Consiliul Local a fost constituit, s-a ales viceprimarul, ar fi cazul ca aleşii să treacă la muncă
La trei săptămâni distanţă de momentul alegerii aleşilor care vor conduce municipiul până în 2020, primarul şi Consiliul Local, din rândurile căruia a fost desemnat, prin vot, viceprimarul, au fost învestiţi în funcţiile încredinţate de comunitatea câmpulungeană pe 5 iunie 2016. PSD a dezamăgit profund în momentul în care a propus, aşa cum am anticipat, un viceprimar docil, pe care Liviu Ţâroiu să-l poată duce de nas. Un coleg cu şanse nule de a deveni vreodată primar, poziţie pentru care ar fi putut face „antrenament” din postura de secund al edilului şef. Mărgărin Blidaru, până vineri, director al Clubului Sportiv „Muscel”, a fost alegerea PSD-ului, asupra căreia membrii de partid s-au pus de acord cu o seară înainte de şedinţa de învestitură. Aşadar, a triumfat dorinţa primarului de a nu avea un vice care să-i stea precum ghimpele în coastă, crescând în imagine şi concurându-l peste patru ani. Punând un om din propriul partid, nu de la partenerul ALDE, PSD şi-a asigurat funcţia supremă, în caz că se repetă experienţa pierderii primarului, prin care a trecut PNL cu Călin Andrei. Ce intrigă, însă, este de ce social-democraţii, deşi aveau din ce alege, inclusiv dintre cei agreaţi de Ţâroiu, a optat pentru navetistul Mărgărin Blidaru, care, după ce a rostit jurământul, a şi ridicat o primă pretenţie: să i se asigure locuinţă de serviciu. Exceptându-i pe Constantin Ivan şi Nicolae Dumitrescu, restul nu reprezentau un pericol pentru actualul şef al Executivului, care, cu siguranţă, îşi doreşte să fie şi viitor. Trecem peste această decepţie cu care debutează mandatul 2016-2020 – un viceprimar stabilit la Piteşti – pentru a prezenta cum a decurs ceremonia de depunere a jurământului, programată pentru vineri, 24 iunie 2016, în prezenţa prefectului Cristian Soare, a subprefectului Emilian Dragnea şi a celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ion Mânzână şi Simona Brătulescu, însoţită de colegul Aurel Iacşa. Preşedintele CJ Argeş, Danu Manu, care a participat la evenimentul de la Curtea de Argeş, a fost reţinut de o întâlnire cu primarii din zonă.
Prefectul a dorit ca la Câmpulung să fie cea mai scurtă şedinţă. În realitate, a fost cea mai lungă
Indiferent cât de nefericită a fost alegerea partidelor în materie de candidaţi deveniţi aleşi locali, festivitatea de învestire rămâne un eveniment, care se cuvenea a fi tratat cu respect. N-au făcut-o o parte dintre perdanţii alegerilor, liberalii, al căror comportament, deplasat la un moment dat, a umbrit importanţa şi sobrietatea unei formalităţi, care va rămâne, ne place sau nu, în istoria localităţii.
În afară de cei mai importanţi oameni ai judeţului, au fost prezenţi în sala mare a Primăriei membri ai partidelor care au reprezentanţi în Legislativul municipal, foşti consilieri, care au ratat (şi) acest mandat, şefii instituţiilor subordonate, angajaţi ai Primăriei. De la PSD, sosit cu cea mai mare galerie, nu puteau lipsi deputatul Gheorghe Marin şi proaspătul consilier judeţean Maria Cotenescu, dar şi prima doamnă, Daniela Ţâroiu. La prezidiul întrunirii s-au aflat prefectul Cristian Soare şi subprefectul Emilian Dragnea, coordonatorii acţiunii, în prezenţa cărora s-au consumat etapele ceremoniei, decanul de vârstă al noului Consiliu, Constantin Staicu (68 ani), şi cei mai tineri colegi, Andreea Nora Fărcăşanu (37 ani) şi Lucian Ionescu (34 ani), pentru a treia oară consecutiv, cel mai tânăr consilier local de la Câmpulung.
Instruit de secretarul Ghinea în privinţa paşilor ce trebuiau parcurşi, dar avându-i ca sufleori pe prefect şi subprefect, novicele Constantin Staicu s-a descurcat binişor în calitate de prezentator al punctelor incluse pe ordinea de zi, apoi ca preşedinte al primei şedinţe a Consiliului Local din acest mandat. Pentru început, s-a constituit o comisie de validare avându-i în componenţă pe: preşedintele Cornel Băjan şi secretarul Marin Stanciu (PSD), Bogdan David (PNL), Manuel Zenovie (ALDE) şi Constantin Staicu (PAM), ca membri. În sala alăturată, comisia a analizat dosarele celor propuşi pentru validare şi a întocmit procesul verbal. În timpul de aşteptare, prefectul a lansat un îndemn ca procedura să decurgă într-un ritm alert. Asta pentru că, de la Câmpulung, conducerea Prefecturii era aşteptată la Dragoslavele, unde urmau să fie învestiţi primarul liberal şi Consiliul Local. “La Topoloveni, şedinţa de constituire a durat o oră şi lucrurile au mers perfect. La Mioveni, a fost undeva la 58 de minute, la Curtea de Argeş, 55 de minute şi sunt convins că la Câmpulung o să terminăm în 53 de minute, ca să fiţi pe primul loc.”, a fost încercarea eşuată a prefectului de mobilizare a participanţilor, în ideea de a se încadra în timpul propus de acesta. În realitate, şedinţa a ţinut 75 de minute, deci, tot ultimii ne-am plasat la nivelul judeţului, aşa cum am fost programaţi, la coada tuturor localităţilor urbane.
