20.1 C
Campulung Muscel
17/04/2025

Aleşii, aşezaţi de-a dreapta şi de-a stânga lui Ţâroiu, după modelul “Cinei cea de Taină”

Din motiv de renovare a sălii Legislativului municipal, şedinţele Consiliului Local s-au ţinut în sala de festivităţi  

Renovarea sălii de Consiliu, care chiar avea nevoie de o împrospătare, şi a zugrăvelii învechite, şi a covorului ros de vreme, dar, mai ales, a mobilierului care trosnea din toate încheieturile, dându-ţi impresia că stă să se desfacă în bucăţi – scaunele chiar s-a întâmplat să cedeze sub greutatea ocupanţilor – i-a forţat pe aleşi să-şi ţină ultimele două şedinţe de îndată în sala de festivităţi. Înainte de a vorbi despre prezent, încercăm o întoarcere în trecut, pentru a preciza că ultima oară când a fost reamenajat spaţiul destinat dezbaterilor Legislativului câmpulungean a fost tot când a ajuns PSD-ul la putere, în 2000, după mandatul CDR-ist al lui Sorin Buta. Atunci, s-a renunţat la masa de pomană rurală în favoarea ovalului americănesc, decupat la mijloc şi înviorat cu clorofila „ţepuşei” martore a istoriei, în decorul forului legislativ al târgului. Planta ornamentală s-a evaporat în al treilea mandat al lui Călin Andrei, cu mare întârziere, ruşinată, pesemne, de „ţepele” adevărate încasate de săracul buget local, din vina celor care ridicau primejdios mâinile, votând catastrofă după catastrofă. 

Ultima renovare s-a făcut în 2000, tot când a ajuns la putere PSD-ul

După 16 ani, în care masa şi scaunele s-au tocit sub aceleaşi personaje, Liviu Ţâroiu i-a anunţat pe colegii consilieri că are de gând să redecoreze şi, nu după mult timp, a trecut la acţiune. Lucrarea a avansat şi, trebuie să recunoaştem, sala cea nouă arată bine, ca orice încăpere proaspăt zugrăvită, care miroase a curat. Parcă s-a mai şi luminat datorită bejului pereţilor, în ton cu mocheta cea nouă, pe care aleşii vor pătrunde, bănuim, cu botoşei de celofan, ca în sala de operaţii, ca să n-o strice. Bine că s-a făcut, era cazul să se facă o curăţenie adevărată în cele mai importante birouri ale Primăriei, de care înaintaşul Călin Andrei nu s-a preocupat aproape deloc. Doar a schimbat scaunele în sala de ceremonii, unde îşi primea invitaţii de Zilele Câmpulungului, înainte să mute festivitatea la „Ciobănaşu”, văzând că de la Primărie nu se mai ducea nimeni la recepţia oficială. În rest, a picat inclusiv examenul de gospodar, care trebuie să dea un exemplu cetăţenilor cu propria „casă”. Sala Mare este o ruşine din toate punctele de vedere. Un mobilier scrijelit, murdar, vechi, datând parcă de-acum o sută de ani, la care ţi-e silă şi să te uiţi, darămite să te mai aşezi. Noroc cu scaunele, care au înlocuit alte relicve, care scârţâiau enervant în timpul manevrelor de ridicare şi coborâre. Bănuim că va urma şi aceasta pe agenda de renovări interne, căci ar fi păcat, la ce arhitectură are, să rămână în stadiul de cocină.

În acest spaţiu s-au ţinut ultimele două întruniri convocate de îndată de şeful Executivului, cea din 8 septembrie şi cea din 14 septembrie. Decoratorii Primăriei au conceput un „mise-en-place” după modelul „Cinei cea de Taină”, cu stânga, adică puterea PSD-istă, aşezată de-a stânga lui Ţâroiu şi dreapta liberală, în dreapta. La întrunirea de săptămâna trecută, designerii de ocazie ai instituţiei n-au avut feţe de masă la fel pentru toată lumea şi atunci au improvizat. Masa centrală, la care au luat loc primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, preşedintele de şedinţă, Cornel Băjan, şi cine a mai avut loc de la partid, a fost îmbrăcată în roşu. Restul s-au mulţumit cu nişte învelitoare albe, dintr-un material sintetic, lucios, necălcate, cu model floral şi brâu cu colţuri rotunde, cam ca la bufetul gării. Păcat că n-au fost suficient de lungi încât să acopere picioarele unor mese cum, probabil, nici la SH-urile de mobilă nu găseşti, atât de răpciugoase păreau, din ce se zărea de sub pânza ordinară. 

La şedinţa de miercuri, 14 septembrie, a dispărut discriminarea între meseni, fiind eliminat din peisaj învelişul roşu pluşat, cu ciucuri, de la masa V.I.P., în favoarea unei feţe de masă identice cu ale celorlalţi. De fapt, a dispărut nu numai acoperitoarea cu trimitere la culoarea partidului, ci masa cu totul, la ultima şedinţă fiind numai trei, în loc de patru, organizatorii anticipând prezenţa slabă la o dezbatere cu un singur punct pe ordinea de zi. Participare completă la PAM, reprezentat de Constantin Staicu, şi la ALDE, prin Sergiu Cicu şi Manuel Zenovie. De la PSD au lipsit Andreea Fărcăşanu, Nicolae Dumitrescu, Florin Pană şi Victor Bână, iar de la PNL, Cristi Creţu şi Silviu Mănescu. Cum până la sfârşitul lunii, când se ţine ordinara lunii septembrie, mai sunt două săptămâni, în mod sigur, sezonul toamnă-iarnă debutează în „casă nouă” măcar din punct de vedere al decoraţiunilor. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!