S-or ţine, la nivel de poezie, Zilele Municipiului „pe-o sprânceană de lumină, pe-o lacrimă de rai”, conform „peltelei” promovate turistic cu vreo 10 miliarde, bani pe care, în mare, ar fi trebuit să ni-i returneze UE. În mare, i-a suportat comunitatea, întrucât europenilor nu le-au mirosit bine anumite cheltuieli ale celor care au jonglat cu banul public mai cu talent decât iluzioniştii de carieră. În fapt, „raiul” care produce lacrimi din cauza usturimilor cauzate de fumul grătarelor este domeniul public, cloşca cu puii de aur pentru cei care îl gestionează în aceste zile, fie autorităţi locale, fie asociaţi de-ai lor, ca intermediari ai relaţiei cu chiriaşii. Domeniul public, nu dulcegăriile despre lacrimi şi sprâncene, servite în numele promovării turistice, o minciună eclipsată de frauda „Kretzulescu”. Purcoiul de negustori, cu toate nimicurile pământului, care n-au iertat nicio palmă din domeniul public, a generat permanent suspiciuni în privinţa corectitudinii încasării sumelor, ba cu Cicu, ba fără Cicu, dar şi în privinţa cuantumului averii colectate. Cuantum care, susţin cei care au făcut de pe margine calcule paralele celor comunicate cu ţârâita de fostul primar, ar fi depăşit valoarea concertelor, pentru care s-a sacrificat tihna locuitorilor cu bâlciul din buza Primăriei, talciocul bulevardian şi patronii de terase, cu toţii plătitori de taxe – chirii sau sponsorizări – pentru parcela ocupată.
Liviu Ţâroiu contrazice teoria potrivit căreia ce se încasează depăşeşte ce se cheltuieşte şi este normal să aibă o astfel de poziţie, care indică o diferenţă pe minus, de 700-800 de milioane, între sumele consumate şi sponsorizările primite de la parteneri, în completarea celor 3 miliarde alocate anual din bugetul local strict pentru Zilele Câmpulungului. Dar, ne asigură acesta, diferenţa negativă înregistrată până în acest an se va diminua considerabil, datorită asocierii cu firma din Târgovişte, care, cu 21.000 de euro produşi pe seama Pieţei Primăriei, rezolvă concertele de vineri şi sâmbătă. Concertele V.I.P., întrucât pentru cântările băştinaşilor nota de plată se înaintează lui Ţâroiu. Avem locali în recital de joi, până duminică inclusiv, şi mai mari, şi mai mici, şi moderni, şi populari, încât mare mirare să fi rămas vreun lălăitor în oraş, tare în vocalize la duş, care să nu fi cerut permisiunea de a se lansa de Zilele Municipiului şi să nu i se fi aprobat cererea. Altfel nu ne explicăm cine sunt localii care vor acoperi două ore din programul serii de joi, o oră şi jumătate, vineri, tot o oră şi jumătate, sâmbătă, în afară de copiii talentaţi ai Câmpulungului, care vor cânta în deschiderea vedetelor. Nu ne sunt dezvăluite numele acestora, care, probabil, le spun ceva doar vecinilor de pe scară, cu excepţia ansamblurilor din târg, pe care, ca să n-aibă discuţii la colţ de Primărie că a dat unuia şi n-a dat altuia, actualul primar le-a băgat pe toate grămadă în program. Şi pe-al lui Nelu Horobeanu, şi pe-al lui Puiu Tarbă, şi pe-al lui Liviu Iana, şi pe-al lui Emil Hagi, în premieră, care vor presta şi pe note, şi pe bancnote. Aşadar, armonie şi mulţumire tot teren, dacă tot a urcat în valoare metrul pătrat de la 4 lei la 25 de lei!
Un miliard se îndreaptă ghiulea din parcarea stadionului în contul Primăriei, iar bulevardul, revendicat momentan de patru patroni de terase neaoşe, va contribui şi el cu partea lui, pe care o vom afla după eveniment. Vineri, când a ţinut să se întâlnească cu presa, Liviu Ţâroiu a asigurat că fiecare leu încasat şi cheltuit va fi comunicat plătitorilor de taxe şi impozite, ca să nu existe dubii. Ceva dubii – şi nemulţumiri ale celor care au refuzat să plătească chiria cerută de organizatorul de evenimente, de şase ori mai mare decât achitau Primăriei, deşi nici ei nu erau uşă de biserică, după cum s-a văzut la razia ANAF, când toţi au fost amendaţi – persistă în atmosferă. De pildă, cum a semnat primarul contractul cu firma care a închiriat parcarea stadionului, fără să-l treacă prin Consiliul Local şi fără licitaţie. L-a trecut doar pe cel pentru Piaţa Primăriei, o asociere tot fără licitaţie. Şeful Executivului s-a apărat cum că era chiriaşul tradiţional, care, an de an, cerea şi primea bulevardul. Dacă tot a venit vorba de contracte, nu ne amintim să fi trecut vreodată prin Consiliu documentul încheiat cu firma care închiria bulevardul. Sau cel care se făcea, prin intermediul lui Sergiu Cicu, cu firma care lua patinoarul pentru bâlciul de Sfântul Ilie. Asta nu înseamnă că nu trebuie să se schimbe astfel de practici păcătoase ale fostului primar, care se comporta de parcă domeniul public era tarlaua personală, prin urmare, n-avea de ce să ceară votul ori măcar să informeze Consiliul.
Cel ales a făcut un pas mic anunţând despre unul şi cerând aprobarea pentru celălalt. Departe de a se înţelege că ceea ce se întâmplă sub organizarea novicelui Ţâroiu este de aplaudat. Despre Grădina Publică, pe care primarul sperăm să nu fi făcut greşeala s-o fi închiriat pentru chilomanul anual, câtă vreme face obiectul unei expertize cerute de Tribunalul Argeş, în procesul cu Grup Corint – Harbău, s-a împrăştiat un zvon contrar acestei temeri. Că pe un patron de restaurant din vecinătate îl vom găsi în parcul central, în condiţiile în care relaţia cu ministerul nu este încheiată, iar cea cu constructorul va avea iureşul melcului, timp de câţiva ani, în instanţă.