Primăria dă cu 4 lei metrul pătrat, asociatul, cu 25 de lei
Primarul Liviu Ţâroiu a organizat vineri, 15 iulie, o conferinţă de presă pe tema Zilelor Municipiului, cu desfăşurare în intervalul 20-24 iulie, deşi primele acţiuni incluse în calendarul sărbătorii au început de sâmbătă, cu cele două competiţii de ciclism şi rallycross, şi au continuat ieri, cu deschiderea Taberei de Matematică şi turneul de tenis de câmp Cupa „Muscelul”. Inclusiv comerţul stradal s-a instalat pe poziţii mai devreme, sâmbătă dimineaţa, primele terase şi grătare au dat de veste iubitorilor de petreceri în aer liber să se antreneze serios pentru săptămâna care urmează. Circulaţia, a precizat primarul, va fi oprită, începând din această seară, pe tronsonul cuprins între capătul bulevardului, de la Biserica „Sfântul Nicolae”, până la Primărie, deoarece începe acţiunea de amenajare a teraselor. Pe bulevard se închide de vineri, de la ora 12.00, până duminică, la ora 24.00.
Terasele, pe poziţii de sâmbătă
A 18-a ediţie aduce câteva noutăţi, cele mai vizibile în planul organizării în spaţiul public a comerţului, de la cel alimentar, până la îmbrăcăminte, marochinărie şi divertisment, în care se încadrează ceea ce este specific bâlciului de Sfântul Ilie, acceptat, din păcate, de fostul primar în centrul municipiului şi extins, anul trecut, de urmaşii săi, Ţâroiu şi David, până în spatele Clubului ARO. „Sunt câteva modificări faţă de ceea ce am făcut până acum. Zilele Municipiului se vor desfăşura în mai multe locaţii din Câmpulung, nu de colo, până colo, din Piaţa Primăriei, până în capătul bulevardului. Noi am zis că încep pe 20 iulie şi ţin până pe 24, dar sunt câteva activităţi sportive, care, datorită calendarului la nivel naţional, vor fi sâmbătă şi duminică.”, a informat primarul, cu referire la evenimentele care au animat Piaţa Primăriei în week-end, cu consecinţe asupra traficului: „Trofeul Muscelului – Lupii Dacilor”, ediţia a IV-a, în organizarea Riders Club Câmpulung Muscel, competiţie derulată în colaborare cu Federaţia Română de Ciclism, Asociaţia MTB Academy, reprezentată de Nicolae Răzvan Jugănaru, şi Municipiul Câmpulung; „Cupa Câmpulung Muscel 2016”, etapa a IV-a din cadrul Campionatului Naţional de Rally Cross, în organizarea C.S. Brother Motor Sport. Ambele acţiuni au beneficiat de finanţare de la bugetul local. Pentru competiţia de ciclism s-au înscris 450 de concurenţi, care, însă, n-au adus în centru o prezenţă atât de mare din partea publicului, pe cât se aşteptau, probabil, cei care au amplasat primele terase pe domeniul public, cu grătarul aferent, ocupate, în mare, de sportivi.
După discuţiile purtate în cadrul şedinţei de îndată a Consiliului Local, din 8 iulie, în care „s-a pus ţara la cale”, ne aşteptam ca pregătirile în Piaţa Primăriei să înceapă astăzi, 19 iulie, după cum a afirmat Liviu Ţâroiu în plen. De altfel, contractul încheiat cu Palmyra Events, organizatorul de evenimente din Târgovişte, cu care s-a asociat Primăria, pentru desfăşurarea părţii comerciale şi artistice a Z.M.C., îşi produce efectele între 20-24 iulie 2016. De unde tragem concluzia că activităţile comerciale desfăşurate înainte pe domeniul public, în spaţiul cuprins între Primărie, „blocul rechinilor” şi Muzeu, sunt taxate direct de autorităţile locale, nu de firma care va colecta chiriile în intervalul precizat în contract. Reamintim că primul comerciant, un negustor de colaci ungureşti, s-a instalat cu o săptămână şi o zi mai devreme de data debutului sărbătorii, iar, de sâmbătă, i s-au alăturat terasele şi grătarele, care n-aveau ce să caute pe domeniul public până astăzi.
Aşadar, treaba cu scurtarea duratei bairamului rural, găzduit de singura localitate urbană a Nordului judeţului, şi cu termenele bătute în cuie pentru acţiunile stradale a fost “gogoaşă” frământată la biroul cu vedere către piaţa clocotind şi la sol, şi în aer, unde se îmbină mirosurile sărbătorii, accentuate de căldură.
Liviu Ţâroiu a ales să lucreze cu intermediari în materie de închirieri ale domeniului public
Să continuăm prezentarea primarului Liviu Ţâroiu: „Cele trei locaţii vor fi Piaţa Primăriei, unde se vor desfăşura spectacolele artistice, comerţ de alimentaţie publică, grătare, bere, dulciuri, răcoritoare, distracţii şi jocuri pentru copii, activităţi sportive; a doua locaţie este parcarea Stadionului Municipal, unde se va ţine comerţul stradal, care, până anul acesta, era pe Bulevardul „Pardon”. Vom avea o a treia locaţie, Bulevardul Central, unde vor fi terase de alimentaţie publică, cafea, prăjituri şi alte dulciuri, activităţi sportive, sâmbătă şi duminică. Şi în Piaţa Primăriei vor fi activităţi sportive, în zilele de sâmbătă şi duminică.”
