3.7 C
Campulung Muscel
19/01/2025

Un jandarm şi-a pus în cap să lichideze chioşcurile singurului distribuitor de presă din Câmpulung

Jandarmii par croiţi să închidă chioşcurile de ziare din Câmpulung, judecând după amenzile usturătoare aplicate pe vorbe şi după pândele insistente în preajma punctelor de difuzare a presei, pentru a „vâna” fărădelegile celor mai feroce „infractori” din localitate: vânzătorii de ziare. În municipiul nostru, activitatea de distribuţie a presei scrise este realizată de firma MBD&PRO Construct Tehnology SRL din Piteşti, singura societate cu acest obiect de activitate din Câmpulung. Datorită serviciilor acestui important distribuitor, muscelenii au de unde să cumpere presa naţională şi locală. Nu mai punem la socoteală celelalte mărfuri pe care, în alte vremuri, le găseau la librării ori papetării. Dar cum nici librării nu mai avem în oraş, chioşcul de ziare rămâne cea mai sigură sursă de aprovizionare cu rechizite, cărţi, caiete ş.a.m.d. De curând, punctele de lucru ale difuzorului de presă piteştean au devenit ţinta jandarmilor care acţionează pe teritoriul municipiului, în special, a unuia dintre ei, care, probabil, doreşte să-şi impresioneze superiorii cu norma de sancţiuni îndeplinită, chiar depăşită. Într-un timp foarte scurt, jandarmul Mihai Marius Vlad a aplicat amenzi pentru două chioşcuri aparţinând societăţii din Piteşti: pentru cel de la Turn, amendă de 5.000 de lei, iar pentru cel de la Piaţa Centrală, sancţiunea suspendării activităţii! Motivele le-am aflat discutând cu vânzătoarele, care reclamă excesul de zel al jandarmului, ale cărui comportament vulcanic şi ameninţări cu dosare le-au băgat în sperieţi.    

„Să dea la bugetul de stat şi patronul vostru, că are destui bani!” 

Prima sancţiune dată în cazul pe care îl vom relata în continuare a încasat-o, pe 15 aprilie 2016, punctul de difuzare a presei de la Turn. Plutonierul adjutant Mihai Marius Vlad a aplicat vânzătoarei un avertisment, iar firmei care patronează activitatea, o amendă în valoare de 5.000 de lei! Motivul: în aceeaşi zi, a prins doi puşti fumând în staţia de maxi-taxi de lângă Colegiul Tehnic, care, luaţi la întrebări de oamenii în uniformă, au povestit că au cumpărat ţigări de la chioşcul de ziare situat pe strada Dumitru Lazea. Unul dintre băieţi a spus că a cumpărat ţigări de mai multe ori de aici. Pe baza declaraţiei elevului, un băiat bine făcut, în privinţa vârstei căruia inclusiv jandarmul a recunoscut faţă de vânzătoare că este posibil să te înşeli, echipajul a mers la punctul de lucru de la Turn al firmei piteştene, cu intenţia de a aplica sancţiunea. 

Cum a decurs dialogul jandarmilor cu vânzătoarea Costinela Marinescu, am aflat de la aceasta. „Nici nu i-am văzut când au oprit maşina în faţa chioşcului, căci, atunci când n-am clienţi, citesc presa. „Daţi-mi actele dumneavoastră!”, mi-au cerut. „Pentru ce?”, am întrebat. „Vă spun eu! Cum vă numiţi?” I-am spus numele, după care a întrebat: „Lucraţi cu carte de muncă?” „Da. Dar ce s-a întâmplat?” „Datele firmei!”, a cerut el. I le-am arătat. „De ce daţi ţigări minorilor?”, a fost următoarea întrebare. „Nu dau ţigări minorilor.” „Am prins nişte elevi de la Colegiul Tehnic, într-o staţie de maxi-taxi, fumând ţigări Winston, luate de la dumneavoastră.” „Eu n-am dat ţigări minorilor.” „Aţi dat unui elev, care era mai solid.” „Eu n-am de unde să ştiu dacă clientul are 18 ani împliniţi, căci nu pot să cer fiecăruia buletinul. Dacă îmi dau eu seama că este sub 18 ani, nu-i dau.” „Aţi dat şi la bucată.”, a continuat el. „N-am dat la bucată.” A făcut procesul verbal, după care s-a întors. „V-am dat avertisment, fiindcă dumneavoastră aţi fost corectă, iar firmei i-am dat amendă 5.000 lei.”, mi-a spus. „Dar pe mine nu m-aţi prins în neregulă. Dumneavoastră luaţi de bună orice spune un copil?” Probabil că l-au intimidat. „N-are nimic, să dea la bugetul de stat şi patronul vostru, că are destui bani.”, a zis. După aceea a început să mă urmărească. Cu o săptămână înainte de Paşti, s-a dus la fetele de la non-stop, singur, şi le-a spus: „Aţi dat un pachet de Kent unei minore.” Fetele au rămas cu gura căscată. Ele nu mai vindeau ţigări de vreo trei ani. Raftul era gol. „Ultimul pachet l-aţi dat unei minore!”, a insistat el. Dar fetele i-au spus că nu mai vând ţigări de mult. Nu s-a lăsat până nu le-a avertizat să aibă grijă.”, este relatarea Costinelei Marinescu. 

Aceasta a declarat, la completarea procesului verbal, că este la curent cu prevederile legii şi că nu a vândut ţigări minorilor şi nici la bucată. 

