Sorin Marinescu, inspector la Asistenţă Socială, a candidat din partea PMP
Angajatul Primăriei i-a făcut plângere părintelui primarului pentru ultraj, fiind înjurat şi ameninţat în timpul serviciului
Orgolii politice, campanie electorală, Facebook, unde poţi să “deşerţi” orice îţi trece prin cap, şi un simbol religios, o cruce montată la o răspântie, combinate, au generat un conflict la Albeştii de Muscel, între un candidat la Primărie şi tatăl câştigătorului alegerilor. Ameninţările de furt al banului public alternează cu ameninţările cu moartea, lansate de unul la adresa celuilalt. Sorin Marinescu, inspector de specialitate la Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei, a depus două plângeri, la Postul de Poliţie din comună şi la Poliţia Câmpulung, la adresa părintelui edilului şef. Motivul: l-a insultat în prezenţa colegilor de serviciu şi, mai grav, l-a ameninţat că-l omoară, nemaiavând nimic de pierdut la anii lui. De partea cealaltă, cel acuzat susţine că ar fi răspuns în acest fel din cauză că a fost provocat – şi nu o dată – iar, prin campania denigratoare dusă la adresa fiului, în rândul sătenilor şi pe internet, paharul a dat pe dinafară. În ziua cu pricina, în care şi-a dus mama la cimitir, a răbufnit. Vom încerca să prezentăm versiunile ambelor părţi într-o manieră obiectivă, respectând dreptul la opinie al amândurora, cu speranţa că vor avea înţelepciunea să stingă, ca doi oameni maturi, scandalul, înainte să-l încheie organele de anchetă sau instanţa.
„Bă, animalule! Fir-ai al dracului, cu mă-ta, de prăpădit! Puşcăriaşule!”
La câteva ore după incidentul din faţa Primăriei Albeştii de Muscel, Sorin Marinescu ne-a împărtăşit experienţa neplăcută cauzată de tatăl primarului, solicitând, totodată, redacţiei noastre ca povestea să fie făcută publică. Motivul îl constituie faptul că a ajuns la capătul răbdării din pricina ieşirilor sexagenarului, care se succed la intervale destul de dese şi la o amploare suficient de mare, încât să-l creadă în stare să pună în practică ameninţările proferate.
Vineri dimineaţă, în zi de mare sărbătoare creştină, la ora 09.45, Sorin Marinescu, aflat în timpul programului de lucru la Primărie, purta o discuţie în afara instituţiei cu alţi trei colegi de serviciu. Cei patru stăteau pe banca aproape lipită de zidul clădirii, când şi-a făcut apariţia tatăl primarului. „A trecut pe lângă maşini şi a venit direct la mine. Primele cuvinte pe care mi le-a spus au fost: „Bă, animalule! Fir-ai al dracului, cu mă-ta, de prăpădit! Puşcăriaşule! Eşti un puşcăriaş ca tac-tu!” Tata a făcut vreo doi ani de închisoare, acum treizeci de ani. A decedat acum doisprezece ani. Mi-a reproşat că nu ştiu ce am furat de la rudele lui şi m-a ameninţat că mă omoară. „O să te dezumflu eu, că eu mi-am trăit viaţa!”, mi-a mai strigat. Eu nu i-am spus decât să-şi vadă de treabă. „Nea Gelule, ce ai cu mine?” Că nu ştiu ce i-am făcut în campanie. Fiul lui era în Primărie, dar n-a avut curaj să iasă afară.”, a relatat firul evenimentelor produse cu gălăgie, care i-au scos la porţi pe unii dintre vecinii Primăriei. „Striga că mă termină, că mă omoară, că el şi-a trăit viaţa. Când vin la Câmpulung să-mi iau copilul de la şcoală, de la „Sfântul Iacob”, ţipă din curte, atunci când trec prin dreptul casei lui: „Fir-ai al dracului de prăpădit!”, îmi iese în faţa maşinii, urlând că mă omoară.”
Sorin Marinescu a recunoscut că între el şi primar au existat nişte neînţelegeri de serviciu, în vremea în care acesta din urmă era viceprimar, şi că a lucrat mai bine cu fostul primar Ionel Năftănăilă. La aceste diferende vechi s-a adăugat campania electorală, pe durata căreia fiecare a căutat să iasă în faţă, mai puţin cu lucrurile bune despre el şi mai mult cu cele rele despre celălalt, cum se întâmplă în majoritatea localităţilor, în perioadele dinaintea alegerilor. Actualul primar a fost candidatul PNL, câştigător pe 5 iunie 2016, iar Marinescu, cel al PMP. „Probabil, nu-i convine că au ieşit doi consilieri PMP şi că am revenit la serviciu, fiind suspendat o lună.”, a încercat acesta să găsească o explicaţie a întâmplării.
