Un proiect demarat toamna trecută, prin predarea clădirii fostei grădiniţe care a funcţionat pe variantă, în apropierea sediului Electrica, a fost inaugurat de iniţiatori, Asociaţia „Autism, Terapie, Sport şi Arte” Argeş, din Piteşti, în colaborare cu Primăria Câmpulung, marţi, 17 mai 2016. Preşedinta asociaţiei, colege, voluntari, parteneri, părinţi ai copiilor beneficiari de tratament de specialitate, actualul şi fostul şef al administraţiei publice locale, Bogdan David şi Liviu Ţâroiu, precum şi un reprezentant al Consiliului Judeţean, care a preluat sarcina achitării salariilor unei părţi dintre angajaţii asociaţiei, au apărut în faţa publicului muscelean cu o facilitate nesperată, care îi scuteşte pe solicitanţi de drumurile la Piteşti: Centrul de Zi pentru copiii cu autism şi alte tulburări neuropsihomotorii. În afară de imobilul cu care au contribuit în cadrul asocierii, autorităţile locale s-au angajat să asigure funcţionarea centrului, suportând plata utilităţilor.
O oră de terapie – 35 lei, 40 de ore săptămânal – 1.400 lei, o lună – 5.600 lei
Anul trecut, pe 13 octombrie, Asociaţia „Autism, Terapie, Sport şi Arte” Argeş – Piteşti, reprezentată prin Ana Florina Dumitrescu, în calitate de preşedinte, s-a adresat Primăriei Câmpulung, în vederea deschiderii unui punct de lucru în municipiu. Pentru aceasta, avea nevoie de un imobil, pe care autorităţile locale l-au identificat numaidecât: fostul local al grădiniţei situate pe strada Grigore Alexandrescu, peste drum de sediul societăţii Electrica. Clădirea nu putea fi pusă la dispoziţia asociaţiei piteştene decât printr-o hotărâre a Consiliului Local, care, în şedinţa ordinară din 29 octombrie 2015, a fost de acord cu predarea ei, în cadrul unei asocieri.
Mai multe despre activitatea iniţiatorilor acestui proiect aflăm din raportul întocmit de Serviciul Juridic al Primăriei, care a susţinut proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice la finele lui octombrie. „Asociaţia „Autism, Terapie, Sport şi Arte” Argeş Piteşti are drept scop principal asigurarea accesului persoanelor cu autism şi nu numai la o terapie de specialitate, pornind de la premisa că este condiţia necesară şi obligatorie, care poate duce la îndeplinirea tuturor celorlalte obiective ce ţin de incluziunea socio-educaţională. Activitatea ATSA Argeş este susţinută din fonduri proprii ale membrilor fondatori. Părinţii îşi achită contravaloarea orelor de terapie, fiecare copil din asociaţie lucrând zilnic între 2-8 ore. Asociaţia oferă gratuit 1 oră pe zi de terapie fiecărui copil. O oră de terapie costă 35 lei, 40 de ore săptămânal înseamnă o sumă de 1.400 lei, pe lună însemnând 5.600 lei. Printre copiii beneficiari ai terapiilor derulate în cadrul asociaţiei sunt şi copii cu autism din Câmpulung şi zona înconjurătoare. Deschiderea unui punct de lucru al asociaţiei la Câmpulung ar fi benefică pentru menţinerea legăturilor cu părinţii, familia lărgită şi cu şcoala, parteneriatul dintre toţi factorii sociali implicaţi în recuperarea şi integrarea copiilor cu autism, fără să mai menţionăm economiile financiare pe care familiile acestor copii le-ar face scutind cheltuielile de transport.”