„Doamnă, dacă nu scrieţi ce vă spun, vă fac dosar penal pentru evaziune fiscală”

„Vânătorii” vânzătorilor de ziare i-a căzut victimă, pe 5 mai 2016, Mariea Niţu, angajată la chioşcul amplasat la intrarea în Piaţa Centrală, care vinde cel mai bine dintre toate. Femeia a fost taxată cu avertisment, iar firma angajatoare, cu „suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendare.” Mariea Niţu insistă că ceea ce au văzut jandarmii de la distanţă n-a fost fapta ilicită de care a fost acuzată şi că, pur şi simplu, şi-a servit o cunoştinţă cu o ţigară.   

Vânzătoarea ne-a povestit cum s-a derulat acţiunea care s-a lăsat cu emoţii atât de puternice în cazul ei, încât nu se dezmeticise din şoc nici a doua zi. Aflată sub imperiul fricii produse de atitudinea prea vehementă a omului legii, femeia ne-a mărturisit că a consemnat, după dictare, ce i-a cerut acesta să scrie în declaraţie. „În niciun caz, n-a fost vorba despre a vinde ţigări la bucată. Eu sunt fumătoare şi din pachetul meu am servit cu o ţigară o tânără care mergea în piaţă. O cunoşteam pe fată. La scurt timp, m-am trezit cu domnul jandarm, într-o oareşce forţă, aducând-o pe fată aici. Ea s-a speriat foarte tare, eu, de asemenea, când l-am auzit cum mă acuză: „Doamnă, dai ţigări la bucată!” Ea nu mi-a plătit ţigara şi din pachetul meu pot să dau oricui. Luându-mă aşa tare, m-am speriat. Am o vârstă, am 59 de ani şi sufăr din pricina sănătăţii, fiind cardiacă şi hipertensivă. N-am avut de-a face cu Poliţia, cu gardienii, cu jandarmii, n-am avut niciodată probleme şi n-am trecut niciodată prin asemenea şocuri. În acel moment, mi s-a făcut atât de rău, încât mi s-au tăiat picioarele. El a şi remarcat că nu mă simţeam bine, dar a continuat să-mi vorbească pe tonul ridicat cu care mă abordase: „Doamnă, buletinul!” „De ce, domnule, ce s-a întâmplat?”, l-am întrebat. A scos repede un carnet şi mi-a zis: „Daţi declaraţie, daţi-mi buletinul!” „De ce sunteţi croit pe mine? De ce sunt acuzată?”, am întrebat. M-am pierdut foarte tare în momentul în care a început să-mi dicteze declaraţia. Eu scriu frumos, dar, din cauza atacului de panică, mi-a tremurat mâna atât de rău, încât nu ştiu dacă s-a înţeles ceva din ce am scris. Dânsul susţinea să declar că am vândut ţigară la bucată, iar eu am spus că am dat ţigară din pachetul propriu. Ce m-a şocat mai tare a fost când mi-a zis: „Doamnă, dacă nu scrieţi ce vă spun, vă fac dosar penal pentru evaziune fiscală.” Era multă lume strânsă, şi ca să cumpere, dar şi ca să asculte… curioşi. „Pentru ce să-mi faceţi dosar penal?” Eu, care nu sunt trecută prin aşa ceva! N-am mai ştiut ce se întâmplă cu mine! Lucrez într-o zonă pe care vedeţi cine o populează: ţigani, ursari, etc. Însă nimeni n-a făcut atâta presiune asupra mea ca acest domn jandarm. Eu i-am vorbit foarte frumos. Declaraţia finală că „regret ce s-a întâmplat” am dat-o, pentru că aşa am perceput-o în acel moment de tensiune, fiind dictată de el. Nu mă puteam aduna. Şi nici după incident n-am mai fost bună de nimic. Îmi vine să plâng încontinuu.”, ne-a povestit vânzătoarea de la chioşcul amplasat la intrarea în hala pieţei, încă tremurând amintindu-şi acele clipe de presiune psihică.

Firma se va adresa instanţei pentru anularea sancţiunilor 

Reprezentanţii firmei resping modul de acţiune a echipajului de jandarmi, care, potrivit declaraţiilor, a ales varianta intimidării atât a lucrătoarelor, cât şi a celor prinşi cu ţigările. Mai mult decât acest, plutonierul s-ar fi făloşit în faţa vânzătoarei de la piaţă, fluturându-i carnetul de sancţiuni, că el n-a dat niciodată un avertisment, ci numai amenzi, dar îi face ei un favor, dacă scrie declaraţia întocmai. Apoi firma contestă aplicarea severelor sancţiuni, cel puţin în cazul chioşcului de la Turn, fără a o prinde pe lucrătoare în flagrant. Adică vânzând ţigări la bucată unor minori. Dacă aceasta este maniera normală de sancţionare înseamnă că orice persoană care face comerţ poate trage obloanele activităţii în caz că are duşmani (ori concurenţă) dispuşi la reclamaţii de acest gen. Conducătorii firmei au consultat deja un avocat, care se va ocupa de procedurile în instanţă, întrucât cele două procese verbale (care au sancţionat o persoană fizică şi o persoană juridică pe acelaşi formular semnat de vânzătoare, fără a fi comunicat firmei, pe lângă alte inadvertenţe sesizate de apărător) vor fi atacate, în scopul anulării sancţiunilor.

În ediţia viitoare vom reveni cu punctul de vedere al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, spre care am fost îndrumaţi de plutonierul adjutant Vlad în momentul în care l-am contactat pentru a-i afla versiunea. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!