6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Dorel Geamănu a învins Primăria în chestiunea penalităţilor de 3,3 miliarde, la „Dinicu Golescu”

Dorel Geamănu şi Primăria Câmpulung nu şi-au încheiat socotelile în cadrul contractului privind reabilitarea Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, o investiţie care a produs îngrijorare din momentul câştigării licitaţiei cu aproximativ 6 miliarde de lei vechi mai puţin decât valoarea estimată de proiectant. Diferendul ivit între părţi, soluţionat în primăvara acestui an, cu o completare a hotărârii judecătoreşti făcută în iunie, a avut ca obiect penalităţile de întârziere datorate în temeiul unui contract încheiat pe 31 august 2012, între autorităţile locale şi Euro Consult Project SRL, la preţul de 1.600.000 lei fără TVA (1.984.000 lei inclusiv TVA), faţă de 2.236.145,12 lei, valoarea cu care lucrarea a fost scoasă la licitaţie. În cadrul acestui contract – susţinea fostul primar Călin Andrei, în urmă cu doi ani – au fost făcute plăţi în valoare de 1.950.804,70 lei inclusiv TVA, reprezentând 98,3% din suma contractată. „Pentru eventualele lucrări diverse şi neprevăzute, a fost alocată suma de 195.321,79 lei inclusiv TVA, dar, în timpul execuţiei, nu au fost încheiate acte adiţionale pentru lucrări diverse şi neprevăzute, care să majoreze valoarea contractului şi nici nu au fost făcute plăţi care să depăşească valoarea contractului.”, a susţinut la acel moment şeful Executivului. La doi ani distanţă de aceste declaraţii, Dorel Geamănu a reuşit o suplimentare a sumei achitate în cadrul proiectului de la „Dinicu Golescu”, având câştig de cauză la Tribunalul Argeş şi la Curtea de Apel Piteşti, pentru aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi.     

Primăria, obligată de instanţă să achite firmei penalităţile

Pe 11 martie 2015, la Tribunalul Argeş, Secţia Civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrată acţiunea societăţii lui Dorel Geamănu, Euro Consult Project SRL, împotriva partenerului de contract, Municipiul Câmpulung, reprezentat prin primar. De la debutul acţiunii în instanţă şi până la încheierea ei, pârâtul a fost condus de trei primari, Liviu Ţâroiu, Bogdan David şi, din nou, Liviu Ţâroiu, deznodămândul consumându-se, practic, într-o a doua acţiune, care lămureşte ce reprezintă banii pe care comunitatea locală trebuie să îi plătească omului de afaceri. 

Ce l-a determinat pe câştigătorul licitaţiei să-şi dea în judecată colaboratorul, la adresa căruia nu se poate plânge că l-a nedreptăţit pe durata derulării contractului? Obţinerea de la Primărie a unor penalităţi de întârziere, datorate conform contractului de execuţie a investiţiei la „Dinicu Golescu”. Prin urmare, Dorel Geamănu a apelat la instanţă, înaintând o cerere în acest scop, primăvara trecută, având ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice – Contract de lucrări 23218/31.08.2012. Procesul, înregistrat, după cum am precizat, pe 11 martie 2015, a debutat pe 12 iunie 2015, când părţilor li s-a acceptat posibilitatea de a-şi susţine fiecare versiunea cu probele solicitate. Firmei Euro Consult Project i s-a încuviinţat proba cu înscrisuri şi cea cu interogatoriul pârâtului. Totodată, iniţiatoarea acţiunii în instanţă a solicitat să i se admită efectuarea unei expertize tehnice judiciare în specialitatea construcţii. Completul de judecată a acceptat şi această pretenţie a reclamantei, fiind desemnat un expert în acest scop, căruia Dorel Geamănu trebuia să-i achite onorariul. Magistratul a fost de acord ca la întocmirea lucrării de expertiză să participe un consilier propus de societatea care s-a îndreptat împotriva municipalităţii. 

Soluţionarea cauzei a fost prelungită de înlocuirea de două ori a expertului însărcinat cu întocmirea raportului, care a stat la baza hotărârii pronunţate de instanţa piteşteană pe 18 martie 2016. În această primăvară, acţiunea lui Dorel Geamănu împotriva autorităţilor locale a fost admisă, partenerul de contract, adică Primăria, fiind obligat să-i plătească suma de 327.779 lei, reprezentând „contravaloarea lucrărilor”, şi 4.800 lei, cheltuieli de judecată. 

