20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Primarii din Muscel, îndemnaţi de şeful APIA Argeş să impulsioneze cadastrarea terenurilor până în 2018

În caz contrar, după această dată, fermierii pierd subvenţia de la UE pentru suprafeţele fără cadastru

Din delegaţia de şefi de instituţii judeţene, care l-au însoţit pe Cristian Soare la Câmpulung, la şedinţa Colegiului Prefectural, a făcut parte şi Marius Stroescu, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Argeş, care a prezentat o informare succintă a activităţii derulate de la începutul anului şi până în acest moment. Potrivit directorului A.P.I.A. Argeş, instituţia a încheiat autorizarea la plată – plăţile aferente campaniei din 2015 -, realizând un procent de 99,50%. Colegii săi de la Centrul Local Câmpulung, care gestionează 21 de unităţi administrativ-teritoriale în zona montană, cu un număr de peste 4.600 de fermieri, au efectuat autorizarea la plată a acestora în procent de 98,6%. Atât Centrul Local, cât şi Centrul Judeţean Argeş depăşesc media pe ţară, care este 96%. „Şi Regiunea Sud-Muntenia, care are centrul la Piteşti şi pe care am onoarea s-o conduc, ocupă locul I la nivel de ţară privind gradul de absorbţie a fondurilor europene aferente anului 2015.”, a precizat Marius Stroescu.   

În ceea ce priveşte acţiunile derulate în această perioadă, A.P.I.A. eliberează adeverinţe fermierilor, în vederea asigurării capitalului de lucru pentru activităţile curente desfăşurate. „Toţi fermierii din zona de Sud, unde este activitate de însămânţare, mai ales după ploile din ultima perioadă, lucrează ca la armată, atât la recoltat, cât şi la însămânţat. Au venit şi au ridicat adeverinţele, având astfel la dispoziţie banii necesari pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Fac apel şi la fermierii din zona de Nord, care pot să vină să depună cererile şi, în termen de cinci zile, conform procedurilor A.P.I.A., li se eliberează adeverinţe, pentru a beneficia şi aceştia de avans şi a avea banii necesari diverselor probleme pe care le desfăşoară.”, a adăugat directorul Stroescu.    

Tot în această perioadă, se derulează controlul clasic, urmând apoi controlul prin teledetecţie. Controlul la nivelul judeţului Argeş este cel mai mare din 2007 şi până în prezent, adică 252 de fermieri sunt cuprinşi în acţiunea de control, cu peste 5.900 de parcele, care reprezintă 26.900 de hectare. „Pe bună dreptate, vă veţi întreba şi dumneavoastră cum m-am întrebat şi eu: de ce acest eşantion mare, chiar foarte mare? Pentru că, de trei ani, de când s-a introdus în proceduri noţiunea de identificare fără echivoc, sunt acele probleme, care au creat numai bătăi de cap atât fermierilor, cât şi salariaţilor A.P.I.A.. A fost infernal să lucrezi la identificarea fără echivoc fără planul parcelar, fără cadastru, practic, zero, şi cu un fermier de 80 de ani, care îţi identifică „pe undeva, pe aici” un teren. Noi sperăm să trecem cu bine şi peste acest hop, care este efectuarea acestui eşantion de control, astfel ca, la data de 16 octombrie, să începem plăţile în avans aferente campaniei 2016. Noi suntem pregătiţi pentru plata în avans, având introduse în baza de date datele tuturor celor 23.600 de fermieri care au depus cerere de solicitare a măsurilor de sprijin aferente anului 2016.”, a precizat şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Argeş.  

Asemenea colegului de la conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş, şi acesta s-a adresat cu un apel primarilor, dar, în special, parlamentarilor, de „implicare maximă, la nivel de Guvern, peste tot, ca să putem realiza cadastrarea până în 2018.” Neefectuarea cadastrului, şi-a motivat intervenţia directorul Marius Stroescu, atrage după sine, în 2018, nesubvenţionarea de către Uniunea Europeană a suprafeţelor care nu sunt supuse cadastrului. „Am rugămintea să transmiteţi şi fermierilor. Fermierii din zona de deal, unde beneficiază de aproape toate măsurile de sprijin – ajunge subvenţia la 300-350 de euro pe hectar – să se gândească, să-şi facă cadastrul, ca să nu piardă subvenţiile începând cu anul 2018, care, ca în fiecare an, vor creşte. Ar fi păcat ca România, din această cauză, să nu poată beneficia de subvenţiile din 2018. Deja Uniunea Europeană a repartizat României 300 de milioane de euro pentru a se începe această cadastrare a terenurilor, iar diferenţa de bani să se găsească de la statul român.”, a mai spus directorul Agenţiei.   

Este foarte important ca Agenţia Naţională a Cadastrului să ia legătura cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie Bucureşti, consideră Marius Stroescu, pentru că: „Noi dispunem de o bază de date foarte exactă şi foarte bună. Printr-un protocol de colaborare la nivel instituţional, între cele două agenţii, cred că vom găsi soluţii ca să putem să realizăm atât de necesarul cadastru al terenurilor agricole.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!