Deşi n-au testat ce efect are creşterea de 100% aprobată pentru anul 2016, ca sancţiune pentru proprietarii delăsători
În fiecare primăvară, aleşii municipali aprobă taxele şi impozitele pe care le vor plăti câmpulungenii anul următor. În 2015, pe fondul modificării Codului Fiscal, dările pentru 2016 au fost votate de două ori. O dată, în mai, a doua oară, în noiembrie, când s-a adoptat o majorare menită să-i sperie pe proprietarii clădirilor şi terenurilor neîngrijite. Mai precis, o creştere de 100% pentru imobilele situate în intravilan – case, curţi şi grădinile aferente – ai căror deţinători le-au lăsat să se degradeze. A doua noutate neplăcută o reprezenta cota de 200%, pe care o riscau posesorii de averi funciare încadrate în categoria „teren agricol”, nelucrate timp de doi ani consecutiv. Ca să fie sancţionaţi proprietarii clădirilor care urâţesc imaginea Câmpulungului, cu faţade căzute, garduri prăpădite şi incinte pline de uscături şi gunoi, aceştia trebuiau depistaţi. Cui revenea misiunea investigaţiilor pe teren, menite să aducă venituri frumuşele la bugetul local? Unei comisii formate din angajaţi ai Primăriei, însărcinaţi cu inventarierea impecabilă a magherniţelor municipale, urmată de dublarea impozitelor datorate de deţinătorii lipsiţi de simţ gospodăresc. Din 26 noiembrie 2015 şi până la finele lunii aprilie, când aleşii au fost obligaţi prin lege să voteze taxele şi impozitele pentru 2017, Executivul condus de Liviu Ţâroiu n-a fost în stare să formeze o amărâtă de comisie, ca să facă o listă a imobilelor cu probleme cel puţin din punct de vedere estetic. Nu le punem la socoteală pe cele de siguranţă, de igienă, multe fiind “bombe” pentru sănătate, din cauza mucegaiului şi a mizeriei. Deşi noile majorări n-au apucat să fie aplicate, consilierii au decis că nişte procente mai mari vor avea efect garantat. Prin urmare, creşterea de 100% s-a transformat în 300%, rămânând neschimbată cea de 200%. Nu ne-ar mira ca, până la sfârşitul anului, dacă se impune un alt vot, conducătorii să ajungă la maximul permis de lege, 500%.
Într-o jumătate de an, nu s-a format nici măcar comisia care să inventarieze proprietăţile sancţionabile
Consiliul Local s-a achitat de sarcina adoptării obligaţiilor datorate de câmpulungeni în 2017 la sfârşitul lunii aprilie, când a avut loc penultima şedinţă ordinară din mandatul 2012-2016. Neavând motive să crească dările la bugetul local, au menţinut nivelurile valabile în acest an, cu excepţia la care ne-am referit în introducerea acestui articol. Majorarea din sezonul toamnă-iarnă la „SH-urile” imobiliare, asta însemnând coşmelii şi pârloage abandonate, a fost urmată de majorarea din sezonul primăvară-vară. Deşi aleşii n-au testat încă sancţiunile votate în noiembrie, ca să vadă dacă sunt eficiente ori ba. Nu le vor testa nici pe cele umflate cu 200%, în intravilan, dacă primarul, oricine ar fi acela, nu-şi pune subalternii la munca de teren, pentru întocmirea evidenţei imobilelor degradate. Ba chiar „şmecherii” din Executiv au avut o tentativă de a scăpa de sarcină, punându-i la treabă pe membrii Consiliului Local. Adică strecurând următoarea formulare în textul hotărârii şi sperând, probabil, ca aceştia să n-o observe: „Clădirile şi terenurile (…) se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Local”. Nimic despre cum ajung să fie stabilite de Consiliu, care, fără enumerarea proprietăţilor părăginite, evident că nu are ce aproba.
S-a prins că Executivul le sugerează să-şi mişte fundurile pe uliţele câmpulungene, centrale şi periferice, la “vânătoare” de ruine suprataxabile, Constantin Chiţulescu. Liberalul a cerut celor de la Venituri să corecteze nefericita exprimare, aducându-le, totodată, aminte de comisia de căutători de şandramale şi ţelini uitate. „Suntem la sfârşitul acestui mandat. Ani la rând, am încercat să schimbăm ceva în imaginea oraşului, dar nu am avut legislaţie. La ora actuală, avem legislaţie. Legiuitorul ne-a dat posibilitatea să majorăm până la 500%. Am arătat clemenţă şi am stabilit o creştere de 100%. Eu am făcut puţină investigaţie şi am aflat că, în centrul municipiului, majoritatea clădirilor închiriază spaţii cu chirii mai mari decât în Piteşti. Aceste spaţii ar avea posibilitatea să arate altfel. Ar trebui să demarăm o astfel de activitate cât mai repede. Avem această posibilitate, iar oamenii nu sunt în lipsă de bani ca să facă aceste lucruri. Primarul să dea o decizie, prin care să fie numită o comisie, care să inventarieze toate spaţii.”, a solicitat liberalul, care, anul trecut, a insistat pentru sancţionarea proprietarilor delăsători cu un impozit mărit cu 500%.
