Doina Banciu şi Raluca Van Staden, doi oameni de ştiinţă profund legaţi de Câmpulung, deşi locuiesc departe de meleagurile pe care revin cu drag de sărbătoarea municipiului, s-au numărat şi în acest an printre personalităţile invitate să se adreseze oaspeţilor primarului Liviu Ţâroiu la recepţia festivă de la „Ciobănaşu”. Mai mult, cele două doamne şi-au completat colecţia de distincţii primite de la municipalitate cu plachetele înmânate sâmbătă, 23 iulie 2016, de noul primar al Câmpulungului, cu care prof.univ.dr.Doina Banciu pare să se fi pus de acord în privinţa a ceea ce poate deveni localitatea. Un „smart city”, adică un oraş inteligent. Organizatoarea Târgului „Slove”, în parteneriat cu părintele Ştefan Ştefănescu, directorul Bibliotecii „Ion Barbu”, a lansat provocarea, rămâne de văzut cum o va pune în practică Liviu Ţâroiu, care are nevoie pentru îndeplinirea acestui deziderat şi de o administraţie inteligentă, dar şi de inteligenţă din partea populaţiei pentru a sprijini proiectul.
Şase directori generali de biblioteci judeţene şi din Bucureşti, preşedintele Poştei Române şi un secretar de stat, în publicul “Slovelor” 2016
Cu două zile înainte de festivitatea oficială a Zilelor Câmpulungului, prof.univ.dr. Doina Banciu, împreună cu părintele Ştefănescu, a deschis porţile celei de-a opta ediţii a Târgului de Carte „Slove”, care a adus în sala mare a Primăriei o participare peste aşteptări, şi cantitativ vorbind, dar, mai ales, calitativ. Potrivit bilanţului manifestării, prezentat de deţinătoarea titlului de „Cetăţean de Onoare”, în cadrul ceremoniei, în publicul Târgului de Carte s-au aflat şase directori generali de biblioteci judeţene, din Cluj, Piatra Neamţ, Sibiu, Braşov, Brăila şi ai Bibliotecii „Carol I” Bucureşti, preşedintele Poştei Române, un secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă. „Au participat, pentru că au înţeles că în acest oraş există parteneriate pentru proiecte viitoare, există potenţial ştiinţific şi cultural, pe care îl pot promova în proiectele lor, alături de alte instituţii, unde proiectele şi iniţiativa personală pot avea rezultate benefice.”, a afirmat aceasta.
Doina Banciu a explicat care a fost motivaţia ce a stat la baza evenimentului cultural, ajuns la a opta ediţie, semn că se bucură de priză la un anumit gen de public format, aşa cum am arătat mai înainte, din personalităţi cu cariere consolidate în domenii şi instituţii de interes naţional. „Mesajul meu, pentru Zilele Municipiului Câmpulung, este că, dacă aparţii unei colectivităţi sau dacă te-a adoptat o colectivitate, trebuie să dai ceva acestei colectivităţi, care să te reprezinte şi care să o sprijine în viitorul ei. Cu această idee, acum opt ani, am iniţiat, împreună cu conducerea de atunci a municipiului şi, mai ales, cu sprijinul Bibliotecii Municipale, un eveniment cultural pentru carte şi informaţie digitală, pentru că acest oraş trebuie să fie cunoscut prin oamenii de cultură şi de ştiinţă pe care i-a dat şi să ne amintim cu respect şi decenţă. Pentru memoria acelor oameni de atunci, dar şi pentru cei de astăzi, am iniţiat acest eveniment cultural, „Slove Muscelene”, aflat la a opta ediţie în 2016.”, a precizat prof.univ.dr. Doina Banciu.
Ea a mărturisit că s-a bucurat sincer când a văzut, prin efortul părintelui Ştefănescu, sala plină de oameni de cultură şi când l-a auzit pe primar lansând un concept important pentru Câmpulung: „smart city”. „Oraşul inteligent, care să-şi poată monitoriza energia, transportul, poluarea, prin mijloacele tehnologiei informaţiei. Nădăjduiesc ca autorităţile locale să poată susţine această iniţiativă, care costă mult, cere mult efort, dar efectele sunt benefice. Cred că acest oraş merită să devină mai frumos, mai bogat, mai cunoscut, în beneficiul nostru, al celor care suntem atât de apropiaţi de el astăzi şi al generaţiilor viitoare.”, a conchis Doina Banciu. În momentul în care primarul i-a înmânat placheta celei de-a 18-a ediţii a Zilelor Câmpulungului, acesta a recunoscut că ideea de „smart city” îi aparţine Doinei Banciu.
Copiii Ralucăi Van Staden i-au moştenit plăcerea de a studia pianul
Printre „Cetăţenii de Onoare” ai municipiului se află şi cercetătoarea cu origini câmpulungene, Raluca Van Staden, prezentă, an de an, la ceremonia oficială de Zilele Municipiului. Sâmbătă, şi-a adus şi copiii, cea mai importantă realizare a sa, ale căror performanţe muzicale le-a prezentat publicului muscelean. „Deşi venim destul de rar, din ce în ce mai rar, la Câmpulung, ne place, şi mie, şi copiilor mei să fim acasă. Pentru noi toţi, acasă înseamnă Câmpulung. Şi copiii mei au început să ducă mai departe numele Câmpulungului, la concursurile de pian. Pianul este a doua mea pasiune, nu numai ştiinţele. Maria a luat două premii I la două concursuri internaţionale, la Viena şi Londra, un premiu II la Salzburg, iar Fredy are două premii III la concursurile de la Salzburg şi Londra şi un premiu special obţinut la Viena. Şi ei se mândresc şi mă întreabă: oare, nu putem să construim o şcoală de pian şi un institut la Câmpulung ca să ne mutăm în Câmpulung?”, a fost mesajul Ralucăi Van Staden rostit cu vocea gâtuită de emoţie, ca de fiecare dată când se adresează câmpulungenilor săi, de care, fizic, s-a „rupt” cu mulţi ani în urmă. De data aceasta, vorbind despre meritele celor mici, emoţia a fost cu atât mai puternică. După primirea plachetei omagiale de la primarul Ţâroiu, aceasta a mărturisit că vrea s-o împartă cu copiii, întrucât din familia Van Staden ei au fost cei care au avut cele mai mari realizări în acest an. “E.M.”