Printre cele cinci personalităţi a căror activitate a fost recompensată, din păcate, în cazul a patru dintre acestea, post-mortem, cu cea mai importantă distincţie acordată de municipalitate, s-a aflat, la ediţia 2017 a Zilelor Municipiului Câmpulung, profesorul universitar şi scriitorul Mihail Diaconescu. Nominalizarea reputatului autor, a cărui operă se bucură de apreciere la nivel mondial, a beneficiat de o consistentă susţinere din partea societăţii civile, reprezentată în faţa autorităţilor locale de poetul şi jurnalistul Sorin Durdun. Acesta a semnat documentul înaintat Consiliului Local cu propunerea de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung” lui Mihail Diaconescu, legat de localitatea noastră în anii copilăriei şi ai adolescenţei graţie obârşiei mamei sale, care s-a născut şi a locuit în zona în care s-a construit mai târziu I.M.M. Câmpulung. Profesorul Mihail Diaconescu a fost prezent sâmbătă, 22 iulie 2017, la recepţia oferită de primarul Liviu Ţâroiu în cinstea invitaţilor participanţi la sărbătoarea municipiului, şi a rostit un mesaj de mulţumire adresat oficialităţilor locale şi celor care s-au gândit să le propună decernarea înaltului titlu ca o recunoştinţă a comunităţii locale. „Doresc din toată inima să-l merit şi vă asigur că, prin tot ce voi lucra în continuare, mă voi strădui să merit acest titlu.”, a afirmat cu modestie profesorul Diaconescu, faţă de a cărui operă prodigioasă gratitudinea autorităţilor locale se manifestă oarecum cu întârziere.
Al şaselea titlu de „Cetăţean de Onoare” l-a primit de la municipalitatea câmpulungeană
Redăm în continuare argumentele extrase din adresa ajunsă la aleşii locali, care, începând din acest an, au deliberat în secret în privinţa nominalizărilor înaintate Comisiilor Juridică şi de Cultură, reunite, pentru îndeplinirea producerii de selecţie a „Cetăţenilor de Onoare”. „Mihail Diaconescu este muscelean, născut pe data de 8 noiembrie 1937, în localitatea Priboieni, comuna Vultureşti, în fostul judeţ Muscel. Pe parcursul îndelungatei şi prodigioasei sale activităţi ştiinţifice şi literare, a acordat atenţie constantă subiectelor legate de Câmpulung şi de Muscel. Ca exemple, menţionez romanul „Culorile sângelui”, al cărui personaj principal este pictorul câmpulungean Pârvu Mutu Zugravul, sau ultima sa carte de proză şi evocări, intitulată „Serile la Vultureşti”. Pentru opera sa, a fost propus la Premiul Nobel pentru Literatură pe 2013 de către Academia Daco-Română, fiind unul dintre puţinii scriitori români care au fost selectaţi pentru acordarea prestigioasei distincţii. Este autor al unei monumentale opere de cercetare ştiinţifică în domenii ca: literatură, istorie, estetică, filozofie, istorie a artei, religie ş.a.m.d. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. O parte din proza sa a fost tradusă în Limbile germană, franceză, engleză şi rusă. Mihail Diaconescu face parte din Comitetul Ştiinţific European al Societăţii „Ad Fontes. Alle Fonti Dell’Unita D’Europa”. Este „Cetăţean de Onoare” al judeţului Argeş „pentru întreaga activitate depusă.”
Printre cei care au susţinut nominalizarea lui Mihail Diaconescu la titlul de „Cetăţean de Onoare” al Câmpulungului – distincţie acordată în anul în care acesta împlineşte vârsta de 80 de ani – figurează academicianul Gheorghe Păun, generalul (r) Nicolae Popescu, profesorul şi scriitorul Adrian Săvoiu, preotul Ştefan Ştefănescu, directorul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” .
Astfel, colecţia de titluri de „Cetăţean de Onoare” acordate de alte localităţi, inclusiv de conducerea Judeţului Argeş, a fost completată cu al şaselea, oferit din partea municipalităţii câmpulungene. „Acest titlu îmi este cu deosebire scump, pentru că mama mea a fost născută la Câmpulung, pe strada Fabricii de Hârtie. Copilăria şi adolescenţa mea, memoria mea afectivă sunt definitiv marcate de acest oraş extract de cultură, de istorie şi civilizaţie românească.”, mărturisea profesorul Mihail Diaconescu, a cărui alocuţiune s-a axat pe marii făuritori de cultură din istoria oraşului Câmpulung. „O să încep cu Pârvu Pârvescu Mutu, zugravul marii familii boiereşti şi domneşti a Cantacuzinilor, născut la Câmpulung, în cartierul Vişoi. Nu întâmplător amintesc de el, pentru că, în această toamnă, Pârvu Pârvescu Mutu urmează să fie canonizat. El este un sfânt al Bisericii noastre şi un mare creator în domeniul culturii. Ce să mai vorbesc despre celelalte personalităţi?! De Theodor Aman, de arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet, de atâţia şi atâţia scriitori! Mă gândesc la Ion Barbu, la Tudor Muşatescu. Câmpulung este un extract de istorie şi demnitate românească. La „Negru Vodă” stă sub lespede de piatră Nicolae Alexandru Basarab, cel care a dus stăpânirea basarabească până dincolo de Nistru, cel care a înfiinţat Mitropolia Ţării Româneşti, unde l-a adus ca mitropolit pe Iachint. Atât de multe şi de măreţe sunt semnele glorioasei existenţe istorice a municipiului Câmpulung, încât în faţa domniilor voastre eu trăiesc acum un sentiment de bucurie, dar şi de sfială.”, li s-a confesat câmpulungenilor profesorul Mihail Diaconescu, aflat în premieră la un eveniment organizat de Primăria Câmpulung.