În plângerea pe care luni, 27 iunie 2016, a depus-o la Poliţia Câmpulung, Sorin Marinescu a reclamat, la adresa primarului, că i-a schimbat yala de la biroul din Primărie, bănuindu-l pe angajatul de la Asistenţă Socială că fură acte. „Biroul este deschis când vrea dânsul. În această perioadă, îmi lipsesc foarte multe adrese şi dosare.”, a precizat acesta în plângere. „Doresc să cereţi filmarea din acea zi, deoarece Primăria Albeşti deţine în parcarea instituţiei trei camere de filmat. Aştept răspunsul din partea dumneavoastră, deoarece doresc să merg în instanţă.”, a adăugat acesta în documentul înaintat comandantului Poliţiei Câmpulung. Rezumând, Sorin Marinescu se consideră ultragiat, ca funcţionar al statului, aflat în timpul serviciului, când a fost înjurat şi ameninţat de părintele celui care conduce cea mai importantă instituţie a comunei.
Cel acuzat susţine că a fost provocat prin campania negativă la adresa fiului
Cum era firesc, am cerut punctul de vedere al celui reclamat şi în sesizarea adresată redacţiei ziarului nostru, şi în plângerea către Poliţie. Acesta a recunoscut faţă de noi incidentul şi a detaliat de la ce a pornit. „Eu am făcut o cruce în interiorul unei troiţe (n.r. la capătul unei uliţe, care porneşte din dreptul casei sale). Şi m-a publicat (n.r. Sorin Marinescu) pe Facebook-ul ăsta, cu campania asta, că am furat un miliard şi ceva din bani publici! „Mă, nenorocitule, mă, animalule!”, aşa i-am spus! „De unde am luat eu banii, mă?!” Eu am făcut multe lucruri benevol, pentru sufletul meu. Vineri (n.r. în ziua conflictului), am avut înmormântarea mamei. Chiar urcam către casa ei. Când i-am văzut pe bancă, afară, pe ăia care mănâncă banii degeaba, stând degeaba… Pe Marinescu l-a angajat Năftănăilă. Tatăl lui a avut o condamnare de 17 ani de puşcărie. A lucrat la Abator, unde a păcălit o grămadă de lume, inclusiv pe mine. Dar a trecut aşa, că trebuia să merg pe la tribunal, să dau declaraţii… A făcut patru ani din 17. Eu am o reputaţie bună în comuna Albeşti. Copiii mei nu trebuie să-mi iasă din curte hoţi. Să intre cinstiţi şi să iasă cinstiţi.”, s-a apărat acesta, cum că reacţia sa a fost determinată de atacurile repetate la persoana fiului, dar şi la persoana sa.
Omul, autor al troiţei care îl întâmpină pe cel care intră în comună şi al unui număr însemnat de cruci sculptate în piatră de Albeşti, a susţinut că recunoaşte şi la audieri, când va fi chemat la Poliţie, vorbele pe care i le-a aruncat în faţă celuilalt: „Recunosc că aşa este. Nu mi-e ruşine de adevăr.” El şi soţia ne-au spus ce mâhniţi s-au simţit în momentul în care comuna a fost împânzită, pe perioada campaniei electorale, de fluturaşi conţinând neadevăruri despre fiul lor. Plus campania din mediul virtual, care nu mai contenea.
Interlocutorii noştri au insistat să mergem să vedem noua cruce realizată şi amplasată la intersecţie, care a înlocuit-o pe veche. Simbolul ar fi fost spart după ce a intrat cineva cu maşina în el. Ani buni, n-a mai fost refăcută, deşi nişte meşteri pietrari din comună s-au angajat c-o reconstruiesc. Atunci, tatăl primarului a preluat iniţiativa, nefiind la primul gest de acest fel. O cruce de aceeaşi dimensiune o are pregătită de doi ani pentru a o instala în Vârful Iezerului. „Este voluntariat, nu este plătit de nimeni. Aşa vrea sufletul meu! Eu fac ceva frumos ca să rămână şi el mă acuză că am furat banii!”, mărturisea acesta de la ce s-a iscat cearta. Aşadar, nu se poate spune că este un om fără frică de Dumnezeu, însă firea pătimaşă, alimentată şi de câte s-au spus şi s-au scris în campanie despre băiatul lui, l-a făcut să-şi piardă cumpătul. „Toate troiţele de pe cuprinsul comunei – că au mai făcut şi alţii, nu numai soţul – nu fac la un loc preţul despre care scrie acest băiat pe Facebook. Atunci… era şi ziua înmormântării, asta a fost situaţia. „N-am putut să rabd.”, mi-a spus soţul când i-am reproşat că ar fi trebuit să tacă atunci când a trecut pe lângă ei. Plus că scrisese atâtea şi atâtea despre băiatul nostru. Ştim şi noi cum este în campania electorală. Spune despre tine că eşti cel mai bun, cel mai frumos, cel mai harnic. Spune şi despre altul, dar să ai dovezi. Cel mai tare te doare când nu este adevărat. Soţul meu a făcut multe pentru comună şi de asta i-a fost ciudă.”, a întărit soţia.
Paharul neînţelegerilor dintre cele două familii a dat pe dinafară în momentul în care tatăl edilului şef s-a trezit cu acuzaţii de furtul a 1,2 miliarde, bani publici, pentru cea mai nouă cruce făcută de el şi amplasată în comună.
În momentul în care Poliţia va da un verdict în speţa nu tocmai uşoară, vom reveni cu finalul întâmplării de la Albeştii de Muscel.