Oricum, până la pragul maxim mult nu mai e, căci, la propunerea colegului de partid Ionel State, ce s-a votat în noiembrie nu mai este valabil, cota fiind mărită. Asta deşi n-a fost experimentată nici cea aprobată pentru 2016. Oricum, orăşenii cărora le-a rămas de la părinţi o bucată de teren agricol de care nu s-au mai ocupat s-o cultive n-ar fi plătit supraimpozitul în acest an, ci de-abia în 2018, după ce slujbaşii Primăriei îi verificau în 2016 şi în 2017 şi constatau că buruienile sunt la locul lor. „Mi se pare anormal ca pe un teren agricol să avem 200% şi pe un teren intravilan, în oraş, să avem 100%. Propunerea mea este 300% pentru terenul intravilan şi pentru clădiri şi 200% pentru terenul agricol. Putem să modificăm acum. Aţi identificat vreun teren neîngrijit? Nu cred că s-a lucrat la aşa ceva. Nu cred că cineva s-a dus măcar ca să identifice vreun teren neîngrijit. Cine trebuia să constituie acea comisie?”, a fost interesat State de „progresele” făcute timp de o jumătate de an, în ideea disciplinării aspectului municipiului. După cum am precizat, comisia, la fel ca impozitul sancţionator, este la stadiul de proiect. „Iarăşi este vorba despre neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. O să vă fac cunoscute vreo două grădini în centru, ca să vedeţi ce gunoaie sunt acolo.”, a conchis State, semn că hârţogarii Primăriei n-au greşit când le-au sugerat subtil aleşilor să-şi caute singuri relicvele imobiliare.
Incorectitudine îndreptată Militarii trimişi în Afganistan, scutiţi cu 50%, revoluţionarii, cu 100%
Luptătorilor care au făcut gălăgie în Primărie, la Revoluţie, li se va aplica procentul valabil pentru cei care îşi riscă viaţa în teatrele de război
Asta ar fi o diferenţă aplicabilă de la anul în materie de taxe şi impozite locale. A doua îi interesează pe posesorii de certificate de revoluţionar, care s-au bucurat prematur la auzul veştii că aleşii, strânşi de gât cu legea şi cu o insistenţă extraordinară de asociaţia locală de luptători la Revoluţie, îi scutesc de obligaţiile la buget. În februarie, la a doua încercare de aprobare a facilităţilor cerute vehement de revoluţionari, având legea de partea lor, Consiliul Local a fost nevoit să le satisfacă pretenţiile. Atunci, Executivul Primăriei a dat de înţeles că scutirea este totală, de vreme ce legea prevede posibilitatea de „iertare” de dări de până la 100%. La şedinţa Consiliului Local din aprilie, s-a clarificat această chestiune lăsată în coadă de peşte. Dacă legea spune „până la 100%” şi nu „100%”, atunci, procentul scutit să fie 50%. Propunerea, care a şi fost votată de aleşi, i-a aparţinut lui Bogdan David, care a făcut o comparaţie cu facilităţile acordate militarilor, în cazul cărora operează o scutire pe cota parte de proprietate. În cazul revoluţionarilor nu funcţionează aceeaşi regulă, scutirea privind întreaga proprietate. Sesizând această incorectitudine, David a pus în balanţă meritele soldaţilor câmpulungeni, care îşi riscă viaţa în teatrele de război, cu cele ale revoluţionarilor, care, în decembrie ’89, au asediat Primăria şi cam atât. „Propunerea mea este să fie 50% şi la revoluţionari, că n-au făcut mai multe decât cei care merg în misiuni în Afganistan şi Irak. Aceeaşi cotă aplicată la Armată să fie şi la revoluţionari.”, a fost recomandarea lui Bogdan David, acceptată de colegi.
Ionel State a sesizat încă o scăpare a angajaţilor Primăriei şi, în special, a secretarului Nicolae Ghinea, care s-a angajat, când a fost să se voteze facilităţile pentru tovarăşii de arme, că va face publică lista scutiţilor. Lista cu pricina ar fi trebuit prezentată nu numai Consiliului Local – dar şi forul legislativ este în aşteptarea ei – ci tuturor câmpulungenilor, prin publicarea ei pe site-ul Primăriei. Cel târziu până la 1 aprilie 2016 trebuia îndeplinită această sarcină, însă, cum era de aşteptat, după Ziua Păcălelilor, a trecut şi Ziua Muncii şi tot aşa va trece şi Ziua Copilului, fără ca luptătorii interesaţi să scape de taxe şi impozite să fie făcuţi cunoscuţi opiniei publice. „Eu am cerut lista nominal. Unde este?”, a întrebat Ionel State. „V-o dau la „diverse”. Sunt 19 dosare, cu 9.000 de lei.”, a replicat secretarul. Cei 9.000 de lei se vor înjumătăţi, întrucât reducerea aferentă anului 2017 va fi de 50%, nu de 100%, cum şi-au făcut calculele revoluţionarii victorioşi pe jumătate.