Din acest motiv, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe: asocierea dintre Municipiul Câmpulung şi asociaţia menţionată, scopul parteneriatului reprezentându-l deschiderea punctului de lucru în Câmpulung; darea în folosinţă gratuită către asociaţie a imobilului situat pe variantă, în vederea amenajării şi desfăşurării activităţii, plus plata utilităţilor de către autorităţile locale; împuternicirea viceprimarului să negocieze şi să semneze contractul de asociere. Asociaţia se angaja să asigure personalul de specialitate, inclusiv pregătirea acestuia atunci când situaţia o impunea.
Şcolile, îndemnate să integreze copiii cu astfel de probleme
La o jumătate de an distanţă de votul dat în Consiliul Local pentru funcţionarea acestei activităţi la Câmpulung, marţi, 17 mai 2016, s-a tăiat panglica inaugurală a Centrului de Zi pentru copiii cu autism şi alte tulburări neuropsihomotorii, Sucursala Câmpulung, din strada Grigore Alexandrescu nr.13. Oficiile festivităţii de deschidere a centrului le-au revenit gazdelor, viceprimarului cu atribuţii de primar Bogdan David şi preşedintei asociaţiei, Ana Dumitrescu. „Avem un centru la Piteşti şi ne-am hotărât să venim în întâmpinarea copiilor cu nevoi speciale din municipiul Câmpulung. Aici am găsit o deschidere foarte largă din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Alături de mine este Bogdan David, care ne-a sprijinit foarte mult. Am obţinut această clădire în folosinţă gratuită, într-un parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local, pe o perioadă de cinci ani, unde copiii vor beneficia de terapii de specialitate. La centrul din Piteşti avem 30 de copii cu nevoi speciale, de care ne ocupăm, 10 terapeuţi, patru salarii fiind asigurate prin sprijinul Consiliului Judeţean. Sperăm ca, începând cu 1 iulie, şi la Câmpulung să ne susţină plata a trei salariaţi. Copiii vor beneficia şi de terapii gratuite.”, şi-a prezentat intenţiile preşedinta asociaţiei, care este mama unui băieţel în vârstă de opt ani diagnosticat cu autism.
Aceasta i-a prezentat pe câţiva dintre partenerii săi în acţiunile specifice: Elena Pârvu, director la grădiniţa specială, Narcis Sima, care lucrează de 13 ani în domeniu şi care a asigurat că părinţii copiilor din Câmpulung vor avea parte de un training gratuit efectuat împreună cu el, profesorul Ana Ene, de la Facultatea de Kinetoterapie a Universităţii Piteşti.
La Câmpulung, cel mai important colaborator de până acum a fost şi rămâne Bogdan David, care s-a implicat în munca de renovare a localului fostei grădiniţe. „A fost un proiect pe care l-am derulat împreună cu doamna Ana Dumitrescu. Mulţumesc Consiliului Local că a avut înţelepciunea de a pune la dispoziţia asociaţiei clădirea, în mod gratuit. Autismul este un subiect sensibil, pe care îl înţeleg cei care sunt implicaţi direct. Până să ne lovim de el, nu-l băgăm în seamă când auzim la televizor sau citim în ziare, pentru că nu ştim. După ce ne dăm seama ce înseamnă, suntem mai atenţi la acest lucru. Câmpulungul avea nevoie de acest centru, copiii din Câmpulung au nevoie de terapie pentru a se recupera. Am vorbit mai devreme cu Sister Kathleen şi felicit Şcoala „Sfântul Iacob”, pentru că reuşeşte să integreze copii cu aceste probleme. Sper să-i urmeze exemplul şi celelalte şcoli şi să reuşească să integreze copii cu probleme în sistemul de şcolarizare de stat. Să dea Dumnezeu să aibă rezultatele scontate copiii care fac terapie în acest centru!”, a afirmat viceprimarul Bogdan David.
Asociaţia a câştigat un proiect în valoare de 50.000 de franci elveţieni şi intenţionează ca, de la 1 iulie, să deschidă încă un centru la Piteşti, în cadrul căruia 25 de copii vor beneficia, timp de un an, de terapii gratuite.