3.5 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Alegeri pe sănătatea noastră

Laitmotivul unei campanii anoste, pe care a agitat-o (doar) virtual candidatul ţărănist, fără, însă, a beneficia de replică din partea destinatarilor, l-a constituit sănătatea noastră. Fizică şi mintală. Noutatea alegerilor 2016 – probabil că singura, exceptând restricţiile impuse de lege pe durata campaniei şi maniera de votare, care a permis monitorizarea on-line a prezenţei – a constat în apariţia medicilor în preajma politicienilor. Toată suflarea câmpulungeană îi cunoaşte pe doctorii care lucrează la Spitalul Municipal, fiindu-le, probabil, pacienţi unora dintre ei. Lumea are încredere în opinia lor. Pe această încredere a electoratului în oamenii care i-au scos dintr-un necaz pricinuit de o problemă de sănătate au mizat şi candidaţii, care s-au afişat în preajma unor specialişti în domeniul medical, cu notorietate pe plan local, în scopul atragerii de electorat. Primul care a făcut inteligenta mişcare a fost liberalul Bogdan David, care a beneficiat de susţinere din partea a doi doctori buni: Silviu Mănescu şi Valerian Iosifescu, în ordinea cooptării lor în echipa PNL. Silviu Mănescu, extrem de cunoscut datorită clinicii private pe care o manageriază, are şi un precedent în familie, în ceea ce priveşte politica şi administraţia publică locală. Tatăl său, medicul Vasile Mănescu, de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc, în decembrie,  16 ani, a fost un susţinător al ideii de implicare în luarea deciziilor la nivelul comunităţii, candidând şi câştigând un loc în Consiliul Local. 

În afară de cariera profesională şi politică a ilustrului său înaintaş, pe care alegătorii de vârsta a doua şi a treia şi-l amintesc încă foarte bine, liberalii şi-au pus nădejdea în prezenţa dr.Silviu Mănescu pe lista de candidaţi (pe care nu l-au convins uşor să accepte să candideze, omul, realizat pe toate planurile, neavând de ce să intre în „mocirla” politicii) datorită publicului numeros, care se perindă la Clubul Sănătăţii, vorba românului, ca la pârâul de leac. Puhoi de pacienţi apelează la serviciile acordate la centrul medical particular, semn că proprietarul său este un om cunoscut şi căutat, ceea ce nu putea fi decât un avantaj pentru PNL. Şi pentru orice partid ale cărui şanse de reuşită cresc atunci când prezintă cetăţenilor persoane valoroase, pregătite, cu cariere impresionante. 

Al doilea as din mâneca lui Bogdan David a fost dr.Valerian Iosifescu, anunţat, înainte de campanie, drept consilierul în chestiuni de sănătate al primarului liberal. David, însă, nu l-a „exploatat” la adevărata capacitate pe dr.Iosifescu în avantajul său, mai cu seamă că acesta avea o motivaţie solidă, pe care şi-a exprimat-o fără echivoc: înlăturarea şefilor din categoria „gunoaielor”, majoritatea provenind din acelaşi partid, care au ruginit în funcţii şi, odată cu ei, şi instituţiile la conducerea cărora au fost uitaţi. Aşadar, voturile obţinute de David se datorează masiv celor doi magneţi de electorat, care pune bază, aşa cum am precizat, pe judecata lor.

Cunoscut ca adept şi membru PNL, pe a cărui listă a şi candidat, în trecut, la Consiliul Local, chirurgul Nicolae Benga a acceptat să-i fie asociată imaginea cu PNŢCD. Pe contul de socializare al lui Marius Dumitrescu a fost postat un interviu acordat de Benga unuia dintre subalternii candidatului ţărănist, în care acesta vorbeşte despre Spitalul Câmpulung. De altfel, colegii liberali făcuseră pe mesagerii nemulţumirilor lui Benga în faţa Executivului condus de Ţâroiu şi a managerilor Spitalului, ca motiv al demisiei acestuia. Pentru ca acum să-l regăsim pe Benga în campania Partidului Naţional Ţărănesc, deşi, dacă, într-adevăr, dorea să împărtăşească publicului muscelean experienţele neplăcute trăite la Spital, ca să afle lumea ce se întâmplă în instituţie, putea să convoace o conferinţă de presă. 

Cel mai puternic a „speculat” electoral subiectul sănătăţii câmpulungene PSD, care are o grămadă de doctori de partea sa, unii în funcţii de conducere, incluşi şi pe lista de candidaţi. Nu mai insistăm asupra fricţiunilor din Consiliu, dintre PNL şi PSD, cu participarea directorilor unităţii medicale, pe tema Spitalului, care, sperăm, vor rămâne de domeniul trecutului. Punctăm doar faptul că, la ultimul marş de campanie, social-democraţii i-au scos pe doctori în linia întâi, cât au defilat în centrul municipiului, prin bălţile bulevardului, după o ploaie zdravănă. Soţii Victoria şi Stelian Belu, el, şeful Secţiei Chirurgie, ea, medic cardiolog şi reprezentanta fostului şi actualului primar Liviu Ţâroiu în Consiliul de Administraţie al Spitalului, şi-au exprimat public susţinerea pentru acesta, prin participarea la marş. Am remarcat-o şi pe doctoriţa radiolog Cristina Ghica lângă omul PSD-ului, care, înconjurându-se de câţiva doctori foarte cunoscuţi, s-a aliniat trendului campaniei 2016.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!