Nu este greşită maniera în care a planificat pe hârtie repartizarea pe zone a acţiunilor care afectează traficul şi activităţile comerciale permanente, iar, trei zile, cât ţine blocajul pe bulevard, o dată pe an, nu moare nimeni. Cu amendamentul, de care ne îndoim că va fi respectat, la ce dobitoace cu două picioare populează şi urbanul, şi ruralul, de a fi păstrate condiţiile de igienă, zgomot cât mai redus, curăţenie, a căror lipsă i-a revoltat pe locuitorii clădirilor centrale. Dacă Liviu Ţâroiu scoate în stradă toată Poliţia Locală şi-l convinge şi pe şeful Poliţiei, Gheorghe Ciolan, să-i acorde asistenţă maximă, cu lucrătorii de la Ordine Publică, pe lângă cei de la Rutier, pentru reducerea disconfortului, comentariile negative din anii trecuţi probabil că vor fi mai puţine.
„A doua noutate importantă legată de organizarea evenimentelor, în special, de cele două locaţii, Piaţa Primăriei şi Stadionul Municipal, constă în încredinţarea prin închiriere şi prin contract de asociere la două societăţi private, care se vor ocupa de tot ce înseamnă comerţ, desfacere de produse, grătare de mici şi o parte din spectacole. Mai avem încredinţată partea de spectacol de muzică populară, de duminică, celor trei ansambluri artistice care îşi desfăşoară activitatea în Câmpulung.”, a adăugat şeful Executivului.
Închirierea bulevardului pentru patronii de terase se face în regimul stabilit de Consiliul Local în această materie: închiriere directă, cu fiecare în parte, la preţul de 4 lei/mp/zi (spre deosebire de Piaţa Primăriei, unde asociatul ar taxa cu 25 de lei!). „Avem patru solicitări până la această dată din partea unor firme din Câmpulung („Musceleanca”, „Piatra Craiului”, „Ionică”) şi a uneia din Rucăr.”
2016 va fi, probabil, ultima ediţie cu talcioc de corcoaţe
Cât despre talciocul care a urâţit şi împuţit bulevardul, intuim că ediţia 2016 va fi sfârşitul existenţei sale la Câmpulung. Şi aşa unii dintre negustori se manifestau violent la adresa trecătorilor cu treabă la piaţă sau la casieria unde plătesc factura la cablu tv ori la telefon, care străbăteau târgul fără oprire la corturile cu marfă afectată de condiţiile meteo şi plimbatul pe drumuri. Odată mutaţi lângă stadion, unde nu mai încurcă traficul auto şi pietonal, nu vor pupa picior (or portofel) de client, căci, nemaifiind pe traiectoria lui, omul n-are la ce să mai caşte gura, lăsându-se ispitit de o corcoţică, un papucel ori o drăcie colorată, achiziţionată la rugăminţile înlăcrimate ale picimii din familie.
Din păcate, la conferinţa de presă, primarul nu a avut la îndemână informaţia privind denumirea firmei cu care a încheiat contractul de închiriere pe metru pătrat pentru parcarea Stadionului Municipal. Doar că este o societate din Bucureşti, care, potrivit precizării făcute în faţa Consiliului Local, a oferit un preţ de aproximativ 950 de milioane de lei vechi, comparabil cu cel pentru care s-a încheiat contractul pentru Piaţa Primăriei.
„Ciobănaşu’” rămâne gazda festivităţii oficiale de Zilele Municipiului
Unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului rămâne ceremonia oficială, urmată de dineul oferit de autorităţile locale invitaţilor: conducerea Consiliului Judeţean, a Prefecturii, a instituţiilor deconcentrate de la judeţ, a celor din municipiu, parlamentari, şefi de partide, oameni de cultură, de afaceri, posesorii titlurilor de „Cetăţean de Onoare”, reprezentanţii localităţilor înfrăţite, Rende şi Popovo. Liviu Ţâroiu a avut o tentativă de schimbare a localului gazdă a festivităţii, mutate de Călin Andrei din sala mare a Primăriei la „Ciobănaşu’”. „Am vrut să schimbăm locaţia de desfăşurare a festivităţii de sâmbătă, la „Musceleanca”, dar e mai dificil din cauza spaţiului. Nu se poate organiza la fel de bine ca la „Ciobănaşu’”, aşa că am revenit asupra deciziei. În acest an, va rămâne la „Ciobănaşu’”. Vrem să mai schimbăm. Poate, la anul, o facem la Imperial Ballroom sau în altă parte. Putem face şi la „Musceleanca”, dacă eliberează spaţiul, scoţând din terase pe bulevard.”, a fost justificarea primarului Ţâroiu în privinţa alegerii altui restaurant în detrimentul celui care încasa, an de an, contravaloarea recepţiei oficiale plătite de Primărie. Anul trecut, mesele festive de Zilele Municipiului au costat peste 400 de milioane de lei vechi.