pe toţi de cea mai apropiată dorinţă de comunicare cu dumnealor, pentru binele copiilor noştri. Dumneavoastră, dragii mei copii, vă adresez o urare pe care o făcea Ion Creangă: „La Mulţi Ani cu sănătate! Că-i mai bună decât toate! La Mulţi Ani cu dragoste! Altfel viaţa-i pacoste!” 

Iar „Nică a lui Ştefan a Petrei”, un personaj drag Elisabetei Bostan, căruia i-a dat viaţă şi pe micul ecran,  în „Amintiri din copilărie” (1964), avea o urare perfect valabilă până în zilele noastre: „La Mulţi Ani şi la mulţi bani!” Dar, ca să ajungi să ai bani, concept cu care, în mod sigur, copiii prezentului sunt mai mult decât familiarizaţi, „trebuie să fii deştept, să fii frumos şi talentat şi trebuie să înveţi”, îi sfătuia marea regizoare şi scenaristă. 

Poate că cei mici apreciază mai puţin, însă musafira de soi a avut grijă să le deschidă ochii în privinţa lucrurilor bune de care au parte la revenirea din vacanţă, dar şi pe parcursul şcolii: vremea luminoasă şi călduroasă, de vară, semn că Dumnezeu a vrut ca dascălii, părinţii, dar, mai ales, copiii să se bucure de prima zi de şcoală, o clădire frumoasă, aşa cum este unitatea din Voineşti, şi profesorii care şi-au aşteptat elevii cu nerăbdare. Doamna Elisabeta Bostan a avut o curiozitate, deşi, la experienţa sa de viaţă, bănuia răspunsul: îndepărtarea generaţiilor actuale de filmele de altădată, mult prea potolite pentru gusturile micilor telespectatori obişnuiţi cu tehnologia modernă, care înseamnă acţiune. Chiar prea multă acţiune. Aceasta i-a întrebat pe şcolari dacă au văzut „Veronica”, „Veronica se întoarce”, „Saltimbancii”, iar răspunsurile livrate de cei mici au trădat lipsa de interes pentru filmele savurate de părinţii lor. Primind de la „Da” şi un „Da” mai dezumflat, până la „Nu”, distinsul oaspete şi-a actualizat promisiunea de a ajuta la realizarea unei videoteci complete, în scopul diversificării preferinţelor copiilor din zilele noastre. Mai mult, vor reţine munca Elisabetei Bostan, filmele sale nemuritoare, nu persoana Elisabeta Bostan, aşa cum au văzut-o şcolarii, la cei 86 de ani ai săi, dar încă dornică să fie de folos celor cărora le-a dedicat cariera sa de peste cinci decenii.

Recomandare de la doamna filmului pentru copii: o producţie despre obiceiurile de iarnă de la Lereşti  

În faţa elevilor mai mari de vârstă de la Şcoala Lereşti, aceasta le-a vorbit despre Festivalul „CineSat”, pe care comuna îl găzduieşte de doi ani, eveniment la care unii dintre profesori au participat zi de zi. De la anul, se dă startul secţiunii „CinemaDorit”, care îi priveşte pe elevi. Acestora li se oferă şansa de a studia, sâmbăta ori duminica, pentru a nu fi perturbat procesul de învăţământ, cum se fac filmele. Mai exact, adolescenţii sunt îndemnaţi să vină la cursuri care îi pregătesc să înţeleagă filmul şi ceea ce se întâmplă pe un platou de filmare. La Lereşti va fi adusă aparatura necesară, iar cursanţii interesaţi să înveţe să filmeze vor avea şansa s-o manevreze şi, mai mult decât atât, să fie realizatorii propriilor producţii. Elisabeta Bostan le-a sugerat o idee de film, care să fie turnat de elevi şi care să ruleze la „CineSat” 2018, în aceeaşi zi cu „Amintiri din copilărie”. Adică un film despre obiceiurile de iarnă din Lereşti, care să surprindă frumuseţea zonei acoperite de zăpadă şi a straielor puilor de lereşteni plecaţi la colindat, prezentat publicului înaintea realizării sale din 1964, omagiul său pentru opera lui Creangă. Cum se trăia atunci, cum se învăţa, cum se colinda.   

