17/03/2025

15 octombrie, termenul final până la care primarii pot depune proiecte pentru eficienţă energetică

O dezbatere precum cea organizată de Consiliul Judeţean Argeş la Primăria Câmpulung, la începutul lunii septembrie, cu participarea şefilor principalelor direcţii şi servicii ale instituţiei, a reprezentat o bună ocazie pentru liderii administraţiilor publice prezente de a se informa în legătură cu noutăţile legislative. Ce-i drept, materiale cu schimbările diverselor legi de interes pentru aleşii comunităţii le sunt expediate şi pe e-mail, dar parcă mai bine le înţeleg atunci când le explică cineva cu voce tare. Aşa a procedat la şedinţa care, sperăm, se va repeta cu un alt lot de primari, la prima întâlnire nefiind invitaţi decât zece din cei 27 de conducători de comune muscelene, şi arhitectul şef al judeţului, Cosmina Andreea Tache. De la aceasta, aleşii de la Albeştii de Muscel, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Cetăţeni, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Lereşti, Rucăr, Stoeneşti şi gazda, Câmpulungul, au aflat, pe scurt, prin ce programe derulate de Ministerul Dezvoltării pot accesa fonduri. 

Unul dintre acestea este sistemul informatic specific domeniului imobiliar urban şi băncilor de date urbane. „În acest an, au fost prevăzuţi bani de la minister, transmişi precum cei pentru P.U.G.-uri. Ştiu că a mai fost acest program în 2013 şi s-a blocat, drept pentru care Primăriile nu prea au mai vrut să lucreze pe acest program, rămânând cu nişte sume plătite şi cu contractele nefinalizate. Din informaţiile de la minister, înţeleg că şi acest program se va derula şi va avea fonduri şi în anii următori. Este vorba despre Hotărârea de Guvern 521, care prevede metodologia de calcul. Aceeaşi poveste ca la P.U.G.-uri, contractele trebuie să existe. Se va face atât ridicarea topografică, cât şi banca de date. Ceea ce vă va ajuta cu informaţii legate de teritoriul pe care îl administraţi. Este în plus faţă de cadastrarea generală, care se derulează în acest moment cu O.C.P.I.”, a explicat arhitectul şef Cosmina Tache.

De asemenea, există posibilitatea de accesare de fonduri prin Casa Verde, pentru mediu. Întrucât termenul de depunere va expira curând, pe 15 octombrie, mai precis, şefa Urbanismului din judeţ le-a recomandat edililor care au începute din anii trecuţi proiecte pentru eficienţă energetică să nu mai stea pe gânduri. „Tot legat de eficienţa energetică, certificatul de urbanism ar trebui să conţină nişte solicitări în plus. Pentru toate construcţiile noi este necesar un studiu. De câte ori apar modificări legislative, noi vă transmitem pe e-mail, pentru că aşa ajung cel mai repede. Dacă doriţi o altă modalitate de comunicare, vă rog să ne spuneţi cum vi se pare cel mai simplu. Avem nevoie de feed-back de la dumneavoastră ca să ştim că aţi primit informaţiile. Dacă aveţi nelămuriri, să ne sunaţi, să ne contactaţi, pentru că aveţi asistenţă din partea Direcţiei pe acest domeniu.”, a încheiat Cosmina Tache.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!