Conform declaraţiei primarului Liviu Ţâroiu, astăzi, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, se va desfăşura ceremonia de comemorare a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis. Programul manifestării va începe astăzi, de la ora 9.45, la Cimitirul eroilor români, germani şi austrieci, din comuna Lereşti, unde se vor depune coroane de flori din partea unor înalţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, şi ai Ambasadelor Republicii Federale Germania şi Austriei. De la ora 11.00, la Mănăstirea „Negru Vodă”, va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor, organizată de Ministerul Apărării Naţionale, Primăria Municipiului Câmpulung şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Centrul acţiunii se va muta la Mausoleul Mateiaş, în jurul orei 12.30, unde se va putea urmări o ceremonie militară, organizată de Ministerul Apărării Naţionale şi Primăria Câmpulung, în prezenţa unor înalte oficialităţi ale autorităţilor centrale şi locale şi ale ambasadelor amintite, în colaborare cu asociaţiile de reconstituire istorico-militară: Asociaţia „6 Dorobanţi”, Asociaţia „Tradiţia Militară”, Clubul de Istorie Militară, Asociaţia „Infanterie Regiment 33 – Cetatea Aradului” şi Asociaţia Deutsches Freikorps.
Programul continuă şi sâmbătă, 24 septembrie, cu începere de la ora 10.30, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, cu o manifestare civilă şi culturală, în prezenţa unor oficialităţi ale autorităţilor regionale şi locale, în colaborare cu Oficiul Naţional Cultul Eroilor, Regimentul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” şi asociaţiile enumerate mai sus. Evenimentul va cuprinde discursuri, lansare de carte, demonstraţii şi prezentare de echipamente de tehnică militară, istorică şi contemporană.
Pe site-ul Preşedinţiei a fost afişat programul de astăzi al preşedintelui Klaus Iohannis, care va participa la manifestările de la Câmpulung. Astfel, la ora 11.00, va vizita Mănăstirea „Negru Vodă”, la 11.35, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară. La ora 12.00, va ajunge la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi, la ora 13.10, va participa la ceremonia de depunere de coroane de flori şi va vizita Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.
Lui Oprea i s-au satisfăcut toate pretenţiile pentru comemorare
Pentru pregătirea acţiunii comemorative prilejuite de centenarul Primului Război Mondial, directorul Muzeului, Alexandru Oprea, a prezentat Consiliului Local o estimare a costurilor la 286.754,30 lei, din care, la şedinţa de îndată din 26 iulie, a primit 200.000 de lei. 45.000 lei era finanţarea nerambursabilă de la Ministerul Apărării Naţionale. Diferenţa, de 41.754,30 lei, probabil, a fost suportată din bugetul instituţiei. Prima fază a pregătirilor, teoretic, s-au încheiat acum, în luna septembrie, pentru care au fost prevăzuţi de către directorul Oprea, conform hârtiei prezentate consilierilor, cei 286.754,30 lei. Cu aceste fonduri ar fi trebuit puse la punct: =platforme betonate cu finisaj mozaic la spaţiile expoziţionale; =platforme betonate cu finisaj piatră cubică; =trepte din mozaic deteriorate (sparte), fisurate şi/sau a căror confecţie metalică s-a deformat; =repoziţionate „capiteluri” parapete şi ziduri de sprijin din piatră cubică; =porţiuni ale zonelor orizontale a parapetelor şi zidurilor de sprijin deteriorate sau fisurate; =lipsa colierelor metalice pentru lanţul de control acces; =inscripţii laterale basorelief; =placaj pe verticală piatră Albeşti la basorelief; =ornamente artistice la ancadramentele de la uşile şi ferestrele spaţiilor expoziţionale; =mobilier urban (bănci); =confecţii metalice (grilaje, baluştri, stâlpi de iluminat, lanţuri, structură mobilier urban – bănci, grilaje uşi şi ferestre); =vegetaţie (muşchi şi licheni) crescută în rosturile zidăriei din piatră (balustrade, ziduri de sprijin, pereţi exteriori spaţii expoziţionale, etc.); =panou de identificare ansamblu; =intervenţii la interiorul spaţiilor expoziţionale (la plafoane false, la pereţi, la corpuri de iluminat, la expoziţie).
În această enumerare nu intră asfaltarea parcării, care are peste 3.000 de metri pătraţi, dar care a fost îmbrăcată în covor asfaltic încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Cu ce bani s-a asfaltat esplanada, în condiţiile în care nu au fost prevăzuţi bani în buget pentru lucrare, nu a fost nici pe lista de investiţii a ADP-ului, iar proprietara terenului este comuna învecinată, Valea Mare?
De-abia miercuri s-a demolat căbănuţa lui „Costelini”
Miercuri, după ce a fost asfaltată parcarea din faţa edificiului istoric, se lucra de demolarea construcţiei din lemn, situată în partea stângă a scărilor care urcă la muzeu, o construcţie care urâţea zona şi care trebuia să dispară încă de acum doi ani, de când există o hotărâre judecătorească de evacuare. Procesul a demarat pe 24 octombrie 2014, atunci când Muzeul Municipal a cerut Judecătoriei Câmpulung să emită o ordonanţă de evacuare, pârâtă fiind firma Costelini SRL, care avea un contract închiriere şi care a refuzat eliberarea imobilului provizoriu, printr-o înţelegere amiabilă. Acţiunea în instanţă a venit tocmai pentru a pregăti locaţia pentru evenimentul de astăzi. Pronunţarea instanţei s-a produs imediat, pe 19 noiembrie 2014, obligând societatea Costelini SRL să elibereze „căbănuţa”, cu destinaţia de spaţiu comercial, în suprafaţă de 25 metri pătraţi, situată în comuna Valea Mare Pravăţ, în parcarea Mausoleului Mateiaş. Firma reclamată a avut termen să facă apel la Tribunalul Argeş, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Aşa că e dubios de ce administratorul Costelini SRL nu şi-a ridicat bunurile din spaţiul în care, înainte de 2014, se vindeau tot felul de „suveniruri chinezeşti”, care stricau imaginea locului.
Panoul de identificare a ansamblului istoric, amplasat în stânga Mausoleului, aproape de DN73, care data din 1984, a fost şi el înlocuit cu unul modern. Inscripţia consemnează că este „Ansamblul Mausoleului Eroilor Căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918)”, arhitecţi fiind Dumitru Ionescu Berechet şi State Balosin, lucrările executându-se între anii 1928 şi 1935.