Triplul omor comis în cătunul Valea Bădenilor, căruia i-au căzut victime o fată de 17 ani, tatăl şi bunicul acesteia, a produs, pe lângă conflictele soldate cu fuga a trei familii, de teamă că vor sfârşi de mâna rudelor celor intraţi în pământ, traume asupra psihicului copiilor din comunitatea de rudari. Şi nu numai asupra lor, dar, ca director al Şcolii Stoeneşti, Constantin Zamfir, s-a referit, în cadrul dialogului cu prefectul, la elevii proveniţi din aşezarea măcinată de frământări şi în prezent. Măcelul fără precedent în Muscel a constituit un motiv determinant al intervenţiei managerului şcolii, care a solicitat autorităţilor judeţene angajarea unui psiholog. Dar nu este singurul, întrucât sunt şi alţi copii, şi nu de etnie romă, care provin din familii cu probleme şi care au nevoie de ajutor de specialitate. Cum, vineri, la întâlnirea de la Primăria Valea Mare Pravăţ, unde s-a ţinut primul episod al unei serii de consfătuiri în teritoriu, pe care prefectul Cristian Soare speră că o va derula până la finele lunii octombrie, a fost prezent şi Dragoş Vrânceanu, inspector Resurse Umane în cadrul I.S.J. Argeş şi inspector teritorial pentru zona Cetăţeni – Dragoslavele – Stoeneşti, acesta a oferit o parte a soluţiei pentru încadrarea într-un viitor cât mai apropiat a unui consilier psihologic.
“Avem 4.310 absenţe la nivel de comună, dintre care 99% sunt ale elevilor romi”
Prezent la dezbaterea cu prefectul, asemenea colegilor directori de şcoli de la Cetăţeni şi Valea Mare Pravăţ, Sanda Vlăsceanu şi Petrişor Boncoi, Constantin Zamfir a vorbit despre două dintre problemele unităţii pe care o conduce. „Cum putem să angajăm în şcolile noastre, mă refer aici la Stoeneşti şi Cetăţeni, fiind apropiate, un psiholog? La Stoeneşti, avem 574 de elevi, dar cu cei 415 de la Cetăţeni, nu ajungem la totalul de 1.200. Legea nu ne permite să angajăm, pentru că trebuie să avem 1.200 de elevi. Neapărat, având în vedere ce s-a întâmplat în comunitatea romă (n.r. La Valea Bădenilor)… avem elevi care provin din aceste familii. Sunt speriaţi, vin şi nu prea vin la şcoală. De aceea, noi avem 4.310 absenţe la nivel de comună, dintre care 99% sunt ale elevilor romi. Cum puteţi, ca reprezentant al judeţului Argeş, să ne ajutaţi? Nu mă refer doar la copiii de etnie romă, pentru că au nevoie şi copiii de români de asistenţă psihologică.”, a fost prima doleanţă a directorului Şcolii Stoeneşti. „Măcar un psiholog la cele două unităţi şcolare, Stoeneşti şi Cetăţeni.” „Şi Dragoslavele şi acoperim tot.”, l-a completat Ion Paul Marin, primarul de la Stoeneşti.
Prefectul Cristian Soare s-a angajat că va comunica cererea conducerii celor două unităţi inspectorului şcolar general Dumitru Tudosoiu, neputând să facă o promisiune înainte de a-l consulta pe şeful I.S.J. Argeş. Fiind de faţă inspectorul teritorial Dragoş Vrânceanu, acesta a vorbit despre posibilitatea angajării psihologului cerut de cele două instituţii. Ca să beneficieze de un astfel de specialist pe statul de funcţii, unitatea trebuie să aibă minimum 800 de elevi sau 400 de preşcolari. Acesta i-a invitat pe directorii Şcolilor Cetăţeni şi Stoeneşti să înainteze o adresă în acest sens Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, şi, cu respectarea încadrării în numărul total de norme pe judeţ, se va solicita crearea unui post. „Anul trecut, am creat post pentru Bârla şi Mozăceni, localităţi învecinate, la Stâlpeni, care are deja 800 de elevi. Condiţia legală este să ai minimum 800 de elevi. În cazul lor (Stoeneşti şi Cetăţeni), psihologul se va împărţi astfel: trei zile la şcoala cu elevi mai mulţi, două zile la cealaltă. Intră în contact direct cu familiile copiilor cu probleme. Chestiunea ţine de normarea ISJ, cu condiţia de a nu depăşi numărul total de norme. Cred că putem face, pentru ca unde avem posturi vacante pe partea de auxiliar să putem să orientăm spre partea de didactic.”, a încheiat inspectorul Vrânceanu.
Mai trebuie un microbuz şcolar la Stoeneşti
A doua problemă o reprezintă insuficienţa mijloacelor de transport aflate la dispoziţia elevilor. La întrebarea prefectului cum stau localităţile reprezentate la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii cu microbuzele şcolare, Ion Paul Marin a precizat că la jumătate din necesar. Adică o maşină la patru trasee, şapte sate. Ion Boncoi are două. „Dacă ne mai dau un microbuz, căruia noi să-i asigurăm cheltuielile, ar fi nemaipomenit.”, a precizat şeful Executivului de la Stoeneşti, susţinut de directorul Constantin Zamfir. „Noi avem 142 de elevi proveniţi din comunitatea romă. Toţi elevii romi de clasa a VIII-a au intrat la liceu. Dacă facem un calcul la mijlocul de transport, care are 17 locuri, iar aceşti elevi trebuie transportaţi pe Valea Bădenilor, Bădeni şi Stoeneşti, nu ne ajung două ore. Dar avem şi din Piatra, şi din Slobozia, şi din Coteneşti. De aceea vă rog să ne sprijiniţi în a achiziţiona încă un mijloc de transport până la începutul anului şcolar.”, a fost rugămintea directorului Şcolii Stoeneşti, adresată prefectului, dar şi ordonatorului de credite.