S-a lăsat cortina peste ceea ce organizatorii, dar, mai ales, publicul participant într-un număr care a depăşit prezenţa din ultimii cinci ani au apreciat ca fiind cea mai reuşită ediţie a Festivalului „Posada Rock”. Nici nu putea fi altfel, întrucât, în 2016, festivalul libertăţii, al muzicii de calitate şi al tinerilor şi-a adăugat cel de-al 30-lea an al existenţei sale, din păcate, întreruptă în 2002, până în 2011, când „Posada” a fost reînviat prin includerea în controversatul proiect de promovare turistică, finanţat de UE doar în teorie, deoarece derapajele întâmplate în cadrul său au costat scump bugetul local. 2016 a reprezentat ultimul an în care municipalitatea s-a obligat să organizeze cele trei evenimente cuprinse în proiect, Zilele Câmpulungului, Festivalul Rock şi Festivalul de Umor „Tudor Muşatescu”. Asta nu înseamnă că, din 2017, nu se vor mai ţine aceste manifestări. Probabil, ultima, la care participarea slabă şi foarte slabă nu justifică cheltuiala. Dar în cazul sărbătorii Câmpulungului şi al Festivalului „Posada” nu sunt motive de îngrijorare în rândul fanilor. Ultimul, cel puţin, constatăm că se îndepărtează de finanţarea locală, sarcina preluând-o Ministerul Culturii, sub patronajul căruia s-a consumat ediţia 2016. La începutul anului, organizatorii, Asociaţia „Rock Culture”, au anunţat un sprijin financiar în valoare de 2 miliarde de lei vechi, în completarea căruia a venit şi Primăria Câmpulung, cu 2.000 de euro, valoarea Marelui Premiu.
Ce a făcut ca ediţia jubiliară să fie una cu totul specială? Pe lângă faptul că „Posada Rock” se poate lăuda că este de nedetronat, în materie de vechime, în rândul manifestărilor de gen din România, ceea ce s-a întâmplat în 2016 a însemnat un angajament respectat de către organizatori, care au promis cea mai valoroasă ediţie de până acum. Evident, caracterul internaţional a fost menţinut, în fiecare an, pe scena de pe Stadionul Municipal concertând trupe venite din afară. Însă, în acest an, invitaţii parcă au fost special aleşi, ca anii de existenţă ai trupelor, cu rezonanţă şi notorietate pentru iubitorii genului, să nu fie sub vârsta Festivalului „Posada”. 30 de ani, “Posada Rock”, peste 30 de ani numără şi carierele cântăreţilor internaţionali, care au făcut publicul muscelean şi nu numai să vibreze, pe parcursul a trei seri de poveste, cum şi-au propus organizatorii.
Câmpulungul s-a umplut de rockeri, ca în vremurile bune ale “Posada Rock”
Primul semn că „Posada Rock” 2016 va fi un succes: de la mijlocul săptămânii trecute, Câmpulungul s-a umplut de rockeri, foarte mulţi tineri plecaţi din oraşul natal, dar reîntorşi acasă special pentru eveniment, dar şi persoane străine de Muscel, care găsesc în festivalul rock refugiul perfect de mediocritatea şi îndobitocirea generală care au înlocuit calitatea, bunul simţ, plăcerea de a studia şi de a asculta o muzică bună. Calitatea de a recunoaşte o muzică bună, un manifest faţă de o realitate pe care nu ne-am imaginat-o posibilă, în care tot ce este bun, adevărat, profund este dat la o parte în favoarea melasei de orice natură. Din acest punct de vedere, „Posada” a rămas protestul perfect, riposta la adresa kitsch-ului şi a non-valorii intens promovate şi aduse la nivel de virtute naţională.
Ministerul Culturii, în cadrul căruia Bogdan Trâmbaciu, implicat alături de „Rock Culture” în fenomenul „Posada”, deţine o funcţie de director, a considerat „Posada” proiect prioritar, trecându-l în rândul festivalurilor de renume la nivel naţional şi finanţându-l cu o sumă substanţială. „Ministerul Culturii arată că-l interesează şi alt tip de muzică, alt tip de artă şi încurajează muzica tânără în general.”, preciza Bogdan Trâmbaciu în cadrul conferinţei de presă, ţinute vineri, în prima zi a manifestării, alături de viceprimarul Mărgărin Blidaru.
Astfel, a fost posibilă dublarea valorii premiilor: Marele Premiu – 2.000 de euro; Locul I – 1.000 euro; Locul II – 500 euro; Locul III – 200 euro. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, adoptată cu şase zile înainte de alegerile locale, municipalitatea a devenit, pentru a treia oară, partenerul Asociaţiei „Rock Culture”, în cadrul unei asocieri având ca scop organizarea şi desfăşurarea Festivalului „Posada Rock”, în perioada 2-4 septembrie 2016. În cadrul asocierii, contribuţia autorităţilor locale consta în 2.000 de euro, plus punerea la dispoziţia asociaţiei conduse de Răzvan Brăileanu, cu titlu gratuit, a locaţiei festivalului (porţiunea din Stadionul Municipal aflată în spatele porţii de fotbal dinspre peluză, peluza, spaţiile de acces dinspre strada Mărăşeşti, zona din faţa vestiarelor, precum şi minim trei dintre acestea). În sarcina Primăriei intrau şi asigurarea accesului gratuit la utilităţi, apă şi curent, şi delimitarea zonei cu garduri de protecţie.
„Grosul” obligaţiilor reveneau asociaţiei organizatoare, care, pe lângă selectarea trupelor, asigurau absolut tot ceea ce însemna derularea festivalului: paza, ordinea publică şi curăţenia, stabilind contacte cu Jandarmeria, Poliţia Locală, Salubritatea locală, asigura scena profesionistă acoperită pentru spectacol şi condiţiile tehnice necesare desfăşurării unui concert rock, transportul, masa şi cazarea personalului tehnic al scenei, a membrilor juriului şi ai trupelor, suporta plăţi legate de drepturi de autor, etc.
Cel mai tare rock, la Lupeni şi Chişinău
În faza finală a concursului derulat pe parcursul zilelor de 2 şi 3 septembrie, pe 4 septembrie fiind programată Gala Laureaţilor, trebuiau să participe maximum 12 trupe. Una dintre acestea s-a retras, astfel, au rămas cinci vineri, şase sâmbătă, repartizate astfel: Blacksheep (Bucureşti), Beauty and The Rat (Iaşi), Perseverance (Braşov), Invader (Lupeni), Negative Core Project (Bucureşti), vineri, iar, sâmbătă, Outstorm (Iaşi), Gray Matters (Bucureşti), E-AN-NA (Sibiu), Unknown Scar (Carei), Riot Monk (Baia Mare), Rubycone (Chişinău). Secţiunea de concurs a fost urmată de un recital susţinut de trei trupe, în fiecare dintre cele trei seri ale festivalului: vineri, For The Wicked, Coma şi Rage, la care publicul a fost, pur şi simplu, în delir; sâmbătă, Untold Faith, Altar şi Therapy?, iar duminică, Trans Express, Trooper şi Alternosfera.
Se cuvine să-i menţionăm şi pe componenţii juriului de specialitate, care au analizat prestaţiile celor 11 concurenţi: Bogdan Trâmbaciu, Alex Revenco, Răzvan Brăileanu, Ştefan Raul Gabriel şi Bogdan Prundeanu. Câştigătorii Posada Rock 2016 au fost: Marele Premiu – Invader, Premiul 1 – Rubycone, Premiul 2 – Grey Matters şi Premiul 3 – Negative Core Project. “E.M.”