Două dintre incendiile izbucnite au fost stinse în comuna Rucăr, vineri, 20 ianuarie. Primul a fost semnalat în satul Săticul de Jos, la ora 15.01. La faţa locului au ajuns două autospeciale cu apă şi spumă şi un echipaj cu ambulanţa SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Câmpulung – Punctul de Lucru Rucăr. La faţa locului, militarii au găsit arzând coşul de fum al unei locuinţe. În timpul incendiului, au ars 10 metri pătraţi de astereală şi 2 metri liniari de cablu electric. Incendiul a pornit de la coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Tot vineri, pompierii de la Rucăr au fost chemaţi, la ora 16.38, în localitate, pentru a stinge incendiul izbucnit la coşul de fum al unei locuinţe. În timpul incendiului, a ars funinginea de pe coş, pompierii concluzionând că focul a pornit din cauza faptului că nu fusese curăţat hornul.
Al treilea incendiu s-a produs a doua zi, sâmbătă, în comuna Aninoasa. Flăcările au fost stinse de pompierii Punctului de Lucru din comună. În timpul incendiului, a ars funinginea de pe coş, focul pornind de la faptul că nu a fost curăţat coşul de funinginea depusă.
Alt pericol: incendierea vegetaţiei uscate
Incendierea miriştilor este legală, dacă, în prealabil, a fost anunţată la autorităţi, însă, în cele mai multe cazuri, aceasta se face necontrolat, proprietarii de terenuri preferând să dea foc, în loc să cureţe vegetaţia uscată, motivând că, în acest fel, igienizează terenurile. Această practică are efecte dezastruoase atât pentru terenurile agricole, pentru suprafeţele împădurite şi pentru locuinţele învecinate, cât şi pentru flora şi fauna sălbatică specifică. Totodată, este deteriorată calitatea aerului, prin arderea miriştilor se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, poluanţi implicaţi în efectul de seră, care duce la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial.
Amenzile pentru incendierea vegetaţiei uscate sunt usturătoare (între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi 25.000-50.000 lei, pentru persoanele juridice), dar cum fapta nu se recunoaşte, se pare că nu este amendat nimeni şi se continuă aceste procese.
Numai sâmbătă, pompierii câmpulungeni au limitat extinderea focului, pus intenţionat, la gospodării, în trei localităţi, în Albeştii de Muscel, Schitu Goleşti şi Câmpulung. La Albeştii de Muscel au ars aproximativ trei hectare de vegetaţie uscată şi lăstăriş din patru grădini şi 100 de metri de gard din lemn. Două ore mai târziu, a fost stins focul, care a mistuit peste două hectare, în satul Loturi, din comuna Schitu Goleşti, iar, spre seară, s-a limitat extinderea focului la o locuinţă, în Câmpulung, după ce au fost carbonizate bălăriile de pe 50 de metri pătraţi de lăstăriş.