22 C
Campulung Muscel
17/04/2025

Fundaţia „Conservation Carparhia” a plantat peste 16.600 de puieţi forestieri

Fundaţia „Conservation Carpathia” deţine în zona munţilor Făgăraş şi Piatra Craiului 16 mii de hectare de păduri, iar obiectivul principal este acela de a combina peste 200.000 de hectare, care ar putea deveni cea mai mare zonă de păduri sălbatice şi care s-ar putea transforma într-o arie protejată, de genul celebrului „Yellowstone” din SUA. Fundaţia Carpathia urmăreşte să protejeze cea mai mare zonă de păduri (munţii Piatra Craiului, Făgăraş, Leaota şi Iezer Păpuşa), care, cumulată, are peste 200.000 hectare, pe care reprezentanţii acestei fundaţii vor să o includă într-un parc natural, care va stopa defrişările ilegale. Ba mai mult, aceştia se vor ocupa de regenerarea pădurilor. 

Planurile fundaţiei de a crea în această parte a ţării un adevărat parc naţional au început cu un proiect impresionant destinat împăduririlor şi observării animalelor sălbatice, „Reconstrucţia habitatelor forestiere din Valea Dâmboviţei, în suprafeţe cu eroziune severă cauzate de exploatările forestiere necorepunzătoare”. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 122.279 euro. Cele mai importante rezultate sunt refacerea a 9,5 kilometri de şanţuri de eroziune, plantarea a peste 16.600 de puieţi forestieri (fag, paltin, scoruş şi molid), pe aproximativ 5 hectare şi stabilizarea a circa 100 de hectare de habitat forestier. În cadrul acestui proiect s-au editat 500 de manuale privind controlul eroziunii în ariile naturale protejate. Prezentarea acestui proiect s-a făcut joi, 28 aprilie 2016, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor din judetul Argeş şi Braşov: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Jandarmeria Montană, Salvamont, Garda Forestieră, AJVPS, ANTREC, GAL, Liceul Tehnologic Rucăr, Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, reprezentanţi ai pensiunilor din zona Rucăr. Evenimentul a avut loc în satul Sătic, din comuna Rucăr. După prezentarea proiectelor şi vizionarea expoziţiei foto, invitaţii au vizitat un şantier de reconstrucţie şi au văzut concret implementate măsuri de prevenire a eroziunii şi parte din zona de 5 hectare reîmpădurită în cadrul primului proiect, implementat de Fundaţia „Conservation Carpathia”. După care au vizitat unul din observatoarele de animale sălbatice, construit în zona acumulării Pecineagu, în cadrul celui de-al doilea proiect, implementat de Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation (AVPCFC).

Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation (AVPCFC), prin proiectul „Ecoturism şi conservarea biodiversităţii într-un fond cinegetic, pentru dezvoltare sustenabilă prin programe de observare a faunei sălbatice”, doreşte să aducă vizitatori atât români, cât şi străini în zona Rucăr, pentru a se bucura de privilegiul de a avea activităţi în mijlocul naturii. Acest program este o alternativă bazată pe conservare, la gestionarea clasică a fondului cinegetic. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 143.042 euro. 

Propunerile de excursii vin să aducă în zonă o completare binevenită pentru programele pensiunilor turistice. Observatoarele construite pentru vizitatori în zone sălbatice au geamuri largi pentru ca aceştia să poată folosi aparatele foto din plin, să se bucure de privelişte şi de liniste. În cadrul proiectului au fost instruiţi 15 ghizi locali, pe observarea faunei şi florei, a fost realizat un studiu privind potenţialul ecoturistic al programelor de observare faună, s-au achiziţionat echipamente necesare desfăşurării programelor şi au fost realizate sesiuni foto. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!