17/03/2025

Cu o lună înainte de expirarea termenului, Vasile Tofan nu a eliminat niciun gram din cele 2.400 de tone de deşeuri

Conform unui grafic impus de Agenţia şi Garda de Mediu, Global Eco Center trebuia să evacueze din depozitul de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase şi nepericuloase, dar ele sunt tot acolo. Pentru a verifica cum evoluează evacuarea, doi inspectori de la Garda de Mediu Argeş şi trei reprezentanţi ai Primăriei Câmpulung au fost în control la firma ieşeană, mai ales că, pe 1 octombrie, este termenul limită, când hala închiriată de la Landmark trebuie să fie goală. Din păcate, operatorul de deşeuri nu a pus în practică planul pe care şi l-a asumat în cadrul mai multor întâlniri cu instituţiile abilitate, fiind amendat în mai multe rânduri de către Garda de Mediu. În plus, i-a fost retras şi dreptul de a mai neutraliza orice substanţă pe fosta locaţie a Uzinei ARO şi nu i-a fost înnoită autorizaţia de mediu, fără de care nu mai poate funcţiona.

În urma vizitei din 25 august 2016, reprezentanţii Gărzii de Mediu au emis un raport de constatare, în care s-a consemnat că firma Global Eco Center nu şi-a îndeplinit obligaţiile de evacuare a deşeurilor, după graficul stabilit de comun acord, nefiind aplicată nicio sancţiune în timpul controlului. Se pare că ea a venit după, aşa cum a declarat pentru „Jurnal de Argeş” comisarul Alexandru Vâjan, şeful Gărzii de Mediu Argeş: „La verificarea planului de conformare impus s-au observat din nou nereguli şi au fost dispuse măsuri contravenţionale în valoare de un miliard de lei vechi. Nu au fost respectate termenele. Tot ce a atacat această firmă în instanţă a pierdut, faţă de măsurile luate de noi”. 

Singurele substanţe apoase care au ieşit pe poarta firmei au fost apele pluviale colectate de pe acoperişul halei afectate de incendiul din 2 octombrie 2013, care s-au contaminat venind în contact cu plafonul. „A evacuat doar apa pluvială, colectată de pe acoperişul halei deteriorate de incendiu şi a înregistrat-o ca fiind contaminată, odată ce intră în contact cu suprafaţa plafonului, care este într-o stare avansată de degradare, trece prin zona de substanţe, unde recipientele cu deşeuri sunt deteriorate, umflate, corodate. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla după ce expiră termenul din graficul stabilit de Mediu pentru eliminarea deşeurilor. S-a vizitat amplasamentul împreună cu domnul Tofan, care motivează că, din lipsa banilor, nu a respectat graficul impus. Ce s-a întâmplat pe platformă, la Landmark, este un precedent creat şi la nivel de Gardă de Mediu. La finalul întâlnirii, noi i-am sugerat să vină să poarte o discuţie cu domnul primar, poate, de comun acord, având în vedere că este interesul municipiului, poate găsesc o soluţie. A fost de acord să vină pe 5 septembrie, dar a trecut de mult data de 5, nu a venit. I s-a mai dat ca sarcină să facă o îngrădire unde hala nu mai are pereţii întregi, să stocheze accesul, să nu poată intra nimeni. A spus că o să pună folie, o are deja cumpărată, dar nu o montase.”, ne-au declarat Viorela Bâlă şi Auraş Ghiţă, reprezentanţii Primăriei Câmpulung, care au fost în inspecţie la firma colectoare de cianuri.

Ca să scape de cele 2.400 de tone de deşeuri abandonate de Vasile Tofan, administratorul firmei ieşene, conducerea Landmark Management, care i-a închiriat o hală, a cerut ajutorul autorităţilor centrale şi locale, expediind în aprilie, anul acesta, sesizări Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cabinetului Primului Ministru, Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş, Primăriei Câmpulung, Consiliului Local Câmpulung şi Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Petiţia descrie situaţia deşeurilor periculoase şi nepericuloase rămase pe platforma industrială, solicitând ajutor, deoarece există riscul unui accident ecologic de proporţii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!