Popii trag tare să ajungă în Consiliile Locale. Răsfoind sutele de liste de aspiranţi la titlul de „domnul consilier”, am dat de câţiva slujitori ai Domnului, care au şanse să le fie gâdilat orgoliul de către enoriaşii votanţi cu apelativul „părinte consilier”. Cel mai apropiat exemplu îl avem la Lereşti, unde preotul Moise Pahonţu, paroh în comună, candidează, din poziţia de independent, la Consiliul Local. Alt independent în sutană s-a înscris în cursa electorală la Rucăr. Ion Sebastian Arsulescu doreşte să se facă util comunităţii, nu numai prin serviciile oferite la biserică, de unde înalţă rugi spirituale către divinitate, ci şi prin prestaţiile în Legislativul comunal, de unde se înalţă rugi “materiale” către divinii de la Consiliul Judeţean. Cam atât cu independenţa popimii, căci ceilalţi colegi de breaslă care se văd (asta pentru că unii au mai fost) în sfatul înţelepţilor au carnet de partid. Unul dintre aceştia este popa Ion Fuscel, consilier local cu state vechi la Vlădeşti, poziţionat pe lista PSD-ului al doilea după primarul în funcţie, Cristian Hristu Dică. Dacă lumea îl votează tot pe el, Fuscel are şanse să devină viceprimar, căci actualul, Gheorghe Făgărăşanu, a plecat la PAM.
Alt părinţel PSD-ist îl dibuim pe lista aleşilor propuşi de partidul sus-numit în comuna Ţiţeşti. Părintele Haralambie Sonel Negoescu. PSD-ul are ajutor de sus şi la Dâmbovicioara prin prezenţa între cei aleşi a lui Gheorghe Rădulescu, de profesie preot. La fel la Mihăeşti, unde locul şase i-a fost rezervat părintelui Constantin Marcel Popa. Era cât pe ce ca social-democraţii să-şi mărească alaiul de sacerdoţi cu omul ales pentru şefia Primăriei Bughea de Sus. Tânărul de 38 de ani, pe numele său Dragoş Beldugan, n-a îmbrăcat straiele preoţeşti, dar a urmat Teologia, orientându-se către o afacere privată în detrimentul altarului. Nu numai PSD are achiziţii din rândul clericilor. La Vlădeşti, cel de-al treilea loc, la PAM, i-a revenit tot unui preot, Adelin Retevoi Popescu, iar la Aninoasa, PNL l-a instalat pe poziţia a cincea pe Petrică Gheorghe.
Şi preotesele au avut o viziune care le-a îndemnat să facă pasul. Un pas mai înalt decât cel al purtătorilor de patrafir, doamnele nefiind mulţumite cu un scaun de consilier local. Este pentru prima oară în cazul Mariei Toader, care a eclipsat, prin prestanţă, toată suflarea feminină, inclusiv pe diva PSD-ului, Maria Cotenescu, pe scena Clubului ARO, la evenimentul de lansare a candidaţilor la Primărie, în colegiul lui Marin. Directoarea Şcolii de la Bughea de Jos, unde vrea să fie primăriţă, a strălucit, părând mai degrabă din suita Rovanei Plumb, ca stil, ca apariţie, ca ţinută, decât dintr-o delegaţie comunală, prezentată într-o sală deprimantă, cu lumină chioară şi aer îngheţat. O mai avem pe veterana de la Dragoslavele, Tatiana Cârstina, pe care mai să n-o recunoaştem la lansarea candidaţilor ALDE, deşi n-au trecut decât 12 ani de când a pierdut funcţia de primăriţă. Pesemne, nici Sergiu Cicu n-a recunocust-o, cu bretonul şi tunsoarea franţuzească în locul cocului tradiţionalist, de-a uitat s-o poftească pe scenă. Cea mai tânără consoartă de preot, cu planuri să ocupe, după 5 iunie, biroul lui Dulamă, este Maria Magdalena Moşoiu, de la PAM.
Au fost inspiraţi de modelul şefilor şi subalternii bisericeşti. La Albeştii de Muscel, PAM a pus mâna pe cântăreţul bisericesc Ion Cristian Tudose, locul doi la Consiliul Local. Iar la vecinii de la Bughea de Jos, PSD l-a convins pe teologul cantor bisericesc Ionuţ Bogdan Niţiş să umple un loc din cele neeligibile. 15, mai precis.
Incomparabil mai mulţi decât feţele bisericeşti sunt pensionarii din Armată. O puzderie de foşti lucrători ai Apărării Naţionale îşi fac de lucru la pensie. Fiindcă am amintit de Lereşti, unul dintre pretendenţii la Primărie este pensionarul Ionel Marin, care, după ce a pus în cui uniforma de ofiţer, a îmbrăcat costumul popular, cu iţari şi cămaşă cusută în casă, ca organizator, alături de soţie, al Festivalului „Covrigul cu Ou”. Părintele „Covrigului” se vrea primar din partea Mişcării Populare, partid despre care este greu de crezut că va mişca electoratul muscelean, popular ori ba, în favoarea sa.
Avem şi de la ARO nişte nume cunoscute. La Lereşti, juristul Gheorghe Bucşoiu, fost lider de sindicat la Fabrica de Scule şi Matriţe, candidează de pe a opta poziţie pe lista ALDE. La Valea Mare sunt vreo trei ARO-işti cu notorietate în fabrică. Doi, la PNL: renumitul pilot Anghel (Gogu) Calangiu şi inginerul Mihai (Noni) Gâlcă. Aceştia au preferat să rămână de partea lui Pavel, cel ales de liberali să se bată (metaforic vorbind, deşi nu garantează nimeni că se va limita la metafore dacă pierde) cu Boncoi. Cât despre acesta din urmă, l-au urmat la PSD cei credincioşi în Primărie şi în afara ei. Unul este şoferul Ion Polexe, promovat în organigramă pe un post de administrator la Compartimentul de Dezvoltare (uite că noi n-avem aşa ceva la Câmpulung, probabil, de aceea ne subdezvoltăm), plasat pe lista de candidaţi pe o poziţie bunicică, a treia, după Nicolae Ceauşescu, preşedintele PSD Valea Mare Pravăţ, nevoit să coboare pe doi, ca să-i facă loc lui Boncoi. Pe cinci a fost inclus fiul primarului, Ionel Petre, instalat director de şcoală taman pe când Inspectoratul ajunsese pe mâna PSD. Mitică Dobriţoiu este al treilea candidat cu carieră la uzină, însă PRM-istul nu se mulţumeşte cu un loc în Consiliu, ci vrea să fie şef peste localitatea de adopţie.