20/04/2025

Angajarea a trei şefi în Primărie, o ultimă înţelegere între PSD şi PNL încălcată

Social-democraţii din Consiliul Local au lăsat să se înţeleagă, la ultima întrunire din acest mandat, că foştii parteneri politici, cu care au pornit la drum, în 2012, au încălcat încă o „înţelegere”: amânarea intenţiei de ocupare a unor posturi de şefi din Primărie până după alegeri. Altfel spus, noul primar, oricare ar fi acela, PNL sau PSD, să ceară Consiliului aprobarea condiţiilor, să organizeze concursul şi să-l aleagă, în urma probelor, pe cel mai bun dintre candidaţi. Nu este niciun secret că omul este, de prea multe ori, ales dinainte, iar criteriile de examinare sunt făcute în aşa fel încât să i se potrivească celui despre care se ştie că va fi câştigătorul. Nu spunem că aşa se va întâmpla şi cu posturile de directori disponibile în Primărie, dar nu ne-ar mira deloc dacă „tradiţia” va fi respectată. O ultimă înţelegere trădată de liberali, după cum consideră fosta jumătate USL-istă, priveşte renunţarea în perioada de campanie electorală la planurile de instalare a unor oameni pe locurile cu pricina. De partea cealaltă, grupul PNL, în frunte cu şeful Executivului, se apără cum că nu se scoate, momentan, niciun post la concurs, ci doar se pregăteşte terenul, în ajutorul viitorului primar, care va găsi formalităţile pregătite. Unul dintre şefii pe „făraş”, de care actuala conducere a Primăriei a dorit să scape, este Auraş Ghiţă, coordonatorul Poliţiei Locale, împiedicat de condiţiile impuse să se înscrie la examenul pentru funcţia ale cărei prerogative le-a îndeplinit timp de peste cinci ani. 

Dacă câştigă PSD, Ghiţă rămâne

Deşi nu s-a spus pe faţă, convenţia dintre PNL şi PSD ar fi fost următoarea: voi, liberalii, nu vă atingeţi de funcţia lui Auraş Ghiţă, în alte vremuri, component al listei de candidaţi a PSD-ului la Consiliul Local; iar voi, PSD-iştii (cât a fost Liviu Ţâroiu purtătorul atribuţiilor de primar), nu scoateţi la concurs postul de director economic al Primăriei, rămas vacant după pensionarea Gheorghiţei Nestor. În prezent, şefa Economicului, din postura de contabil şef, este Roxana Bragă, căreia i s-a reproşat de către PSD că este o apropiată a lui David şi a PNL-ului. De altfel, Ţâroiu este sigur că funcţia de director economic i s-a promis contabilului şef. La ultima şedinţă de Consiliu Local, Liviu Ţâroiu a dat de înţeles că el a respectat înţelegerea cu Bogdan David. Nu şi acesta din urmă, care, cum s-a văzut primar, a trântit pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privitor la şeful Poliţiei Locale. 

Înainte de a purcede la dezbaterea ordinii de zi, Maria Cotenescu a avut o încercare de salvare a poziţiei lui Auraş Ghiţă, până la alegeri, când, în caz de succes al PSD-ului, va fi sigur abandonată ideea găsirii unui şef al Poliţiei Locale. Aceasta a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. „Am spus că nu facem nimic până când nu vor veni noul Legislativ şi noul primar. Sunt mai multe posturi de scos la concurs şi atunci le vom rezolva pe toate, pentru că nu mi se pare corect…”, a divulgat aceasta o parte a „armistiţiului” PSD-PNL privitor la şefii protejaţi de o parte şi de cealaltă. 

Prima tentativă a acesteia de a-şi convinge colegii în majoritate susţinători ai lui David şi ai iniţiativelor sale să-l păsuiască pe Ghiţă, care scapă de superiorul căutat de liberali, dacă aceştia pierd alegerile, a eşuat. „Este punctul introdus de mine, când ajungem la el, aveţi dreptul să cereţi amânarea ori scoaterea de pe ordinea de zi.”, a replicat sec David. 

Sunt scoase la concurs şi posturile de arhitect şef şi director economic

Când dezbaterea a ajuns la acest subiect, Maria Cotenescu a reluat doleanţa de la începutul şedinţei, pe motiv de inechitate între modalitatea de ocupare, prin condiţiile impuse, a acestui post şi a celorlalte vacante. Cel de arhitect şef şi cel de director economic. PSD-ista a reclamat faptul că, prin cerinţele legate de studii, Consiliul Local îl privează pe coordonatorul serviciului să participe la concurs. În faţa acestei acuzaţii, David s-a apărat prin faptul că el n-a făcut altceva decât să schimbe numele lui Liviu Ţâroiu cu numele lui pe proiectul întocmit de fostul viceprimar. „N-am umblat la nicio condiţie. Este materialul făcut de domnul Ţâroiu, pe care nu l-a băgat pe ordinea de zi. Celelalte două posturi, de director economic şi arhitect şef, sunt scoase la concurs, în momentul de faţă. N-au trecut prin Consiliu, căci nu era nevoie. Nu există niciun post de şef nescos la concurs.”, a explicat acesta. 

Ţâroiu, spre care a fost dirijată responsabilitatea iniţierii proiectului de hotărâre, care îl lasă fără atribuţiile de lider pe actualul coordonator al Poliţiei Locale, a povestit cum s-a înţeles cu David să nu facă nicio selecţie de şef de serviciu în această perioadă agitată. „Când am vrut să scot la concurs cele două posturi (…), am avut o convenţie cu domnul David că nu era momentul şi să aşteptăm să se ţină alegerile.”, a precizat Ţâroiu, pe care liberalul s-a văzut obligat să-l aprobe, nuanţând, însă, subiectul pactului: organizarea examenelor după alegeri. Altfel spus, în opinia lui David, el nu încălca termenii angajamentului dacă pregătirile se făceau înainte de alegeri. „Nu vreau ca viitorul primar, în speţă eu, să lucreze câteva luni fără directori în Primărie, cum s-a întâmplat până acum.”, şi-a motivat acesta graba de a face câţiva paşi înainte de verdictul electoratului. Abţinerile la vot ale lui Ţâroiu şi Cotenescu, solidari cu colegul de partid Ghiţă, au fost simbolice, majoritatea decizând cadrul în care va fi organizat controversatul concurs evitat, de dragul armoniei în USL, de Călin Andrei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!