Cum în cârca Poliţiei s-au pus o parte din cauzele fărădelegilor comise de rudari, comisarul şef Gheorghe Ciolan a intervenit în dialogul moderat de prefect. Acesta a recunoscut că a avut permanent sprijinul autorităţilor locale, care au ajutat Poliţia cu forţe, cu mijloace auto, când s-au întâmplat dispariţii şi alte cazuri. Însă, în privinţa Posturilor de Poliţie nu mai este nimic de făcut, întrucât s-a modificat schema structurală. Înainte ca România să fie membră a Uniunii Europene şi să fie obligată să asigure intervenţia la 112, instituţia funcţiona pe sistemul Posturilor de Poliţie. „Acum, cu forţe puţin suplimentate, trebuie să asigurăm şi intervenţia, care contează în primul rând, nu ştim cât de gravă este situaţia, şi activitatea de cercetare penală, şi cunoaşterea populaţiei, ş.a.m.d.”, a precizat comisarul şef Gheorghe Ciolan. La 27 de comune, există cinci Secţii Rurale, dintre care două, Stâlpeni şi Schitu Goleşti, deservesc câte şase localităţi. „Trebuie să asigurăm intervenţia la evenimente cu o patrulă la şase comune. Trebuie să completeze fişe, să protocoleze acel eveniment. Dacă este cauză penală, să întocmească actele de constatare şi să asigure locul faptei până la sosirea echipei operative. Aceiaşi poliţişti trebuie să soluţioneze cauzele penale aflate în lucru, să soluţioneze petiţiile, să cunoască populaţia şi să desfăşoare activităţi pe intrarea în legalitate, pe Poliţie Silvică, pe Poliţie Rutieră şi toate celelalte activităţi ale noastre.”, a adăugat acesta.
În plus, drepturile poliţiştilor, care sunt apăraţi de un sindicat puternic, trebuie respectate. Programul de lucru zilnic este de opt ore, iar săptămâna, de cinci zile. Conform Codului Muncii, este obligatoriu să le fie asigurate două weekend-uri libere pe lună. Până la modificarea recentă a legii, locul poliţiştilor plecaţi la misiuni în străinătate nu rămânea vacant. „În prezent, în sfârşit, se pot duce pe un stat suplimentar, dar, până acum, acel post rămânea ocupat în schemă, ani întregi.”, a precizat Ciolan. Apoi sunt poliţistele aflate în concediu pentru creşterea copilului. Şeful Poliţiei Câmpulung a dat exemplul Secţiei Valea Mare Pravăţ, unde: „În acest moment, avem cinci posturi şi două funcţii sunt vacante, la Bughea de Sus şi Bughea de Jos, pentru că au plecat în concediu pentru creşterea copilului, şi la aparatul secţiei, unde avem şase funcţii. Argeşul este, totuşi, un judeţ privilegiat. În alte judeţe, au 50-60% din schemă ocupată. În partea de Sud a judeţului, la Costeşti, la fel”.
Poliţia a încercat medieri şi în cazul crimelor de la Stoeneşti, şi al scandalului recent de la Bughea. „Am mers cu domnul primar, am încercat cu liderul de confesiune religioasă, pentru că erau pocăiţi, am încercat cu preotul, dar nu vin nici dacă sunt citaţi, decât dacă îi aducem cu mandat.”, a continuat comisarul şef Ciolan, cu recomandarea către responsabilii minorităţii întinse peste tot în Muscel să-şi desemneze reprezentanţi în fiecare localitate, pe care Poliţia să-i coopteze în activităţile sale. „Noi luăm mandat, ajungem, tot cum am ajuns la Dragoslavele, la măsuri preventive, dar nu este o soluţie. Oricum, se termină şi acestea, ies şi ne confruntăm cu aceleaşi probleme. Soluţia cu silvicul, pentru că este o agresiune permanentă, n-o văd numai din partea noastră. Cred că trebuie să identificăm proprietarii şi să-i determinăm să ia pădurile în pază. Unde cetăţeanul austriac şi-a luat pădurea, are camere video, are bariere şi nu se intră. Acolo sunt zile de exploatare forestieră, care se respectă. Acum când s-au bătut, nu s-au bătut în stradă, s-au bătut în fondul forestier. Conflict generat de o idilă. La noi se duc oricând şi agresează fondul forestier. Nici noi, nici lucrătorii silvici nu putem să fim tot timpul acolo, căci suntem foarte puţini. Le dăm amenzi, care nu se încasează, le facem dosare, dar un dosar penal precum cel de la Dragoslavele se documentează într-un an. Şi-ţi trebuie tot timpul acte procedurale avizate de un judecător de drepturi şi libertăţi, căci nu te mai duci să faci percheziţie fără mandat şi nu mai interceptezi, nu mai fotografiezi. Stăm, de la crimele acelea, cu acţiuni permanente pe Rutier, aducem Serviciul de Acţiuni Speciale al nostru, îi legitimăm, îi controlăm. Cât o să aducem de la Piteşti forţe, Jandarmerie? Vă daţi seama ce costuri sunt pentru acest minister?!”, a conchis şeful Poliţiei Câmpulung.