Dezinteresul pentru vot, atitudine considerată ea însăşi un vot generat de scârba faţă de cei care dau din coate în scop de căpătuială, continuă să se manifeste şi în ceea ce priveşte persoanele politicienilor care vor conduce Câmpulungul în formula lărgită. Adică viceprimarul şi consilierii locali. E bine că măcar lumea ştie cine a ieşit primar. În rest, după cum am constatat în cele trei săptămâni trecute de la alegeri, mulţi habar nu au ce partide au intrat în Consiliu, câţi reprezentanţi are fiecare, câştigător cu zece aleşi sau cu unul, cine a rămas pe dinafară. În cazul municipiului, este justificată sila provocată cetăţenilor a căror opţiune a fost „nu votăm!”, îndemnul plimbat în mediul virtual, care n-a mai funcţionat după schema de la prezidenţiale.
Oricine ar fi ieşit primar ar fi urmărit aceleaşi interese: să-şi înfigă oamenii directori şi şefi în instituţiile subordonate, să-şi angajeze relaţiile pe posturile disponibile la stat, să le dea locuinţe în blocurile VIP, lângă piscină, şi alte avantaje de care se bucură membrii partidului aflat la conducere, rubedeniile şi amicii acestora. Credeţi că gâlceava electorală, iscată pe tema angajărilor la Spital, a fost din dorinţa unei selecţii corecte a candidaţilor? Cel mai probabil, nu justeţea rezultatului concursurilor a stat la baza revoltei liberale, ci teama că apucă să facă angajările PSD, şi nu PNL. „Datul la gioale” n-are legătură cu grija pentru binele public, ci cu înhăţarea unor „mine de aur”, cum sunt Pieţele, despre care au existat permanent bănuieli că scot o avere colosală, numai din parcarea complexului comercial, deşi hârtia contrazice suspiciunea. Cum este conducerea Edilului, care va fi disponibilă la încheierea mandatului actualului director. Cum este conducerea Spitalului, de asemenea, vacantă din primăvara anului viitor. Cum sunt şcolile (este adevărat, contează şi deznodământul parlamentarelor), serviciile din Primărie care au nevoie de directori, cum sunt investiţiile de zeci de miliarde beneficiare de finanţare de la bugetul local, în jurul cărora roiesc constructorii agreaţi de un partid sau altul.
Câmpulungenii au înţeles ori au simţit reala motivaţie a candidaţilor şi au lipsit masiv la vot. Astfel a fost posibilă accederea în Consiliul Local a unui număr peste aşteptările tuturor, inclusiv ale lor, de aleşi de la PSD. Cei zece social-democraţi, care formează o majoritate simplă, îi au de partea lor pe Sergiu Cicu şi Manuel Zenovie, de la ALDE, în temeiul protocolului naţional. Cine va forma Opoziţia? Cei şase consilieri PNL, de partea cărora se va afla piesa unică a PAM-ului, partidul cu care “au luat leapşa” doi foşti componenţi ai Legislativului 2012-2016. Telespectatorii vor fi privaţi de mesajele pro-plebe ale voluntarului Ionică Udrea, ale cărui salturi dintr-o formaţiune politică într-alta l-au lăsat fără funcţie. A păţit-o la fel Dan Şipoteanu, care chiar dacă nu lăsa PRM pentru PAM, tot pe dinafară rămânea. Idem pentru Lucaciuc, care a făcut prostia să lase PSD-ul, pe unde hoinărise după “ejectarea” lui din PRM, în favoarea UNPR-ului, apoi a PAM-ului, de dragul funcţiei de preşedinte, care nu i-a adus-o şi pe cea de consilier local.
În schimb, este un eşec pentru Legislativ ratarea mandatului 2016-2020 de către George Bălan, căruia „România Mare” nu i-a priit deloc după demisia din PSD. Contabilizând pierderile, impropriu spus „pierderi” în cazul celor mai mulţi dintre cei de care, slavă Domnului, am scăpat, noua legislatură nu-i mai are în componenţă pe liberalii Iustinian Stănescu, Constantin Chiţulescu, Radu Sălcescu, Emilian David (toţi de la vechiul PNL), Ion Dumitraşcu şi Marian Vlad (de la fostul PDL), peremiştii George Bălan şi Dan Şipoteanu, convertit la „spartul târgului” la doctrina Partidului pentru Argeş (mai puţin pentru Muscel) a lui Mircea Andrei, foştii PPDD-işti Ionică Udrea şi Marin Ciobanu, ambii reorientaţi politic pe parcursul mandatului, primul ca efect al fuziunii, devenind UNPR, apoi ca efect al lipsei de inspiraţie, trecut la PAM, iar cel de-al doilea optând pentru o independenţă cu parfum de PNL. Punând-o la socoteală şi pe Maria Cotenescu, devenită consilier judeţean, 11 din vechiul Consiliu nu se mai regăsesc în cel nou. Este un pas înainte, pentru care ziarul nostru a insistat la partide şi electorat să aibă curaj să-l facă: partidele să pună alţi oameni pe liste, iar electoratul să evite listele partidelor fidele “insectarelor” mucegăite.
Ca o concluzie a alegerilor locale 2016: PNL-ul a fost decimat, rămânând şi fără primar, şi fără jumătate din lotul de consilieri. Câştigul PNL-ului, al Consiliului şi al Câmpulungului va fi, sperăm, prezenţa în echipa liberală a dr.Silviu Mănescu. PSD-ul aduce, graţie numărului de mandate câştigate, cele mai multe noutăţi, nouă la număr, deşi Constantin Ivan nu este la prima experienţă. ALDE şi PAM sunt ele însele noutăţi, însă mireasa ALDE are şi ceva vechi (pe Zenovie), dar şi ceva nou (pe Cicu), şi ceva albastru (culoarea siglei), şi un mire potent (PSD-ul). Iar PAM-ul ni l-a oferit pe Constantin Staicu, intrat în Consiliu cu tractorul pe GPL.