Nu a fost luat în seamă nici apelul subprefectului adresat membrilor Consiliului Local de a sta adunaţi, în primele rânduri ale sălii. Asta pentru că liberalii s-au aşezat în spate, la distanţă de pesedişti, care s-au amestecat cu susţinătorii ale căror servicii au cântărit greu în campanie. Cazul Spitalului, al cărui manager s-a postat în primul rând, alături de deputatul Marin şi vicepreşedinţii CJ Argeş.
Aleşii au depus jurământul în varianta scurtă
Pentru ca cititorii să înţeleagă ce se întâmplă la un astfel de eveniment, vom prezenta succint etapele unei proceduri, care, dată fiind graba liderilor judeţului, din cauza ceremoniei programate după cea de la Câmpulung, a fost simplificată. După analiza dosarelor aleşilor, preşedintele comisiei de validare, Cornel Băjan, a citit procesul verbal, din care a rezultat că cei 19 sunt „curaţi”, fiind întrunită condiţia legalităţii alegerii lor şi cea a inexistenţei cazurilor de incompatibilitate. Apoi a fost rostit numele fiecărui consilier local, care, prin vot al colegilor, s-a considerat ca validat. Pasul următor: depunerea jurământului, în varianta scurtă. Pentru a se „salva” timpul, n-a mai rostit fiecare consilier jurământul, ci l-a citit secretarul Ghinea pentru toţi, o sigură dată, iar aceştia au spus doar „Jur”, cu mâna pe Biblie şi Constituţie. Câţiva şi-au făcut semnul crucii şi au întărit: „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Au semnat jurământul şi asta a fost tot.
Apoi s-a adoptat hotărârea de constituire a Consiliului Local Câmpulung. Din acest moment, fiind legal înfiinţat, de la şedinţa de constituire, s-a trecut la prima şedinţă de lucru a Legislativului municipal, prezidată tot de Constantin Staicu. Prefectul a dat citire Sentinţei civile nr.1249 din 15 iunie 2016, prin care primarul ales, Liviu Ţâroiu, a fost validat de Judecătoria Câmpulung. Acesta a depus jurământul în faţa Consiliului Local şi a comunităţii câmpulungene: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea, pentru binele locuitorilor municipiului Câmpulung. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Noul primar s-a angajat faţă de cetăţeni că-şi va respecta promisiunile asumate în campania electorală, angajament care nici nu este greu de respectat, întrucât prea multe nu a promis.
Două propuneri de viceprimar: Mărgărin Blidaru – PSD şi Ionel State – PNL
Pentru funcţia de viceprimar au existat două propuneri. PSD-iştii, aşa cum conveniseră cu o seară înainte, l-au nominalizat, prin vocea Esterei Ambruş, pe Mărgărin Blidaru, iar, din partea PNL, Bogdan David l-a propus pe Ionel State. Pentru derularea procedurii votului secret, a fost amenajată în spatele sălii cabina de vot, unde, la intrare, fiecare consilier a primit un buletin, pe care figurau cele două nume. Nicio surpriză la contabilizarea opţiunilor: Mărgărin Blidaru, 12 voturi, fiind ales de cei zece PSD-işti şi cei doi consilieri ALDE, iar Ionel State, 7 voturi, provenite de la cei 6 liberali, plus unul de la PAM.
O ultimă chestiune de îndeplinit a constat în votarea comisiilor de lucru ale Consiliului Local, doar ca titulatură şi număr de membri, rămânând ca aleşii să stabilească ulterior componenţii lor:
=Comisia nr.1: Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului (5 membri);
=Comisia nr.2: Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură (5 membri);
=Comisia nr.3: Comisia pentru servicii şi comerţ, agricultură şi industrie (3 membri);
=Comisia nr.4: Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, sportive şi de agrement (3 membri);
=Comisia nr.5: Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţii cetăţenilor (3 membri).
La finalul formalităţilor parcurse rapid, în comparaţie cu învestirile precedente, care nu durau mai puţin de două ore, subprefectul a propus fotografia de grup, moment în care cel care voia să conducă municipiul, din partea PNL, şi-a dat arama pe faţă. Ranchiunos pe succesul PSD, acesta a refuzat să se alăture colegilor din Consiliu, pentru poza propusă de subprefect. Din păcate, la fel a procedat şi Anca Dumitrescu. Au salvat onoarea PNL Ionel State, Cristi Creţu, Silviu Mănescu şi Lucian Ionescu, deşi au avut ezitări şi unii dintre ei, din cauza atitudinii de neînţeles a liderului de partid.