În final, regizoarea Elisabeta Bostan i-a felicitat pe părinţi pentru copiii lor şi pe profesorii care ştiu să dirijeze această minunată clipă a copilăriei, deschiderea şcolii. Şi i-a mai felicitat şi pe unii, şi pe alţii că i-au transmis sentimentul că, în Muscel, la Lereşti, sunt oameni de elită. Iar pe elevi i-a îndemnat să înveţe, să se iubească şi să-şi stimeze profesorii pe care nu-i vor uita toată viaţa. 

Reamintim că, în momentul lansării proiectului „CinemaDorit”, intenţiile organizatorilor, aşa cum au fost transmise prin vocea Elisabetei Bostan, au fost de a înfiinţa o secţie de film autentic, care, cu ajutorul fondurilor europene, să obţină fie bani, fie aparatura de care au nevoie elevii pentru a face filme. „Ce intenţionez eu cu aceste filme? Să vă deschid orizontul către o lume care există, o lume modernă, care are nevoie de tineret pregătit în domeniul multimedia, adică a tot ce este vizual. În momentul de faţă, trăiţi o explozie de „marele nimic” care vă inundă sufletele şi creierele şi care nu vă dă roadele pe care ar trebui să le aveţi.”, a conchis Elisabeta Bostan. 

Primarul i-a îndemnat pe elevi, profesori şi părinţi să susţină „CinemaDorit”                                                       

Din partea comunităţii locale, primarul Marian Toader i-a mulţumit celei a cărei operă în slujba copiilor a rămas fără egal până astăzi atât pentru prezenţa la debutul anului şcolar, cât şi pentru susţinerea manifestată la evenimentele derulate şi la cele care vor urma. „Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu sprijinul dumneaei şi al celorlalţi regizori, maeştri, care s-au implicat în Festivalul „CineSat”, ediţia a II-a. Vor fi şi următoarele ediţii. Rugămintea mea este să participaţi, fiind o activitate extraşcolară, profesorii, elevii, inclusiv părinţii.”, a dublat acesta apelul regizoarei de a manifesta receptivitate faţă de „CinemaDorit”. Şi viceprimăriţa Adriana Cicu a avut câteva poveţe pentru participanţi. Pentru copii, „înţelepciune, note mari şi cuminţenie, dacă este posibil, domnilor profesori, îngăduinţă şi succes, părinţilor, sănătate şi să ne vedem la sărbătoarea de sfârşit de an 2018 cu rezultate mult mai bune decât în anii precedenţi. Mult succes tuturor!” After school-ul de la Voineşti va funcţiona  cu 20 de elevi, selectaţi în funcţie de criterii sociale.

Primire pentru „stranierii” de la Pojorâta: „Bun venit în România! S-a terminat cu şmecheria!”    

După Şcolile Voineşti şi Lereşti, alaiul de oameni de vază s-a mutat în curtea Şcolii Primare Pojorâta, unde, potrivit directorului Robert Maria, s-au reluat orele la ciclul primar, întrerupte din cauza lipsei copiilor. Autorităţile locale, care se cunosc cu majoritatea părinţilor elevilor, fiind beneficiari ai venitului minim garantat, i-au îndemnat să ceară ajutor, fiind convinse că nu le pot fi de folos copiilor la temele pe care aceştia le primesc de rezolvat acasă. Mai pe limba lor a vorbit liderul şi consilierul local Viorel Pascu: „Săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Poliţiei şi ai ambasadelor din U.E. Mai pe înţelesul nostru, vă spun cam aşa: „Bun venit în România! S-a terminat cu şmecheria!”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!