Litigiul încheiat favorabil afaceristului câmpulungean a fost urmat de o acţiune de completare/lămurire a dispozitivului Sentinţei Civile nr.238/18.03.2016, la cererea Euro Consult Project. Acest demers, cu scopul de a clarifica ce reprezintă suma la care a fost obligată Primăria Câmpulung, prin hotărârea din martie, s-a încheiat pe 10 iunie 2016, la cinci zile distanţă de câştigarea alegerilor de către Liviu Ţâroiu. Această nouă cerere a întreprinzătorului care a realizat reabilitarea Colegiului „Dinicu Golescu” a fost admisă de instanţă, care a decis că se „completează dispozitivul sentinţei, în sensul că obligă pe pârâtă să plătească reclamantei penalităţile de întârziere conform art. 11.3 şi art. 17.2 din contractul încheiat între părţi.” 

Autorităţile locale au dreptul să formuleze recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii Tribunalului Argeş, deşi este inutil, de vreme ce pe cea din martie au atacat-o la Curtea de Apel Piteşti şi au pierdut. Iar motivul pentru care au pierdut susţine teoria potrivit căreia Primăria plăteşte de pomană o liotă de jurişti. Recursul promovat pe 15 aprilie 2016 de municipalitatea condusă încă de Liviu Ţâroiu, ca viceprimar cu atribuţii de primar, şi înregistrat pe 20 aprilie 2016, la Curtea de Apel Piteşti, s-a judecat săptămâna trecută, pe 29 iunie 2016. Deznodământ dezamăgitor pentru plătitorii de taxe şi impozite câmpulungeni, din ai căror bani se achită constructorilor astfel de penalităţi, cum sunt cele solicitate de Dorel Geamănu: instanţa superioară a respins recursul ca tardiv formulat, nu ca nefondat! Aşadar, comunitatea este bună de plată aproape 3,3 miliarde de lei vechi unei firme „de-a casei”, care s-a bucurat din plin de avantajele colaborării cu instituţiile statului.

Geamănu, dat în judecată de conducerea fostului Minier 

Una dintre acestea este Liceul Tehnologic Auto, unde lui Dorel Geamănu i s-a încredinţat construcţia unui campus şcolar, care ar fi trebuit să coste 157 de miliarde de lei vechi! „Reabilitarea Grupului Şcolar Tehnologic Câmpulung”, inclusă în Programul de edificare şi construire de campusuri şcolare pentru unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, prin Hotărârea de Guvern nr.454/16 mai 2007, investiţie începută în 2008, ar fi trebuit să se încheie pe 8 martie 2009. Nu ştim cu certitudine suma cheltuită până în acest moment, în orice caz, peste 50 de miliarde de lei vechi, dar ştim cât îi mai trebuiau şcolii, toamna trecută, pentru a finaliza proiectul. „Conform Devizului General actualizat, valoarea actualizată a lucrărilor rămase de executat este de 10.131.575,02 lei, din care suma necesară pentru finalizarea lucrărilor la liceu este de 497.138,86 lei (sume cu TVA). Valoarea totală a contractului de lucrări, încheiat cu SC Euro Consult Project SRL, inclusiv actele adiţionale, este 15.698.014,68 lei, inclusiv TVA.”, precizează raportul Compartimentului Investiţii. „Lucrările începute şi nefinalizate în cadrul contractului – explică materialul Investiţiilor – sunt lucrări de reabilitare a parterului şi faţadei (executate în proporţie de 80%). De asemenea, în cadrul contractului sunt prevăzute a se executa două construcţii noi – sala de sport şi cămin de garsoniere pentru profesori – care nu au fost începute, din lipsa fondurilor.” Cu alte cheltuieli, prevăzute şi neprevăzute, suma estimată de proiectant pentru „rămăşiţa” de investiţie se ridică la 116,8 miliarde de lei vechi, adică 2,6 milioane de euro. 

Intenţiile conducerii unităţii de învăţământ erau de a accesa bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ai cărui beneficiari sunt autorităţile administraţiei publice locale. Până vin banii, dacă mai vin vreodată, Liceul Tehnologic Auto a dat în judecată cele două firme care au lucrat în cadrul contractului încheiat pe 7 martie 2008, Euro Consult Project SRL şi Conarg SA. Judecarea cererii a început pe 22 iunie 2015, însă acţiunea s-a lungit foarte mult, din cauză că specialistul desemnat de instanţă pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare în specialitatea construcţii a finalizat lucrarea abia în această primăvară, cu mare întârziere, drept pentru care a şi fost amendat de instanţă. Pe 6 iunie 2016, instanţa Tribunalului Argeş a hotărât să dea un termen mai lung, până pe 12 septembrie 2016, pentru ca părţile să ia cunoştinţă de conţinutul raportului de expertiză. Miza procesului ar reprezenta-o suma de 197.397 lei, asupra căreia reclamanta şi cele două pârâte nu s-au pus de acord.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!